Kaune pagerbs žydų gelbėtoją J. Paulavičių | Kas vyksta Kaune

Kaune pagerbs žydų gelbėtoją J. Paulavičių

Organizatorių nuotr.

Kauniečiai ir miesto svečiai rugsėjo 10 d. (pirmadienį) kviečiami į koncertą, kuriame bus pagerbtas žydų gelbėtojas Jonas Paulavičius. Koncertas organizuojamas minint 120-ąsias J. Paulavičiaus gimimo metines.

Jonas Paulavičius (1898-1952 m.) buvo Lietuvos kariuomenės savanoris, pagal profesiją – stalius, dirbo Šančių geležinkelio dirbtuvėse. Jis Panemunėje pastatė namą, jame ir šalia esančiame darže įrengė kelias slėptuves (po pomidorų lysvėmis, duobėje su dvigubomis grindimis (šalia Vaidoto g.), palėpėje, rūsyje), kur prisiglaudė 16 žmonių: 12 žydų, 2 karo belaisvius rusus ir 2 vokiečių persekiojamus lietuvius. Kad galėtų visus žmones išmaitinti, J. Paulavičius pardavė kitą savo namą.

Žmones jis gelbėjo kartu su žmona Antanina, sūnumi Kęstučiu ir dukra Danute. Paulavičių šeima vokiečių okupacijos metais faktą, kad slepia žmones – kantriai slėpė nuo giminaičių, lankytojų. Teigiama, kad J. Paulavičiaus tikslas buvo iš geto išgelbėti kuo daugiau išsilavinusių žydų, kurie po karo pagelbėtų atkuriant žydų bendruomenę.

1984 m. Paulavičių šeimai suteiktas Pasaulio Tautų Teisuolių vardas.

Antanina ir Jonas Paulavičiai (antra ir trečias iš dešinės)./Jochanan Fein kolekcijos nuotr., paimta iš db.yadvashem.org

VDU Katalikų teologijos fakulteto Didžiojje auloje pirmadienį pasirodys ansamblis „Amerikos virtuozai“: Emmanuel Borowsky (smuikas), Cecylia Barczyk (violončelė), Elizabeth Borowsky (fortepijonas), Charles Borowsky (balsas ir lūpinė armonikėlė). Dalyvauja Borisas Traubas (smuikas).

Programoje skambės kūriniai: „Muzika iš viso pasaulio“, „Nusišypsok mums, Viešpatie!“, „Fantazija žydų temomis“ ir kt.

Koncertas prasidės 17:30 val., renginys nemokamas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA