Jungtinėje Karalystėje gyvenantiems emigrantams – nemokama telefono linija | Kas vyksta Kaune

Jungtinėje Karalystėje gyvenantiems emigrantams – nemokama telefono linija

Asociatyvi / DELFI nuotr.

Migracijos informacijos centras (MIC) „Renkuosi Lietuvą“ paleido nemokamą konsultacinę telefono liniją, skirtą Jungtinės Karalystės gyventojams konsultuotis visais klausimais, susijusiais su gyvenimu Lietuvoje ar grįžimu į ją.

Kaip nurodoma „Renkuosi Lietuvą“ publikuotame pranešime, ilgesnį laiką gyvenant užsienyje atitolstama nuo Lietuvos aktualijų: atsiranda naujų įstatymų, reikalavimų, keičiasi kultūrinė, socialinė, darbo aplinka. Siekiant sėkmingai grįžti ir integruotis, norint išvengti netikėtumų, būtina ruoštis iš anksto, ypač – šiuo neapibrėžtu „Brexit“ laikotarpiu.

Tikimasi, kad nemokama konsultacijų linija, pasiekiama numeriu +44-8000-318-521, padės atsakyti į daugumą svarbiausių klausimų, kylančių Jungtinėje Karalystėje gyvenantiems Lietuvos piliečiams, svarstantiems apie grįžimą į tėvynę.

Nuo veiklos pradžios 2015 m. tinklapyje www.renkuosilietuva.lt, pažymima pranešime, sulaukta 230 tūkst. lankytojų, kurie savarankiškai galėjo rasti jiems aktualią informaciją apie gyvenimą Lietuvoje. Per trejus veiklos metus suteikta beveik 3000 personalizuotų konsultacijų grįžtantiems ar jau grįžusiems iš 53 pasaulio šalių. 2018 m. suteikta beveik 1800 individualių konsultacijų telefonu, el. paštu, „Facebook“ paskyroje ar gyvai biure, o kiekvienais metais suteiktų konsultacijų skaičius auga dvigubai.

„Vien šiais metais iš beveik 500 suteiktų konsultacijų telefonu, daugiau nei penktadalis buvo skambučiai iš Jungtinėje Karalystėje gyvenančių lietuvių ar jų šeimos narių. Neabejojame, kad Jungtinės Karalystės gyventojams šios konsultacijos yra itin reikalingos, nes tiek mūsų tinklapio lankomumo statistika, tiek užklausų skaičius el. paštu iš šios šalies yra vienas didžiausių“, – teigia MIC vadovė ir TMO Vilniaus biuro vadovė Audra Sipavičienė.

Jai pritaria Jungtinės Karalystės lietuvių bendruomenės pirmininkė Dalia Asanavičiūtė: „Iš socialinių tinklų, pokalbių su lietuviais jaučiamas didesnis išreiškiamas noras grįžti ir grįžimo į Lietuvą planavimas. Tėvai veda vaikus į šeštadienines lituanistines neformaliojo ugdymo mokyklas, ieško informacijos apie vykstančius politinius, ekonominius procesus Lietuvoje. Ieško informacijos apie vaikų integraciją, formaliojo ugdymo įstaigas, naršo po darbo skelbimų portalus.

Tam įtakos turi keletas veiksnių, bet itin didelę – greit įvyksiantis Jungtinės Karalystės pasitraukimas iš Europos Sąjungos. Iki šiol neaiškios JK ir ES susitarimo sąlygos. Todėl daug neaiškumo ir nežinomybės skatina lietuvius gręžtis į savo gimtinę, kur jautėsi sąlyginai saugiai. Palengvintas informacijos pasiekiamumas nemokamais skambučiais yra solidi pagalba ieškant informacijos, susijusios su reemigravimu.“

Pasak „Renkuosi Lietuvą“ konsultantų, daugiausia Jungtinėje Karalystėje gyvenantys asmenys teiraujasi apie tai, kokius dokumentus parsivežti grįžtant, siekiant perkelti sukauptą darbo stažą, kokios Lietuvoje socialinės ar nedarbo pašalpos, kaip registruoti vaikus į darželius bei mokyklas ir kita.

Kad išvengtumėte netikėtumų ir nemalonių situacijų, „Renkuosi Lietuvą“ darbuotojai pataria:

– Gerai apgalvoti, ką ir kaip veiksite Lietuvoje: dirbsite samdomą darbą, steigsite verslą, ar dirbsite dabartiniam darbdaviui per atstumą? Iš anksto domėkitės darbo galimybėmis. Pasidomėkite kokių specialistų šiuo metu labiausia reikia ir ar jūsų kvalifikacija atitinka keliamus reikalavimus;

– Apgalvokite, kur gyvensite: ar grįšite į regioną, iš kurio esate kilęs, o gal norite pabandyti gyventi visai kitame Lietuvos krašte? Nuspręskite, ar būstą nuomositės, ar galite laikinai pagyventi pas gimines, o gal turite santaupų nuosavam butui ar namui?

– Pasidomėkite, kokių dokumentų prireiks grįžus: Darbo stažą įrodančios formos (U1), nedarbo išmokų eksportavimo pažymos (U2), socialinio draustumo įrodymo dokumentai (E104 arba jos atitikmuo), vaikų mokslo pasiekimo dokumentai, darbdavio išduodamos formos P45/P65;

– Jei užsienyje gaunate socialines išmokas (nedarbo, motinystės), pasidomėkite, ar jas pagal tos šalies įstatymus galima eksportuoti į kitą ES šalį (tam gali reikėti papildomų dokumentų);

– Jei grįžtate su vaikais, iš anksto pasidomėkite priėmimo tvarka jūsų mieste, pradėkite rinktis darželį ar mokyklą. Iš anksto ruoškite lietuviškai silpnai ar visiškai nekalbančius vaikus (esama įvairių nuotolinio lietuvių kalbos mokymosi galimybių).

– Grįžtantys su šeimos nariais užsieniečiais turėtų iš anksto pasidomėti tuo, kokį dokumentą užsienietis gali gauti Lietuvoje, kokius dokumentus jam reikės pristatyti Migracijos institucijoms, kokios yra užsieniečių įsidarbinimo sąlygos ar kaip jiems išmokti lietuvių kalbos. Jeigu grįžtate užsienyje sudarę santuoką ar sulaukę šeimos pagausėjimo, nepamirškite, kad informaciją apie naujus šeimos narius būtina užregistruoti Lietuvos institucijose.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA