Kauniečiai piktinasi: vieta, kur galvas padėjo dešimtys tūkstančių, tapo eiliniu miesto parku | Kas vyksta Kaune

Kauniečiai piktinasi: vieta, kur galvas padėjo dešimtys tūkstančių, tapo eiliniu miesto parku

R. Tenio nuotr.

„Kas vyksta Kaune“ redakciją vis pasiekia skaitytojų nusiskundimai neva nepagarbiai naudojama IX forto teritorija. Susikaupimo kupinam pasivaikščiojimui čia užsukusius kauniečius trikdo pramogaujantys ir palyginti linksmai laiką masinių žudynių vietoje leidžiantys gyventojai. Muziejaus atstovų teigimu, tiesiausias kelias į sąmoningą elgesį – ne draudimai, kurių ir taip apstu, o kiekvieno lankytojo švietimas.

Ne tik aktyvus, bet ir svaigus laisvalaikis

Portalui neseniai parašęs Robertas tvirtino, kad aplinkinių rajonų – Šilainių ir Romainių, Giraitės iš kitos pusės – gyventojai į IX fortą atvažiuoja pabūti gamtoje, pasportuoti ir paiškylauti, o krepšiuose šalia užkandžių dažnai guli ne mineralinis vanduo ar limonadas.

„Laksto krosiuką ar važinėja dviračiais aplink fortą ir žemyn kalva iki muziejaus pastatų, pievelėse mėto skraidančias lėkštes, vedžioja šunis, daro šventines fotosesijas, pasitiesę pledus tįso ir gurkšnoja alų ten, kur kentėjo tūkstančiai žmonių“, – platų, jo galva, abejotinų veiklų spektrą išskleidė kaunietis, pridūręs, kad bent anksčiau ir kūdroje maudydavosi, nors šiemet to matyti neteko.

Jokia paslaptis, anot Roberto, ir kad lipa ant Alfonso Ambraziūno monumento Holokausto aukoms atminti – matyt, iš aukštai Romainiuose nyranti vakarinė saulė gražiau atrodo. Skaitytojas svarstė, kad aplinkinių mikrorajonų gyventojai šią erdvę tikriausiai išnaudoja rekreacijai, nes tokio dydžio sutvarkyto parko jų apgyvendintose miesto dalyse tiesiog nėra.

Vyras pastebėjo ir kad saulėlydį nuo forto kalvos tikrai patogu stebėti. „Vis dėlto, erdvė neeilinė – Lenkijoje ir Vokietijoje išlikusiose koncentracijos stovyklose iškylaujančių žmonių nepastebėjau, lankytojai gerbia slegiančią atmosferą. IX fortas matė panašius žiaurumus, tik ne tokius skaitlingus, – šnekėjo, akivaizdu, po pasaulį pakeliavęs Robertas, pažėręs ir pusiau retorinių klausimų.

– Argi čia tinkama vieta pramogauti ir girtuokliauti? O gal, jeigu miesto bendruomenėje susiformavo toks įprotis, prisilaikant vakarietiškos liberalizmo dvasios, jokiu būdu negalima žaboti kauniečių valios?“

Su nepagarbia veikla nesitaiksto

Kaune IX forto muziejaus direktorė Jūratė Zakaitė „Kas vyksta Kaune“ pateiktuose atsakymuose pažymėjo, kad memorialinis forto kompleksas yra masinių žudynių vieta, todėl gyventojų veiklos, kurios prieštarauja tokioms vietoms būdingoms etikos ir moralės normoms, Kauno IX forto muziejaus administracijos yra netoleruojamos.

Draustinos veiklos nurodomos memorialiniame parke išdėstytuose informaciniuose stenduose, visas draudimų sąrašas pateikiamas muziejaus lankymo taisyklėse, o bene svarbiausi – vedžioti šunis ir kitus augintinius, lipti ant paminklų ir muziejaus stogo, įsinešti bei teritorijoje vartoti alkoholį ar psichotropines medžiagas.

Į taisyklių pažeidėjus pro pirštus nežiūrima – J. Zakaitė patikino, kad muziejaus administracija glaudžiai bendradarbiauja su Kauno apskrities vyriausiuoju policijos komisariatu. Pastebėjus teritorijoje neleistinas veiklas, jas vykdantys asmenys yra perspėjami, o jeigu nereaguoja, pranešama policijos pareigūnams. Šie baudžia viešąją tvarką pažeidusius asmenis pagal galiojančius teisės aktus.

Muziejaus lankymo puslapyje atskirai pabrėžiama, jog muziejus netoleruoja asmeninių fotosesijų prie monumento Holokausto aukoms atminti. „Kas vyksta Kaune“ primena, kad vasarą muziejaus lankytojui užfiksavus IX forte vestuvių fotosesiją, viešojoje erdvėje kilo nemenkas sujudimas dėl tokio pasirinkimo korektiškumo.

Ruošia papildomas švietimo priemones

Paklausus, ar rekreaciją forto parke derėtų riboti, ar, priešingai, skatinti, J. Zakaitė teigė Kauno IX forto muziejaus administraciją nesant suinteresuota, kad memorialinis parkas taptų uždara teritorija.

„Visų pirma, tai yra valstybės istorinei atminčiai svarbus objektas ir mūsų bendras tikslas, kad apie šią vietą sužinotų kuo daugiau ne tik Lietuvos, bet ir užsienio lankytojų. Aptvėrus ar kitaip uždarius teritoriją, parkas taps prieinamas tik tiksliniams lankytojams, kas tikrai neturi nieko bendro su muziejaus deklaruojamomis vertybėmis“, – aiškino muziejaus direktorė.

Dėl to IX forto muziejus vykdo aktyvią šviečiamąją veiklą, kurios tikslas – supažindinti su šios vietos istorine verte, kadangi daugeliu atvejų neleistini veiksmai atliekami iš nežinojimo, deramai neįsigilinus į susijusias komplikuotas istorines realijas.

„Greitai memorialinio komplekso teritorijoje atsiras nauji informaciniai stendai. Taip pat – galimybė tikslingai pasivaikščioti po parką išmaniuosiuose įrenginiuose įsidiegus virtualų Kauno IX forto memorialinio komplekso teritorijos gidą, supažindinsiantį lankytojus su svarbiausiais šios vietos istoriniais momentais. Nauja programėlė bus laisvai, nemokamai prieinama ne tik vietiniams, bet ir užsieniečiams, asmenims, turintiems klausos negalią“, – priemones, kurios turėtų pakeisti kauniečių požiūrį į IX fortą, vardijo J. Zakaitė.

Profesionaliai fotosesijai reikalingas leidimas

Beje, norint memorialinio komplekso teritorijoje vykdyti viešą fotosesiją, privaloma raštiškai kreiptis į Kauno IX forto muziejaus direktorių nurodant, kokiu tikslu fotosesija bus atliekama. Leidimas suteikiamas tik nekomercinio pobūdžio fotosesijoms, kurių metu yra sukuriamas istorinę memorialinę vertę turintis produktas.

„Suteikus leidimą pasirašoma sutartis, pagal kurios nuostatus autoriai prieš publikuodami vaizdinę medžiagą privalo ją pateikti galutinei peržiūrai Kauno IX forto muziejaus administracijai. Kilus abejonėms, administracija pasilieka teisę uždrausti medžiagos publikavimą kol nebus atliktos korekcijos“, – sakė J. Zakaitė.

Tad visos profesionalios fotosesijos, kurios nėra iš anksto derintos su IX forto muziejaus administracija, yra draudžiamos. Tiesa, įstaiga neveda statistikos, kiek tiksliai tokių leidimų išduodama per metus. Nežinoma ir kiek fotosesijų gali būti atliekama savavališkai.

„Gyventojų fotografavimasis asmeniniais tikslais memorialinio komplekso teritorijoje nėra draudžiamas, tačiau kaip jau minėta – jis neturi prieštarauti etikos ir moralės normoms“, – teigė muziejaus direktorė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA