Sprendimo dėl Rugsėjo 1-osios perkėlimo alkoholio draudikai galėjo pasimokyti iš Darbo kodekso | Kas vyksta Kaune

Sprendimo dėl Rugsėjo 1-osios perkėlimo alkoholio draudikai galėjo pasimokyti iš Darbo kodekso

R. Tenio nuotr.

Aktualiausia šių metų Rugsėjo 1-osios tema, bus ar nebus parduodamas alkoholis parduotuvėse šiandien, rugsėjo 3-iąją, į kurią oficialią mokslo metų pradžią nukėlė daugelis mokymo įstaigų.

Tačiau tokios dilemos sprendimo alkoholio prekybą Mokslo ir žinių dieną uždraudę įstatymų leidėjai galėjo pasimokyti iš Darbo kodekso rengėjų. Abstrakčiai nurodę, kad lengvata gauti laisvą pusdienį palydėti į mokyklą savo vaikus, tėvai gali pasinaudoti pirmąją mokslo metų dieną, jie paprastai išsprendė su rugsėjo 1-osios perkėlimu susijusį galvosūkį.

Jei alkoholio prekybos pirmąją mokslo dieną draudimo iniciatoriai būtų buvę tokie gudrūs ir sumanę įstatyme įrašyti panašią nuostatą, akivaizdi problema, kad alkoholio pardavimo ribojimas šeštadienį ir įprasta prekyba pirmadienį, kai dauguma mokyklų švenčia mokslo metų pradžią, būtų tapusi neaktuali.

Savaitgalį socialiniuose tinkluose vyko nemažai diskusijų, kurių esmė – įstatymo neatitikimas pagrindinei nuostatai, kad alkoholio pardavimas turėtų būti ribojamas būtent tada, kai šalyje švenčiama Mokslo ir žinių šventė.

Žurnalistas Andrius Tapinas savo asmeninėje socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje pasidalijo parduotuvėje nugirstu lietuvio ir užsieniečio pokalbiu parduotuvėje.

Užsienietis pamatęs „Stop“ juosta aptvertą alkoholio skyrių Rugsėjo 1-ąją, nusistebėjo ir paklausė, kodėl taip yra. „Todėl, kad šiandien negalima įsigyti alkoholio“, – jam paaiškino tautietis. „Gerai, tačiau kodėl?“ – pasiteiravo šis. „Todėl, kad šiandien – Rugsėjo 1-oji, vaikai eina į mokyklą, vadinasi, jokio alkoholio“, – išsamiau dėstė lietuvis.

Užsieniečiui toks sprendimas užminė mįslę – negi Lietuvoje mokslai prasideda šeštadienį? Tuomet, lietuvis jam paaiškino, jog ne šeštadienį, o pirmadienį. „Tai pirmadienį taip pat nebus prekiaujama svaigiaisiais gėrimais?“, – paklausė užsienietis. Tuomet mūsų tautiečiui paaiškinus, jog pirmadienį bus galima įsigyti alkoholio, šis nusistebėjo keista teisine sistema, kur tuomet, kai vaikams dar neprasideda mokslo metai, svaigalai draudžiami, o tuomet, kai į mokyklą iš tiesų pradedama eiti – jokių draudimų prekybos centruose nėra. O užsieniečiui pasiteiravus, kodėl taip yra, stojo tyla ir iš lūpų išsprūdo žodžiai: „Tai – komplikuota“.

Apie tai, kad Mokslo ir žinių dienos šventė persikelia į rugsėjo 3 d. šį mėnesį pranešė Švietimo ir mokslo ministerija. Taip nuspręsta dėl to, kad rugsėjo 1-oji diena šiemet yra šeštadienis. Rugsėjo 3 d., kai mokiniai keliaus mokyklų link, alkoholio bus galima nusipirkti nuo 10 iki 20 val. Apie tai, kad neprekiaus svaigiaisiais gėrimais ir pirmadienį, pranešė tik „Lidl“ prekybos tinklas. Kituose didžiuosiuose prekybos centruose RIMI, „Maxima“, IKI alkoholio Kaune šį pirmadienį galima nusipirkti įprastu darbo dienomis laiku.

„Šis ribojimas yra tiesiogiai susietas su mokslo metų pradžios švente, todėl manome, kad šventei persikėlus į kitą dieną, turime sureaguoti atitinkamai“, – savo sprendimą riboti prekybą praeitą savaitę argumentavo „Lidl Lietuva“ atstovai.

Lietuvos žaliųjų ir valstiečių sąjungos atstovė Agnė Širinskienė naujienų agentūrai BNS sakė, kad Seimas, priimdamas sprendimą dėl draudimo prekiauti alkoholiu rugsėjo 1–ąją, jį simboliškai susiejo su Mokslo ir žinių diena, kuri, parlamentarės teigimu, nėra kilnojama šventė. Parlamentarė nekritikavo prekybos centrų, pasirinkusių prekiauti alkoholiu mokslo metų pradžios dieną.

Tačiau alkoholio pardavimo dilemos sprendimo galima būtų pasimokyti iš Darbo kodekso rengėjų. Jame nurodyta, kad tėvai, auginantys vaikus iki 14 metų, turi galimybę prašyti ne mažiau nei pusės laisvos darbo dienos ir kartu dalyvauti mokyklose rengiamose šventėse – pirmąją mokslo metų dieną. Tad Mokslų ir žinių dieną perkėlus į pirmadienį tėvams ši nuostata lieka galioti. Darbuotojui, lydinčiam savo atžalą į mokyklą, laisvas laikas yra apmokamas, mokant vidutinį jo darbo užmokestį.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA