Netikėtas siūlymas kauniečiams – naktį kviečia klausytis elnių riaumojimo | Kas vyksta Kaune

Netikėtas siūlymas kauniečiams – naktį kviečia klausytis elnių riaumojimo

R. Tenio nuotr.

Gamtos mylėtojai kviečiami pasiklausyti įspūdingo Lietuvos miškų karalių – tauriųjų elnių riaumojimo šalyje, kuris fiksuojamas nuo rugpjūčio iki lapkričio. Tuoktuvių „dainos“ intensyviausiai skamba rugsėjį, tad kauniečiams rugsėjo 18 d. ir 25 d. organizuojamos dvi išvykos į Karalgirio (Kauno r.) mišką. „Kas vyksta Kaune“ komanda ketvirtadienio vakarą praleido šiame miške ir užfiksavo ne tik tauriuosius elnius, bet ir stirnų šeimyną.

Į Karalgirio-Padauguvos mišką mus palydėjo Padauguvos girininkijos girininkas Kęstutis Markevičius. Pirmiausiai jis suintrigavo – vien Kauno miškuose gyvena daugiau kaip 300 tauriųjų elnių, tad tikimybė išgirsti juos „dainuojant“ rudenį (rujos metu) didžiulė.

Garsiausios „dainos“ – rugsėjo antroje pusėje

Valstybinių miškų urėdijos miškininkai prognozuoja, kad ruja piką pasieks rugsėjo 2-oje pusėje.

„Šio proceso metu tauriųjų elnių elgesys akivaizdžiai pasikeičia – stipriausieji patinai išsirenka teritoriją, kurią ima žymėti ragų karūnomis laužydami medelius ir šakas, palikdami stiprų kvapą, kūną stingdančiu riaumojimu grasindami konkurentams ir viliodami pateles“, sakė VĮ Valstybinių miškų urėdijos Gamtos apsaugos, gamtotvarkos, rekreacijos ir medžioklės skyriaus specialistas Aleksas Žebrauskas.

Taurusis elnias tolumoje susidomėjo žiūrovais./R. Tenio nuotr.

Girininkas Kęstutis Markevičius aiškino, kad procesą įdomu stebėti iš šono, mat jis primena spektaklį. „Poravimosi metu patinai kuria savo haremus –  kuo stipresnis ir kuo didesnę teritoriją užsiima tuo daugiau patelių privilioja, iki 10 ir daugiau. Rujos metu patinai rodo jėgą riaumodami, taip pademonstruodami savo galią ir kviečia į dvikovą kitus patinus. Patelės visa tai stebi ir išsirinkusios laimėtoją jį saugo, nes kuo stambesnis, stipresnis patinas tuo ir palikuoniai bus stipresni. Paklausyti riaumojimo verta, turim specialias triūbas „vilioklius“, pamėgdžiojančius elnio balsą, tokiu būdu pasikviečiame patiną arčiau. Labai įdomu!“, – kalbėjo K. Markevičius.

Bėga!/R. Tenio nuotr.

Karalgirio miške gausu elnių

Karalgirio profesionaliosios medžioklės plotuose tauriųjų elnių populiacija yra nemaža, tad čia rugsėjo 18 bei 25 dienomis ir kviečiami dalyvauti kauniečiai, miesto svečiai. Kadaise Padauguvos-Karalgirio miško masyve medžiojo grafas B. Tiškevičius, prezidentas A. Smetona ir kiti žinomi asmenys.

Pasak girininko, pokariu žvėrys miške buvo beveik išnaikinti, o 1968 m. atvežti iš Voronežo, populiacijai didinti, taip elnių miške padaugėjo.

„Kartą prie manęs taurusis elnias priėjo per penkiolika žingsnių, jausmas neįtikėtinas! Pajunti gamtos didybę, tai galingas gyvūnas sveria daugiau kaip 300 kg, o jau ragai! Tikri girių karaliai! Ir tu net negirdi, kaip jis prisiartina iš nugaros ir subaubia!“,  įspūdį išvydus šį didingą gyvūną iš arti bandė nupasakoti girininkas K. Markevičius.

Pakeliui sutikti stirniukai./R. Tenio nuotr.

Stebėjimas visiškoje tyloje

Rujos pikas vyksta tamsiu paros metu. Iš anksčiau, apie 17-18 val., atvykstama, išsidėstoma ant praėjimų ir laukiama. „Elnias prieina maždaug 200 m atstumu, per krūmus, jei kviečiama „viliokliu“ – arčiau. Išvydęs girių karalių pajunti gamtos galią, pažiūrėjęs į elnių rujos vadą pamatai, kad esi toks menkas, lyginant su tuo, kas vyksta miške“, – sakė K. Markevičius.

Pasak Valstybinių miškų urėdijos specialisto A. Žebrausko, didžiausia tikimybė elnius išgirsti – kai gamta nurimusi, vakare iki temstant (maždaug nuo 18 iki 20-21 val.) arba ankstų rytą (apie 5 val.). Svarbiausia šios išvykos taisyklė yra tyla: mobiliųjų telefonų garsas privalo būti išjungtas, nesinaudojama žibintais. Svarbu šiltai ir patogiai, tamsiai apsirengti, vilkėti nešiugždančius drabužius bei į kišenes neprisikrauti traškančių daiktų. Išvykos trukmė – iki poros valandų, priklausys nuo to, kaip greitai pasiseks išgirsti elnių riaumojimą.

Padauguvos girininkijos girininkas K. Markevičius puikiai nutuokia, kurioje miško vietoje gali sutikti elnią, stirną ar šerną./R. Tenio nuotr.

Vieniems vykti nesaugu

Organizuojamoms gyventojų išvykoms vadovaus patyrę miškininkai – medžiotojai, daugybę metų prižiūrintys profesionaliosios medžioklės plotus ir gerai išmanantys gyvūnų elgseną. Su jais vykti yra patogiau, nes specialistai žino elnių buvimo vietas, numano jų elgseną, žino, kaip priartėti prie jų buvimo vietos.

Girininkas K. Markevičius vieniems vykti nerekomenduoja, kad netrukdytų rujos procesui, be to, netrukus Lietuvos miškuose prasidės aktyvus medžioklės sezonas, tad derėtų būti itin budriems ir atsargiems.

Taurusis elnias arti žmonių neprisileidžia, tačiau rugsėjo antroje pusėje – didelė tikimybė jį ne tik išgirsti, bet ir pamatyti./R. Tenio nuotr.

„Taurieji elniai yra baikštūs ir budrūs gyvūnai, priartėti prie jų sunku. Sakoma: „Jei nukrito medžiotojo plaukas – šernas jį užuos, stirna jį pamatys, o elnias – pajaus.“ Viskas, kas elniui nauja ir neaišku – sukelia baimę, todėl norint išvysti, reikia judėti labai tyliai ir ramiai, sinchroniškai. Ar verta jo bijoti? Tikrai, ne! Miške joks gyvūnas nepuls žmogaus. Čia pats pavojingiausias gyvūnas – žmogus“, – teigė girininkas K. Markevičius.

Rekomenduojama apsirengti patogiai ir tokius drabužius, kurie nešiugždėtų (bei patarina vengti baltos spalvos), o telefonus – išjungti./R. Tenio nuotr.

Reikia užsiregistruoti

Išvykoms į miškus reikia registruotis el. paštu: kestutis.markevicius@vivmu.lt arba telefonu 869880780.

Vykti stebėti elnių riaumojimo galima ir į kitus šalies miestus, jų sąrašą rasite čia.

Lyjant lietui ekskursijos nevyks.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA