Šalia Kauno įsikūręs batalionas – stipriausias Sausumos pajėgose | Kas vyksta Kaune

Šalia Kauno įsikūręs batalionas – stipriausias Sausumos pajėgose

Vrš. G. Maurico nuotr.

Rugpjūčio 31 d. buvo paskelbti 6-ųjų tarptautinių Geriausio Sausumos pajėgų skyriaus varžybų nugalėtojai. Pereinamąją varžybų taurę metus pas save saugos ir geriausiu Sausumos pajėgų skyriumi vadinsis Lietuvos didžiojo kunigaikščio Algirdo mechanizuotojo pėstininkų bataliono kariai.

[galerija kiek=”8″]

Be aštuonių geriausių Sausumos pajėgų skyrių iš Lietuvos, šiemet karinėse rungtyse varžėsi pėstininkai iš Danijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Latvijos, Nyderlandų, Portugalijos ir Vokietijos. Varžybų trofėjaus repliką (molinę varžybų taurės kopiją) iškovojo svečių teisėmis dalyvavęs skyrius iš Latvijos, tai yra jau trečia tokia taurė varžybų istorijoje, kuri iškeliauja į brolių latvių rankas.

Šiais metais varžybose kariai turėjo atlikti eilę užduočių, kurių metu buvo tikrinimas jų gebėjimas dirbti komandoje, priimti sprendimus ir išnaudoti savo žinias, patirtį ir sumanumą. Pėstininkai turėjo paruošti artilerijos pabūklą M50 šūviui ir vėl jį prikabinti prie vilkiko, gal ne visai taip, kaip artileristai tai būtų vykdę, bet tai juk ne jų duona.

Kariai taip pat turėjo įveikti minų lauką, persikelti per vandens kliūtį, surinkti, atlikti šūvį ir vėl išardyti visą eilę pėstininkų skyriaus ginklų, orientuotis vietovėje tiek dieną, tiek naktį, atlikti šaudymą iš skyriaus ginklų, mesti mokomąją granatą, suteikti pirmąją medicininę pagalbą bei iš mūšio lauko evakuoti sužeistą karį ir atlikti dar keletą užduočių.

Nors kariai varžyboms ruošėsi iš anksto, buvo užduočių, kurių jie nesitikėjo ir turėjo jas atlikti tik naudodamiesi sumanumu, intuicija ir gebėjimu veikti išvien.

Pasak organizatorių, ištvermės iš karių pareikalavo tiek didelis atstumas, kurį reikėjo nueiti nedėkinga, raižyta, miškinga ir pelkėta vietove, tiek miego trūkumas, tiek didelis tempas, kurio nebuvo galima mažinti norint atlikti visas užduotis. Taigi, po dviejų parų finišas ir poilsis palapinėje pasidarė labai saldus.

Kaip gi tampama geriausiais? Pereinamąją varžybų taurę iškovojusio Algirdo bataliono skyriaus vado seržanto Vyto Lapėno teigimu, pagrindiniai dalykai yra karių susivienijimas, motyvacija, fizinis pasiruošimas ir sunkesnis nei varžybose darbas ruošiantis joms. „Tada nuteiki vyrus, kad tikrai lengviau nebus ir viskas pavyksta“, – po varžybų sakė Algirdo bataliono seržantas.

Varžyboms vadovavęs Sausumos pajėgų vyriausiasis puskarininkis seržantas majoras Remigijus Katinas palinkėjo kitose varžybose dalyvausiantiems skyrių vadams pažinti kiekvieno savo kario silpnąsias savybes, jas treniruoti ir išnaudoti stipriąsias. Srž. Mjr. R. Katinas teigė, kad varžybų metu pastebėjo, kad tie skyriai, kurie užėmė prizines vietas, sugebėjo rasti aukso vidurį tarp skubėjimo atlikti užduotį greitai ir laiko naudojimo jai analizuoti, rasti geriausią sprendimą ir ją atlikti tinkamai.

Pagrindinis šių varžybų tikslas – plėtoti Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų tradicijas, skatinti tarptautinį bendradarbiavimą ir įvertinti pėstininkų skyriaus karių ir vadų gebėjimą vykdyti skiriamas užduotis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA