Apskaičiavo, kiek kainavo išleisti vaiką į mokyklą kauniečiams ir užsienio lietuviams | Kas vyksta Kaune

Apskaičiavo, kiek kainavo išleisti vaiką į mokyklą kauniečiams ir užsienio lietuviams

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Svarbiausias uždavinys mokinių tėvams iš rugpjūčio peršokus rugsėjo slenkstį – išleisti vaiką į mokyklą, aprūpinus jį mokiniui reikiamiausiomis prekėmis ir apranga. O ką jau kalbėti apie papildomas išlaidas įvairiausiems būreliams ar kitai popamokinei veiklai. Portalas „Kas vyksta Kaune“ domėjosi, kiek kauniečiams, pradinukų tėvams, kainavo palydėti savo atžalas į naują gyvenimo etapą kaupti žinių. Nuomonę tokio pobūdžio finansų klausimais išsakė ir ekspertai – palygino sumas Lietuvoje ir užsienyje.

Išlaidos pirmokei – beveik minimalios algos dydžio

Portalo žurnalistų kalbinta kaunietė Modesta, šiemet į pirmąją klasę vienoje miesto progimnazijoje palydėjusi vyresnėlę Austėją, paprašyta suskaičiuoti, kiek kainavo pasiruošimas mokyklai, prasitarė, jog tikslią sumą nusakyti sunku, nes reikiamų pirkinių krepšeliui skirtų pinigų sumos nebuvo nustačiusi iš anksto. Ieškodama visko, ko reikia pirmokei dukteriai, sako pirmiausiai atsižvelgusi į tai, kad prekės būtų kokybiškos. Tačiau paprašyta susumuoti jau nupirktų prekių išlaidas, moteris sutiko.

„Pratybų sąsiuviniai pirmokei visiems metams – 55 eurai, mokyklinė kuprinė, mažesnė kuprinėlė, skirta sportinei aprangai, penalas, vandens gertuvė ir dėžutė maistui kainavo 170 eurų“, – išlaidas vardija kaunietė.

Pasak jos, už uniformą ir jos priedus (švarkelis, marškinėliai, sijonas, pėdkelnės, bateliai) teko sumokėti 59 eurus. Sportinė apranga (treningas bei sportiniai bateliai) kainavo 25 eurus. „Pirkome dešimt sąsiuvinių, kurių kainos tiksliai neprisimenu, du rašalinius parkerius – kiekvienas iš jų atsiėjo po maždaug 3 eurus. Akvarelė, plastelinas, piešimo popierius, spalvotas popierius ir kartonas iš viso kainavo 25 eurus“, – atvirauja Modesta.

Kas mėnesį dar beveik trečdalis išleistos sumos

Kaunietės teigimu, galimybė dukteriai pasibaigus pamokoms, po jų iki 16 val. būti prailgintoje grupėje, kas mėnesį papildomai kainuos apie 5o eurų. Taip pat išlaidos pirmokės pietums kasdien sieks 1,50 euro. „Be viso to, grojimo pamokos specialioje mokyklėlėje per mėnesį atsieis 25 eurus, o šokių būrelis per mėnesį kainuos 10 eurų. Šios veiklos iš viso atsieis 35 eurus“, – skaičiuoja Austėjos mama.

Vadinasi, atsižvelgiant į išvardytas sumas, skirtas išleisti pirmokę į mokyklos suolą, piniginę šeimai patuštino 340 eurų. O kiekvieną mėnesį popamokinei veiklai ir pradinukės pietums dar teks išleisti apie 115 eurų.

Finansų ekspertų skaičiavimai skiriasi

„Swedbank“ Finansų instituto skaičiavimais, pirmoko pasiruošimo mokyklai krepšelis, tai yra, kuprinė, mokymosi ir sporto reikmenys bei uniforma, kainuoja mažiausiai 200 eurų, o besirenkantiems kokybiškesnes prekes gali atsieiti dvigubai daugiau.

„Nereikėtų pamiršti, kad šalia šių vienkartinių išlaidų, lėšų kiekvieną mėnesį reikės skirti ir vaiko transportui, mokyklos maistui, būreliams bei kišenpinigiams. Tad visa pasiruošimo mokslams kaina pirmokams gali siekti ir 500 eurų“, – pabrėžia „Swedbank“ Finansų instituto vadovė Jūratė Cvilikienė.

Tuo tarpu, skaitmeninių finansinių paslaugų įmonės „Credit24“ klientų aptarnavimo vadovė Donata Stoškuvienė sako, jog remiantis darytų tyrimų ir privačių asmenų skaičiavimais, skelbiamais internete, išleisti vaiką į mokyklą Lietuvoje dabar kainuoja maždaug nuo 225 iki 460 eurų, o vidutinis darbo užmokestis po mokesčių Lietuvoje 2018 metais siekia apie 700 eurų.

„Taigi vidutines pajamas gaunančiai 4 asmenų šeimai, kurioje du vaikai išeina į pradines ar vidurines klases, mokslo metų pradžios išlaidos vidutiniškai gali siekti apie 686 eurų – tai sudarytų apie pusę mėnesinių tokios šeimos pajamų“, – skaičiuoja ekspertė.

Palygino išlaidas mokiniams Lietuvoje ir užsienyje

Nors Vakarų Europos šalyse atlyginimai didesni nei Lietuvoje, mokyklinių prekių ir atlyginimų santykis – panašus. Palyginus Airijos, vienos iš populiariausių lietuvių emigrantų krypčių, kredito unijų lygos (ILCU) duomenimis, šiemet išleisti vieną vaiką į mokyklą kainuos apie 1000 eurų.

Pasak D. Stoškuvienės, Airijoje vidutinė neto alga yra 2227 eurų per mėnesį, taigi 4 asmenų šeimai pasiruošti dviejų pradinukų mokslo metams gali prireikti maždaug 45 proc. bendrų mėnesio pajamų.

Nacionalinis ILCU tyrimas rodo, kad nepaisant didesnių atlyginimų, Airijoje net dviem trečdaliams šeimų mokslo metų pradžia yra finansinė našta. Beveik pusei (46 proc.) tėvų, lyginant visus su vaiko išleidimu į mokyklą susijusius rūpesčius, finansinės išlaidos kelia didžiausią nerimą. O daugiau nei trečdalis (36 proc.)tėvų teigė šioms išlaidoms turintys pasiskolinti, teigia „Credit24“ atstovė.

„Tyrimai rodo, jog lietuvių emigrantų pamėgtoje Airijoje net triskart daugiau tėvų didesnį nerimą kelia mokyklinės išlaidos, nei baimė, kad vaikas nepritaps ar neras draugų. Lyginant su ankstesniais metais, auga tiek pasiskolinti turinčių tėvų skaičius, tiek vidutinė paskolų mokyklinėms išlaidoms suma. Trečdalis tėvų taip pat šias išlaidas kompensuoja atsisakydami šeimos atostogų“, – pasakoja klientų aptarnavimo vadovė.

Tyrimo duomenimis, daugiausiai pinigų pareikalauja reguliarios išlaidos pietums, užklasinei veiklai ir vaiko priežiūrai po pamokų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA