Baigtas tyrimas dėl pavogtų grožio klinikos pacientų duomenų: pateikti šimtatūkstantiniai ieškiniai | Kas vyksta Kaune

Baigtas tyrimas dėl pavogtų grožio klinikos pacientų duomenų: pateikti šimtatūkstantiniai ieškiniai

BNS 2018/09/17 15:50
R. Tenio nuotr.

Generalinė prokuratūra ir policija baigė tirti bylą dėl duomenų vagystės iš „Grožio chirurgijos“ klinikos. Įtarimai pateikti trims asmenims, jiems taip pat gali tekti atlyginti didžiulius nukentėjusiųjų pateiktus ieškinius.

Ieškinių suma – daugiau nei 230 tūkst. eurų. Dauguma civilinių ieškinių yra dėl neturtinės žalos padarymo, BNS pranešė prokuratūra.

Rugsėjo mėnesio pradžioje paskelbta apie šio ikiteisminio tyrimo pabaigą. Šiuo metu proceso dalyviai susipažįsta su ikiteisminio tyrimo medžiaga. Byla šį rudenį turėtų pasiekti teismą.

Per ikiteisminį tyrimą apie įtarimus pranešta trims asmenims. Įtariamieji šiuo metu nėra suimti, jiems skirtos kitos kardomosios priemonės. Įtariamieji yra kilę iš Marijampolės: gydytojas odontologas Eugenijus Čiuplevičius, informacinių technologijų specialistas, verslininkas A. M. bei S. V. E. Čiuplevičius anksčiau yra dirbęs klinikoje „Grožio chirurgija“.

Programišiai iš „Grožio klinikos“ įtariami pavogę klientų asmens duomenis: vardus, pavardes, asmens kodus, prieš ir po operacijos darytas nuotraukas.

Tyrimą dėl duomenų vagystės iš klinikos atliekantys pareigūnai pernai rugpjūčio pabaigoje Kaune sulaikė tris asmenis, įtariamus pagrobus daugiau nei 22 tūkst. asmenų duomenis. Manoma, kad už pavogtų duomenų neviešinimą reikalauta pinigų iš Lietuvos ir užsienio piliečių, pinigus sumokėjo šimtai nukentėjusių asmenų.

Vienam iš įtariamųjų pateikti įtarimai tik dėl neteisėto prisijungimo prie informacinės sistemos, taip pat neteisėto disponavimo įrenginiais, programine įranga, slaptažodžiais, kodais ir kitokiais duomenimis. Už tai įstatymas numato viešuosius darbus arba baudą, arba areštą, arba laisvės atėmimą iki ketverių metų.

Kitiems dviem įtariamiesiems pateikti įtarimai dėl turto prievartavimo, neteisėtos informacijos apie privatų asmens gyvenimą rinkimo, neteisėto informacijos apie asmens privatų gyvenimą atskleidimo ar panaudojimo.

Šio ikiteisminio tyrimo metu liudytojais apklausti daugiau nei 100 asmenų, nukentėjusiais pripažinti 93 asmenys, civiliniais ieškovais pripažinta daugiau nei 20 fizinių ir juridinių asmenų.

Siekiant užtikrinti galimą civilinių ieškinių užtikrinimą bei galimą turto konfiskavimą prokuroro nutarimais laikinai apribotos įtariamųjų nuosavybės teisės į nekilnojamą turtą, pinigines lėšas.

Kai kurie nukentėję asmenys, patyrę stiprius neigiamus išgyvenimus dėl paviešintų duomenų ar sumokėję išpirkas už savo nuotraukas, reikalaudami kompensacijų padavė į teismą „Grožio chirurgijos“ kliniką.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA