Šalia Kauno atidaryta Vokietijos milžinės „Hella“ gamykla | Kas vyksta Kaune

Šalia Kauno atidaryta Vokietijos milžinės „Hella“ gamykla

BNS 2018/09/13 15:08
R. Tenio nuotr.

Kauno rajone ketvirtadienį oficialiai atidaryta 30 mln. eurų vertės Vokietijos automobilių elektronikos ir apšvietimo komponentų gamybos bendrovės „Hella“ gamykla. Dar rugpjūčio pabaigoje 7 tūkst. kv. m ploto fabrike pagamintos ir išsiųstos pirmos detalės, o per artimiausius metus darbuotojų turėtų augti kelis kartus.

„Tarp Lietuvos ir Vokietijos užsimezgė tamprūs ir intensyvūs politiniai santykiai, taip pat ekonominiai ryšiai ir net karinis bendradarbiavimas. (…) Paskui tokį politinį bendradarbiauvimą dažniausiai pasitikėdamas aplinka ateina ir verslas. Šiandien matome to pavyzdį“, – atidarymo renginyje sakė prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Pasak jos, gamyklos atidarymas – įrodymas, kad Lietuva tapo nebe pigios, o inovatyvios, aukštos kvalifikacijos darbo jėgos šalimi. „Lietuva gali konkuruoti savo žmonėmis, jų gebėjimais, jų profesionalumu ir išsilavinimu. Būtent todėl Lietuva yra ir vertinama“, – kalbėjo prezidentė.

„Hellos“ prezidentas ir generalinis direktorius Rolfas Breidenbachas teigė, kad vietos naujai gamyklai bendrovė ieškojo labai atsakingai: „Pasirinkome Lietuvą, Kauno regioną, nes Kaune radome būtent tai, ko mums reikia – tradicinį industrinį regioną su labai išsilavinusia darbo jėga“.

„Investuok Lietuvoje“ direktorius Mantas Katinas sakė, kad kalbantis su „Hella“ dėl galimybės įsikurti Lietuvoje, ją reikėjo įtikinti dėl darbo jėgos.

„Buvo sunku įtikinėti, kad Lietuva ir Baltijos šalys apskritai gali dalyvauti šioje pramonės srityje. Jų pagrindinė baimė buvo, kad Lietuvoje galbūt nebus tokio tipo talentų, žmonių, kurie turi patirtį“, – žurnalistams aiškino M. Katinas.

Jo teigimu, Kaunui šios ir kitų stambių investuotojų įsikūrimas užtikrins sparčią plėtrą. „Kaunas absoliučiai turi šimtaprocentinės sėkmės trajektoriją dešimčiai metų“, – įsitikinęs M. Katinas.

Pasak „Hella Lithuania“ vykdomojo direktoriaus Michaelio Jareckio, per mažiau nei vienerius metus pradėti gamybą Lietuvoje buvo iššūkis, tačiau tai pavyko.

„Mums pavyko susidoroti su visais iššūkiais ir galiu įvardyti dvi priežastis: pirmoji yra mūsų komanda. Antroji yra tai, kaip visi bendradarbiavo: Kauno valdžia, vietos verslo partneriai ir „Hella“ tinklas“, – sakė M. Jareckis.

Pasak jo, darbuotojų rasti Lietuvoje nebuvo sudėtinga, dauguma jų yra lietuviai, dirba keli užsienio specialistai, tačiau bus siekiama, kad ateityje įmonė būtų visiškai lietuviška.

Pirmuosius produktus „Hella“ pagamino ir išsiuntė rugpjūčio pabaigoje. Dabar įmonėje dirba beveik 70 žmonių, o per trejus metus ji ketina įdarbinti iki 250 žmonių. Iki šiol „Hella“ Lietuvoje investavo 18 mln. eurų, bendra investicijų suma užbaigus pirmąjį plėtros etapą turėtų viršyti 30 mln. eurų.

Elektronikos gamykla Lietuvoje yra keturioliktoji „Hella“ pasauliniame tinkle. Nuo 1899 metų veikianti „Hella“ yra viena didžiausių automobilių komponentų gamintojų pasaulyje – ji turi 13 gamyklų, grupėje dirba 40 tūkst. darbuotojų. 2017–2018 finansiniais metais Vokietijos bendrovės pardavimai sudarė 7,1 mlrd. eurų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA