Užsimota kamšyti didelę vairuotojų blaivumo patikrinimo spragą | Kas vyksta Kaune

Užsimota kamšyti didelę vairuotojų blaivumo patikrinimo spragą

BNS 2018/09/04 08:13
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Vyriausybė siūlo Seimui numatyti baudžiamąją atsakomybę vairuotojams, atsisakantiems tikrintis blaivumą. Ministrų kabinetas svarstys ir kitus Vidaus reikalų ministerijos pasiūlymus neblaiviems vairuotojams pažaboti.

Baudžiamajame kodekse siūloma nustatyti, kad blaivumą atsisakiusiems tikrintis vairuotojams būtų skiriama bauda, areštas arba laisvės atėmimas iki vienerių metų.

Taip būtų sprendžiama situacija, kai nuo 1,5 promilės „pripūtusiam“ asmeniui taikoma baudžiamoji atsakomybė, tačiau jeigu jis atsisako tikrintis blaivumą, – tik administracinė.

Vyriausybė taip pat pritarė Vidaus reikalų ministerijos siūlymui sugriežtinti administracinę atsakomybę už vairavimą neblaiviam, kai nustatomas girtumas nuo 0,4 iki 1,5 promilės.

Tokiems asmenims būtų skiriama nuo 800 iki 1100 eurų bauda, ji šiuo metu siekia nuo 300 iki 450 eurų. Seimui pritarus, teisė vairuoti būtų atimta iki pusantrų metų – šiuo metu yra nustatyta vienerių metų riba.

Jei asmuo mažiau nei prieš metus jau buvo baustas už tai, kad neblaivus neturėdamas vairuotojo pažymėjimo ar jį praradęs vairavo transporto priemonę, ar turi neišnykusį teistumą dėl nusikalstamos veikos, kai vairavo neblaivus, jam, Vyriausybės siūlymu, teisė vairuoti galės būti atimta ne ketveriems, kaip šiuo metu, o penkeriems metams.

Po diskusijų Vyriausybė atsisakė pasiūlytos nuostatos, kad vairavimas „pripūtus“ daugiau nei 1,5 promilės alkoholio būtų laikomas nusikaltimu ir tuo atveju, kai veika padaryta dėl neatsargumo. Pasak Teisingumo ministerijos atstovų, ši nuostata perteklinė, kadangi teismų praktikoje vidutinis girtumas jau savaime laikomas tyčine veika.

Vidaus reikalų ministerija taip pat pasiūlė Baudžiamojo proceso kodekse numatyta naują kardomąją priemonę – teisės vairuoti transporto priemones sustabdymą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA