Padabinta Šimtmečio giraitė: garsiausių ąžuolų palikuonys tvirtai įleido šaknis | Kas vyksta Kaune

Padabinta Šimtmečio giraitė: garsiausių ąžuolų palikuonys tvirtai įleido šaknis

BFL nuotr.

VĮ Valstybinių miškų urėdijos miškininkai džiaugiasi išsaugoję istorinius ąžuolus: beveik visi šių metų pavasarį Rumšiškėse pasodinti garsiųjų Lietuvos ąžuolų palikuonys išgyveno karštą sausringą vasarą ir prigijo.

Š. m. pavasarį Valstybinių miškų urėdija kartu su LR Aplinkos ministerija ir kitais partneriais Rumšiškių liaudies buities muziejuje pasodino 100 ąžuolų giraitę – miškapievėje šaknis įleido garsiausių ir seniausių Lietuvos ąžuolų palikuonys: Stelmužės, Mikalojaus Daukšos, Sandariškių, Ramanavo, Šaravų ir kitų garsių ąžuolų iš visos Lietuvos įskiepiai. Šiandien miškininkai džiaugiasi, kad jų ir Rumšiškių liaudies buities muziejaus darbuotojų pastangomis, ąžuoliukai išgyveno itin karštą ir sausą vasarą ir beveik visi, net 99 ąžuoliukai, prigijo.

„Ąžuolas yra svarbus medis kiekvienam lietuviui, ir kiekvienam miškininkui – nuo pažeidžiamo ir liauno sodinuko, puoselėjamas ir prižiūrimas, jis užauga į tvirtą galiūną. Tai simbolizuoja miškininko darbo esmę – žinoti ir suprasti medžio ir viso miško gyvenimo ciklą, būti šio proceso dalyviu ir surasti balansą tarp to, kas geriausia ir miškui, ir žmogui“, – sako LR aplinkos ministras Kęstutis Navickas.

Idėja rinkti garsiausių Lietuvos ąžuolų genetinę informaciją miškininkams kilusi seniai. Ne visų šimtmečio giraitėje pasodintų ąžuoliukų protėviai išliko iki šių dienų. Prieš atsidurdami Rumšiškių miškapievėje jų įskiepiai keletą metų augo ir tvirtėjo Valstybinių miškų urėdijos medelynuose.

Akimirka iš ąžuoliukų sodinimo

„Šimtmečio ąžuolų giraitė yra gyvas paminklas praeičiai ir ateičiai – miškininkai sukūrė tęsinį to, kas užgimė daugiau nei prieš 500 metų ir, tikėtina, tų ąžuolų palikuonys gyvens daug šimtmečių ir džiugins ateities kartas,“ – sako Valstybinių miškų urėdijos direktorius Marius Pulkauninkas.

Šimtmečio giraitė Rumšiškių liaudies buities muziejuje užima vieno hektaro plotą. Iš viso Valstybinių miškų urėdija per metus pasodina ąžuolų – atkuria arba įveisia – 620 ha plote.

Valstybinių miškų urėdija vykdo kompleksinę miškų ūkio veiklą ir yra svarbi šalies miškų ūkio sektoriaus plėtros dalyvė. Įmonė rūpinasi šalies miškingumu, diegia pažangias miškų įveisimo, atkūrimo, apsaugos, tvarkymo ir išteklių naudojimo technologijas, prižiūri valstybiniuose ir privačiuose miškuose esančius kelius ir saugo miškus nuo gaisrų.

Šiuo metu vienas pagrindinių Valstybinių miškų urėdijos veiklos prioritetų – sėkmingai užbaigti valstybinių miškų valdymo konsolidaciją, apjungti įmonės padalinių bendrąsias administracines funkcijas, centralizuotai organizuoti medienos ruošą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA