„Megos“ akvariume „sužvejotos“ žuvys, išleistas vanduo | Kas vyksta Kaune

„Megos“ akvariume „sužvejotos“ žuvys, išleistas vanduo

„Mega“ nuotr.

Vienas aukščiausių pasaulyje prekybos ir laisvalaikio centro „Mega“ akvariumas šią savaitę lankytojus pasitiko uždengtas pieštais akvariumo gyventojais – beveik trylika metų lankytojus džiuginęs tikrasis povandeninis pasaulis, kaip juokauja akvariumą prižiūrintys darbuotojai, išėjo atostogų.

„Tokio lygio akvariumų remontą rekomenduojama vykdyti po maždaug dešimties metų. Prekybos ir laisvalaikio centro „Mega“ akvariumas lankytojus džiugino beveik 13 metų, tačiau eksploatacijos metu vykdant valymo darbus, ant permatomos akrilo dangos atsirado mikroįbrėžimų, kuriuos būtina poliruoti.

Nors akvariumo stiklo storis siekia 30 centimetrų, jame laikomas sūrus jūrinis vanduo, kuris yra agresyvesnis už gėlą, o tai taip pat turi nemažą įtaką akvariumo silikoninių siūlių būklei ir ilgaamžiškumui“, – pranešime spaudai sako prekybos ir laisvalaikio centro „Mega“ eksploatacijos inžinierius Egidijus Norkevičius.

Vienas sudėtingiausių ir atsakingiausių akvariumo atnaujinimo darbų, pasak E. Norkevičiaus, nesusijęs su remontu – tai žuvų sugavimas ir perkėlimas į karantiną nesukeliant joms streso.

„Pirmuosius pagavome aukštesniame vandens lygyje plaukiojančius ryklius, vėliau ėmėmės kitų žuvų, kurios turėjo įplaukti į specialiai pagamintą saugyklą su masalu. Deja, per tris dienas pavyko pagauti tik apie 60 žuvų, per valandą į saugyklą įplaukdavo vos 3-5 žuvys. Vėliau jos tapo dar atsargesnės ir saugyklą su masalu apskritai aplenkdavo, todėl teko šiek tiek „nudrenuoti“ vandenį ir jas gaudyti jau nusekusiame akvariume“, – pasakoja eksploatacijos inžinierius.

Iš viso akvariume gyvena virš 200 daugiau nei 30-ties skirtingų rūšių tropikų žuvų, kilusių iš Atlanto, Indijos ir Ramiojo vandenynų, Raudonosios, Viduržemio bei Karibų jūrų. Bene įspūdingiausi ir daugiausiai dėmesio patraukiantys – penki Karibų jūros rykliai, užaugantys iki 2 m ilgio. Ryklius ir kitas žuvis maitina bei prižiūri profesionali narų ir biologų komanda.

Akvariumo remonto metu visos žuvys laikinai bus laikomos specialiuose karantinui skirtuose baseinuose, į kuriuos paprastai talpinamos naujos žuvys aklimatizacijai. Į akvariumą jo gyventojai sugrįš lapkritį, kai bus baigti remonto darbai.

Kaip pasakojo E. Norkevičius, remontą patikėta atlikti specialistams iš Danijos. Konkurse taip dalyvavo didelių akvariumų remontu ir įrengimu visame pasaulyje užsiimančios bendrovės iš JAV, Prancūzijos ir Australijos. Remonto darbams bus reikalinga ir devynių Lietuvos bendrovių pagalba.

Akvariumo remonto metu bus nupoliruojamas akvariumo stiklas (akrilas), pakeičiamos silikoninės siūlės bei atliekamas lankytojams labiausiai pastebimas darbas – koraliniai rifai keičiami į naujus poliuretaninius.

„Pakeisime koralus naujais, keisis jų išsidėstymas, naujieji koralai bus įspūdingesni, spalvingesni, o jų kompozicija labiau trauks povandeniniu pasauliu besidominčių lankytojų akis. Po remonto akvariumas atitiks aukščiausius tokio tipo akvariumams taikomus reikalavimus“, – teigė „Mega“ ekploatacijos inžinierius.

Prekybos ir laisvalaikio centro „Mega“ akvariumas – aukščiausias akvariumas Pabaltijo šalyse ir vienas iš dešimties aukščiausių pasaulyje. Akvariumas yra 10 m aukščio ir 4 m pločio, o jo ilgis siekia 11 m, vandens talpa – 170 tūkst. litrų.

Prieš beveik 13 metų akvariumą 3 mėnesius statė JAV, Australijos, Pietų Afrikos ir Lietuvos specialistai. Akvariumo sienoms panaudota apie 90 tonų akrilo plokštės, o laikančioji metalinė konstrukcija pagaminta iš 20 tonų nerūdijančio plieno.

Akvariume palaikoma vidutinė 25 laipsnių šilumos vandens temperatūra. Vanduo cirkuliuoja 90 l/s greičiu, jame ištirpinta daugiau kaip 10 tonų druskos. Vandens kokybė ir temperatūra palaikoma kompiuterinėmis sistemomis.

Planuojama, kad suremontuotas akvariumas lankytojams vėl bus atidengtas lapkričio pabaigoje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA