Fizikas iš Kauno sukūrė naujovę: sugalvojo, kaip palengvinti darbą odontologams | Kas vyksta Kaune

Fizikas iš Kauno sukūrė naujovę: sugalvojo, kaip palengvinti darbą odontologams

Organizatorių nuotr.

Kaunietis Aivaras Daukontas pakeitė požiūrį į odontologijoje ir chirurgijoje naudojamus akinius. Su įprastais korekciniais akiniais sujungti vaizdą didinantys optiniai elementai padeda įžiūrėti pačius mažiausius elementus paciento burnoje, bet taip pat neleidžia specialistų akims įsitempti ir pervargti.

[galerija kiek=”4″]

Tokius akinius suprojektavęs fizikas įkūrė startuolį „Axicone“ Kauno mokslo ir technologijų parke. Chirurgijoje ir odontologijoje naudojamų didinimo prietaisų naujove vadinamas prietaisas apjungia technologijas, sveikatą ir madą viename gaminyje.

Keičia požiūrį į didinamąją įrangą

Idėja įdiegti vaizdą didinančią optiką į bet kuriame optikos centre įsigytus korekcinius akinius ir taip sukurti specialų medikams skirtą produktą, kilo Kaune gyvenančiam fizikui optometrininkui Aivarui Daukontui.

„Dažniausiai chirurgai ir odontologai naudoja ant veido dėvimas didinamąsias lupas, kurios ženkliai pagerina naudotojo regėjimo aštrumą, o kartu ir atliekamų darbų kokybę. Vis dėlto, dėl savitos prietaiso konstrukcijos ir kiekvieno naudotojo anatominių bei regėjimo ypatybių, tokį prietaisą maksimaliai personalizuoti yra nelengva. Dirbdamas optikos srityje ir pasikalbėjęs su draugais odontologais supratau, kad sprendimo, kuris visapusiškai atitiktų šiuolaikiškų ir modernių medikų poreikius kol kas rinkoje nėra“, – sako A. Daukontas.

Išnagrinėjęs šiuo metu siūlomų sprendimų specifiką ir pastebėjęs, kad įprastos didinamosios lūpos turi nemažai pritaikymo apribojimų, fizikas optometrininkas ėmėsi bandyti apjungti medicinoje naudojamą optiką su korekciniais akiniais – taip ir gimė startuolis „Axicone“.

Jaunas kūrėjas orientuojasi į individualiam naudotojui pritaikomą optinį prietaisą, atsižvelgiant į naudotojo regėjimo parametrus, panaudojimo aplinkybes, ergonominius ir nemažiau svarbius estetinius poreikius.

„Siūlome labiausiai vartotojui individualizuotą tokio tipo produktą visoje rinkoje. Medicinos profesionalai gali pasirinkti jiems tinkančio ir patinkančio dizaino akinius iš visų akinių gamintojų ir pardavėjų siūlomo asortimento, o mes į juos integruojame vaizdą didinančią įrangą“, – sako kūrėjas.

Konkurentai nėra lankstūs

Nors pasaulinėje rinkoje optinių prietaisų gamintojai identiško sprendimo nesiūlo, panašius didinimo įrenginius gamina per 15 užsienio kompanijų, iš kurių dominuoja trys didžiosios, JAV veikiančios „Orascoptic“, „Designs For Vision“ ir „Surgitel“.

„Šie gamintojai siūlo išties didelį produktų asortimentą, taip pat didžiausią akinių, į kuriuos bus montuojama didinamoji optika, pasirinkimą – apie 7-10 skirtingų modelių, tačiau galimybės suderinti didinamuosius prietaisus su klientui išties tinkančiais ir patinkančiais akiniais, neapsiribojant keliais akinių modeliais, kol kas neturi nė vienas gamintojas. Arčiausia to yra Vokietijos kompanija „Zeiss“, tačiau jų siūlomi didinamieji prietaisai yra sumažinta įprastų prietaisų versija, o patys teleskopai yra ne įmontuoti į akinių lęšius, o tiesiog prie jų priklijuoti“, – pastebi A. Daukontas.

Kauno mokslo ir technologijų parke įsikūrusį startuolį šiuo metu sudaro pora komandos narių, optiniai prietaisai gaminami pagal asmeninius gydytojų arba jų darbdavių užsakymus. Startuolio pavadinimas „Axicone“ yra dar niekur nevartotas fiziko sugalvotas sudurtinis žodis, susidedantis iš angliškų „ašis“ ir „kūgis“ žodžių atitikmenų.

„Medikai patvirtins, kad pacientai darosi vis reiklesni tiek paslaugų, tiek aptarnavimo kokybei, tikisi būtent jiems pritaikytų individualių sprendimų. Tad kodėl patiems medicinos profesionalams taikomi sprendimai turėtų būti kitokie?“, – svarsto startuolio įkūrėjas. Nors kaunietis tikisi klientus pasiekti socialinių tinklų pagalba, tačiau jau dabar pastebi, kad daugiausia susidomėjusių kreipiasi pagal kolegų rekomendacijas.

Tausoja regėjimą

Kauniečio komandos kuriami prietaisai ne tik pagerina odontologų ir chirurgų darbo efektyvumą, bet ir saugo jų regėjimą. Akys labiausiai atsipalaiduoja žiūrėdamos į tolį, todėl tokio tipo optiniai prietaisai projektuojami remiantis šiuo principu. Žiūrint iš arti akys prisitaiko ir įsitempia – kitaip tariant, dirba. Kuo arčiau ir kuo ilgiau žiūrime, tuo didesnis krūvis tenka mūsų akims. Epizodiškas žiūrėjimas iš arti pats savaime nėra blogai, tačiau tam tikrų sričių specialistai kone visą dieną dirba kruopštų darbą iš arti – tokiu atveju apkrova akims ypač didelė.

„Visos tokio tipo didinimo sistemos projektuojamos taip, kad akies raumenys kuo mažiau įsitemptų – sukuriamos panašios sąlygos, tarsi žiūrint į tolį. Tokiu atveju neigiamas įtempto darbo iš arti poveikis tampa daug mažesnis“, – pabrėžia A. Daukontas.

Šiuo metu startuolio siūlomą didinamąją įrangą naudoja odontologai, chirurgai, veterinarijos gydytojai, burnos higienos specialistai ir dantų technikai. Įmonė planuoja plėsti produktų asortimentą įvedant savo sukurtą medicinoje naudojamą apšvietimo sistemą, kuri taip pat turės nemažai privalumų lyginant su konkurentų produktais. Dar viena teleskopinių didinimo sistemų panaudojimo krypčių yra ir silpnaregystės korekcija, kuria taip pat domisi medicinos pramonė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA