Kaune – didelio masto ekologinė nelaimė (papildyta) | Kas vyksta Kaune

Kaune – didelio masto ekologinė nelaimė (papildyta)

„Kas vyksta Kaune“ nuotr.

Atrodo, Kaunas vis dar nesusitvarko su trečiadienio naktį praūžusios smarkios audros padariniais. Ketvirtadienio popietę „Kas vyksta Kaune“ skaitytojai pranešė apie smarkia srove į Nerį besiveržiančias nuotekas. Į upę bėgantis vanduo toli gražu ne pirmo švarumo.

Kaip sakė kaunietis Marius, į Nerį ties Neries krantinėje 16-tu numeriu pažymėtu pastatu dideliais kiekiais bėga kanalizacijos nuotekos. Vyras nurodė, kad apie ekologinę nelaimę pranešta Bendrajam pagalbos centrui, tačiau tiksliau nuotekų šaltinio įspėti negalėjo.

„Bėga is vamzdžio, esančio šlaite, bet kvapas tikrai ne lietaus kanalizacijos. Vanduo juodas, putojantis. Veržiasi itin dideliais kiekiais – anksčiau toje vietoje tekėdavo tik siauras lietaus kanalizacijos upeliukas“, – pasakojo Marius.

Kitas skaitytojas nedvejodamas rėžė, kad į upę 100 m už Varnių tilto galinga srove teka fekalijos. Apie katastrofą Vilijampolėje esą pastebėta jau trečiadienį, 17 val., o Algimantas įžvelgė ir daugiau grėsmių, kurias kelia nevaldomas vandens srautas.

„Dviratininkai stabtelėję filmuoja bei „grožisi“ lietuviškos „Niagaros“ siautuliu ir riaumojimu. O beveik vertikalaus šlaito viršuje stovi gelžbetoninis stulpas, virš Neries palaikantis, kaip spėju, 110 tūkst. voltų įtampos elektros liniją“, – kalbėjo kaunietis.

Jo manymu, trūko pagrindinis fekalinės spaudiminės kanalizacijos linijos vamzdis, praeinantis šalia minėto elektros stulpo. Vyras baiminosi, kad nuotekos gali paplauti stulpo pamatus, mat nuo vakar į Nerį teršalų esą pribėgo apie 100 tūkst. tonų.

„O jei stulpas nuvirs ir netrūks elektros tiekimas? Kauno miestui tai būtų tragedija. Tai ne kokia deganti pašiūrė, kai lekia kelios kaukiančios gaisrinės mašinos… Šiuo metu čia visiškai ramu, tik riaumoja „Niagara“ – vos girdisi mašinų srauto krantinėje keliamas triukšmas. O juk šiandien – darbo diena“, – kone poetiškai situaciją nusakė Algimantas.

LR Aplinkos ministerija rugsėjo 5 d. pranešė, kad trečiadienio rytą Kaune pastebėta nuotekų linijos avarija. Situacija esą jau stabilizuota, aplinkosaugininkai atlieka tyrimą.

„Bendrasis pagalbos centras 8 val. Aplinkos apsaugos departamento prie Aplinkos ministerijos Kauno valdybos Kauno inspekcijai pranešė, kad Kaune, Panerių gatvės šlaite, teka nuotekos. Pareigūnams nuvykus į vietą informacija pasitvirtino – AB „Kauno vandenys“ eksploatuojamoje nuotekų linijoje įvyko avarija ir nevalytos nuotekos iš trūkusio vamzdžio per gruntą veržiasi į Neries upę, išgraužta iki 6 m šlaito“, – nurodoma ministerijos tinklalapyje.

Atvykę „Kauno vandenų“ avarinės tarnybos darbuotojai pradėjo avarijos likvidavimo darbus – atjungta 1 m diametro spaudiminė linija ir miesto nuotekos bus kaupiamos nuotekų tinkluose, bet akivaizdu, kad nešvarus vanduo vis dar šniokščia į upę.

Pranešime teigiama, kad linija teka beveik trečdalis Kauno nuotekų. Aplinkos apsaugos pareigūnai organizuoja mėginių paėmimą, taip pat bus vertinama aplinkai padaryta žala.

„Kas vyksta Kaune“ dėl nuotekų, netoli Varnių tilto bėgančių į Nerį, kreipėsi ir į „Kauno vandenis“. Gavę bendrovės komentarą, dar papildysime.

Papildyta 18.15 val.

Portalui pateiktame „Kauno vandenų“ komentare bendrovės technikos direktorius Dainius Gudavičius informavo, kad Neries krantinėje įtrūko metro diametro buitinių nuotekų linija.

„Nuvykus į vietą ir bendrovės „Kauno vandenys“ avarinės tarnybos brigadai atjungus liniją, nuotekos buvo pradėtos kaupti nuotekų tinkluose, linija pradėta remontuoti. Buitinių nuotekų linijos remonto darbai baigti“, – ketvirtadienio pavakarę sakė D. Gudavičius.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA