Į Nevėžį naktimis pilama didelis kiekis chemikalų: kas kaltas, nieks nežino | Kas vyksta Kaune

Į Nevėžį naktimis pilama didelis kiekis chemikalų: kas kaltas, nieks nežino

BNS 2018/09/07 16:02
„Rinkos aikštės“ nuotr.

Kėdainių savivaldybės teigimu, vandens valymo įrenginių darbą sutrikdė į vandenį išpiltas didelis kiekis chemikalų. Aplinkosaugininkai ir savivaldybė aiškinasi, dėl ko į Nevėžio upę patenka nevalytos nuotekos.

Kauno apygardos prokuratūros atstovė BNS informavo, kad dėl gamtos išteklių naudojimo taisyklių pažeidimo pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Kėdainių rajono aplinkos apsaugos agentūros atstovai sako chemikalų vandenyje neradę, tačiau nustatė, kad nevalytų nuotekų išleista triskart daugiau nei galima.

„Aplinkos apsaugos agentūros tyrimų laboratorija rado, kad organinės medžiagos neišvalytose nuotekose tris kartus viršija normą. Nuotekos yra nepakankamai išvalytos“, – BNS penktadienį sakė Kėdainių aplinkos apsaugos agentūros vyriausiasis specialistas Albertas Narvidas.

Kėdainių rajono savivaldybė skelbia išsiaiškinusi, kad naktimis Kėdainių mieste į buitinių nuotekų surinkimo tinklus pilami dideli kol kas nenustatytų chemikalų kiekiai, todėl nustojo tinkamai veikti biologiniai buitinių nuotekų valymo įrengimai.

A. Narvido teigimu, tai turėtų nustatyti patys „Kėdainių vandenys“, tačiau aplinkosaugininkų atliktas tyrimas kitų cheminių medžiagų nuotekose nefiksuoja.

„Tie chemikalai, jeigu ir buvo pilti, sutrikdė bakterijų darbą, valymo įrenginiai blogai dirba, bet išleistose (nuotekose – BNS), mūsų duomenimis, viršijamos biocheminio deguonies suvartojimo, bendro azoto, bendro fosforo normos, bet, pavyzdžiui, skalbimo priemonių ieškojome – jokios normos neviršijamos“, – sakė jis.

Pasak A. Narvido, kitų cheminių medžiagų kiekį nuotekose būtų galima nustatyti, žinant, ko tiksliai ieškoti.

Kėdainių rajono agentūra skaičiuoja gamtai padarytą žalą ir atsakingam „Kėdainių vandenų“ asmeniui rengiasi skirti baudą.

Pirminiais skaičiavimais, viena diena taršos bendrovei gali kainuoti apie 700 eurų, skaičiuojant nuo rugpjūčio 29 dienos. Tiksli suma paaiškės suskaičiavus išbėgusių teršalų kiekius ir gavus pakartotinių tyrimų rezultatus.

Kėdainių meras Saulius Grinkevičius BNS sakė, kad savivaldybė laukia tyrimų dėl galimos cheminės taršos rezultatų, o „Kėdainių vandenų“ vadovui už tai, kad delsė apie incidentą pranešti, skirtas įspėjimas.

„Kažkas iš nesąžiningų įmonių ar žmonių labai didelį kiekį teršalų įmetė į mūsų valymo įrengimus ir jie nepajėgė išvalyti taip, kaip reikia“, – sakė jis.

Gyventojams kol kas nepatariama maudytis Nevėžyje, geriamąjį vandenį iš čiaupo vartoti yra saugu.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA