Kauno tvarkytojams per klaidą „iškastravus“ požeminę perėją – atsiprašymas ir šmaikšti dovana | Kas vyksta Kaune

Kauno tvarkytojams per klaidą „iškastravus“ požeminę perėją – atsiprašymas ir šmaikšti dovana

„Facebook“ grupės „Streets of Kaunas“, „Gyva grafika“ nuotr.

Laikinoji sostinė kelis pastaruosius mėnesius tvarkoma neregėtu mastu – kai kur darbininkai padaro net daugiau nei turėtų, tiesa, darbštumas ne visada išeina į gera. Kol Kauno vicemeras Povilas Mačiulis prieš porą dienų gėrėjosi prie Kauno mečetės išdygusiu nauju akcentu, kauniečiai atkreipė dėmesį, kad kitur spalvų neliko.

[galerija kiek=”4″]

P. Mačiulis savo „Facebook“ pranešimo, kuriame palygintas apgriuvusio Ramybės parko fontano vaizdas su ten neseniai įrengta spalvinga aikštele, komentarų sekcijoje sulaukė aštrokos savivaldybės Kultūros skyriaus vyriausiojo specialisto Gedimino Banaičio polemikos.

„PRIEŠ ir PO: Įgyvendintas dar vienas nuostabus #kaunastvarkosi akcentas, kuris savo vietą atrado šalia vienintelės Kaune Žemaičių stotelės, Žaliakalnyje. Projekto autorius – savivaldybė“, – rėžtelėjo G. Banaitis, analogišku stiliumi sulyginęs išpieštos ir nuvalytos perėjos, po žeme kertančios Savanorių prospektą, atvaizdus.

Abu Kauno vicemerai atlikta sterilizacija buvo pasibaisėję: P. Mačiulis socialiniame tinkle tai pavadino „orgija“, o Simonas Kairys pripažino, kad „įvyko klaida, nesusikalbėjimas, nesąmonė“.

S. Kairio teigimu, iš istorijos verta pasimokyti: „Diskusijos dar kartą atkreipė dėmesį į tai, kuo teplionės skiriasi nuo gatvės meno. Ir Kauno gatvės meno gidą pavartys dar daugiau žmonių, kurie apie tai net negalvojo, nesuprato.“

Pozityvo link perteklinį valymą, tiesa, neabejotinai pasuko operatyviai Kauno savivaldybės paviešintas vaizdo įrašas, kuriame Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis kreipiasi į miestiečius ir įteikia persistengusio rangovo atstovui prasmingą dovanėlę.

„Noriu atsiprašyti visų kauniečių ir kelių puikių gatvės menininkų dėl labai apmaudžios klaidos, kuri nutiko šioje požeminėje perėjoje. Rangovas, gavęs iš mūsų užduotį nuvalyti perėjos išorėje buvusius chuliganų paliktus užrašus, švelniai tariant, persistengė“, – minorine gaida įraše prabyla A. Pakalniškis.

Patikinęs, kad jam dėl to labai apmaudu ir prisiėmęs visą atsakomybę dėl klaidos, Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas pranešė su rangovu jau sutaręs, jog bendrovė savo lėšomis finansuos naujo meno kūrinio atsiradimą šioje vietoje.

„Jau pateiktas pasiūlymas menininkams, kurių darbas iki šiol puošė šią požeminę perėją. Labai tikiuosi, kad jie sutiks. Beje, mano rankose – puikus leidinys – „Kauno gatvės meno gidas“. Vieną jo egzempliorių jau turiu savo kabinete, o šį norėčiau įteikti rangovų atstovui rimtai pastudijuoti, kad tokie dalykai mūsų mieste nepasikartotų“, – atiduodamas knygą „Kauno švaros“ švaros liemene apsitaisiusiam vyrui kalbėjo A. Pakalniškis.

Projektą su bendražygiais iš „Gyvos grafikos“ įgyvendinęs menininkas Tadas Šimkus „Kauno dienai“ antradienį patvirtino, kad jau gautas pasiūlymas vėl išpiešti perėją, tačiau jis dar nebuvo tikras, ar imsis šio darbo.

Netoli Prisikėlimo bažnyčios esanti požeminė pėsčiųjų perėja atgijo 2014-ųjų lapkritį. Šalia Savanorių prospekto ir Žemaičių gatvės sankirtos įrengtos perėjos sienas tuomet papuošė 380 kv. m ploto koliažas. Iniciatyva vykdyta su netoliese 7 aukštų biurų pastatą stačiusiais rangovais „Mikrovisatos valda“.

„Kas vyksta Kaune“ primena, kad analogiška situacija jau buvo susidariusi praėjusių metų rugsėjį. Tuomet, kaip dalijosi savo „Facebook“ puslapyje, „apšvarintas“ liko žinomas Kauno gatvės menininkas Morfai – nuvalytas tautinių motyvų kūrinys, Birštono gatvės gale buvęs išpieštas ant požeminės perėjos mūro, atsukto į Nemuną.

2017-ųjų rugsėjį panaikintas Morfai piešinys Birštono gatvės gale / Morfai nuotr.

„(Savivaldybės atstovai – aut. past.) gailėjosi, atsiprašė, žadėjo finansuoti naują piešimą, ko iki šiol nepadarė, sukurti gatvės meno kūrinių registrą, kad tai nesikartotų. Praėjo metai – nutiko lygiai tas pats. Nuvalytas dar didesnis kūrinys, kuris atsirado „Mikrovisatos valdai“ šalia statant verslo centrą“, – nemalonius nutikimus portalui komentavo Morfai.

Dar paradoksaliau – bendrovei, anot menininko, buvo iškelta sąlyga, kad statant verslo centrą sutvarkys ir požeminę perėją. Ši tvarkyta privačiomis lėšomis, užsakymą išpiešti pateikus „Gyvos grafikos“ dailininkams, o savivaldybė dabar atėjo ir tiesiog išvalė.

„Gaila – miestiečiams liko plikos sienos, o darbo buvo įdėta labai daug, teko prisidėti ir pačiam. Tokio dydžio kūrinį atlikti užtrunka gal vieną-dvi savaites“, – nusivylimo neslėpė Morfai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA