Griežtą nuomonę išsakė N. Oželytė: prezidentu negali būti nei V. Matijošaitis, nei S. Skvernelis | Kas vyksta Kaune

Griežtą nuomonę išsakė N. Oželytė: prezidentu negali būti nei V. Matijošaitis, nei S. Skvernelis

delfi.lt 2018/08/31 19:52
DELFI, R. Tenio nuotr. / „Kas vyksta Kaune“ montažas

Nepriklausomybės Akto signatarės Nijolės Oželytės nuomone, Gitanas Nausėda kaip Lietuvos prezidentas nėra blogas variantas, tačiau tokie asmenys, kaip Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis ir ministras pirmininkas Saulius Skvernelis negali tapti šalies vadovais.

Seno sukirpimo veikėjai

DELFI TV Gyvai studijoje viešėjusi N. Oželytė pasisakė apie galimus kandidatus į LR prezidento postą. Pati Nepriklausomybės Akto signatarė patikino, kad niekada niekur nekandidatuos, todėl savo nuomonę gali reikšti drąsiai.

Anot jos, nei V. Matijošaitis, nei S. Skvernelis negali būti išrinkti prezidentu. „Aš labai myliu, gerbiu policiją, bet tai yra seno sukirpimo veikėjai“, – tiesioginiame eteryje teigė ji.

N. Oželytės manymu, V. Matijošaitis netinkamas prezidento postui užimti / R. Tenio nuotr.

Taip pat signatarė neslėpė mananti, jog šie asmenys yra silpni kaip asmenybės. „Prasisukti už rusiškus pinigus gali daug kas. Skvernelis, Rolando Pakso atvestas į politiką Skvernelis – mano prezidentas? Ačiū, ne. R. Paksas – irgi, ačiū, ne“, – tvirtino N. Oželytė.

„Reikia žiūrėti šaknis, nieko nebūna atsitiktinai. Negali draugauti su rusų pinigais prezidento rinkimus laimėjusiu asmeniu, būti jo draugas, jo statytinis, o po to staiga pasidaryti nepriklausomas“, – R. Pakso ir S. Skvernelio santykius it skalpeliu pjaustė N. Oželytė.

Jos nuomone, šaliai tinkamiausias kandidatas į prezidentus yra Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius. Šis kol kas dar nėra paskelbęs apie norą kandidatuoti. „Ir L. Linkevičius priklausė komunistų partijai ir buvo komjaunuolis, tačiau reikia pažiūrėti į tai, kai L. Linkevičius dirba Lietuvos labui dabar. Bet, tarkime, atėjus iš R. Pakso, dabar persimesti pas šitą Naisių berniuką?“ – kalbėjo N. Ožleytė.

G. Nausėda – per daug inteligentiškas

Anot jos, su tokiu kandidatu kaip S. Skvernelis yra gera gyventi. „Galima alaus išgerti. Meilužį gerą tokį turėti: linksmas, paprastas ir veidas raudonas. Viskas okay. O prie ko čia prezidentas?“ – retoriškai klausė N. Oželytė.

G. Nausėda, jos nuomone, žmonėms yra per daug inteligentiškas. „Dar žodis „bankas“ žmonėms smegenis drasko. Jie gi nesupranta, kad ne jo bankas“, – tikino ji.

Ketvirtadienį paskelbęs paliekantis SEB banką G. Nausėda – realus kandidatas į LR prezidentus / DELFI nuotr.

N. Oželytės nuomone, Aušra Maldeikienė būtų puiki ministrė pirmininkė, bet ne prezidentė. Prezidentas, teigė pašnekovė, yra moralinis autoritetas, o A. Maldeikienė, kaip ir pati N. Oželytė, esą yra per daug emocinga.

Ingrida Šimonytė, pasak N. Oželytės, yra pernelyg protinga ir todėl į LR prezidento postą nekandidatuos. „Nesuprantu, kodėl daugeliui žmonių buvimas prezidentu atrodo saldi vietelė. Tik nevykėliui taip gali atrodyti. Ar jūs suprantate, ką tai reiškia – atsisakai savo gyvenimo ketveriems metams, jo negyveni. Mes gyvename vieną kartą, žmonės mirtingi. Už tai į tokias aukštas pareigas eina arba aferistai, arba svetimos marionetės, arba turi būti žmogus, kuris absoliučiai aukoja savo gyvenimą žmonėms“, – buvo įsitikinusi pašnekovė.

S. Skverneliui nerašys

Pasiteiravus, koks žmogus turėtų būti inauguruotas, N. Oželytė pabrėžė, kad prezidentą tauta išsirinks pagal savo gyvenimo kokybę. „Visi balsuoja už tą, kuris jiems artimiausias. Kokių žmonių dauguma, toks ir prezidentas. Nenustebčiau, jei tai bus S. Skvernelis“, – sakė ji.

N. Oželytė sutinka, kad dažnai aštriai pasisako ir žmonės dėl to įsižeidžia. Esą tiems, kurie supyksta, ji parašo per „Facebook“. Pasiteiravus, ar pašnekovė rašys S. Skverneliui, N. Oželytė atšovė, kad niekada.

Signatarė įsitikinusi, kad S. Skvernelis vykdo kažkieno valią / R. Tenio nuotr.

„O kodėl aš jam turiu rašyti? Jisai lyriškas žmogus, jį kažkas tenai stumia, jis puikiai suvokia, kad negali būti jokiu prezidentu. Labai puikus žmogus, tiesiog jam ta prezidento kėdė yra per didelė“, – sakė signatarė.

Jos nuomone, išrinkus prezidentu S. Skvernelį, Lietuva sparčiai pradėtų draugauti su Rusija. „S. Skvernelio mintis apie tai girdėjome. Galbūt tai ir R. Pakso metastazės. Iš tikrųjų aš tikiu, kad tai R. Pakso metastazės. Gali būti ir naivumo, nesupratimo, nesiorientavimo erdvėj pasekmė. Jis (S. Skvernelis – aut. past.) toks geras, fainas, lyriškas ir gal jam visi atrodo tokie geri, puikūs“, – kritikos negailėjo N. Oželytė.

Reikia nustoti į valdžią rinkti Buratinus

Pasitikėjimas valdžia, N. Oželytės teigimu, atsiras tik tada, kai žmonės nustos į valdžią rinkti Buratinus. „Nė vienas iš valdžioje esančių niekada pats neužlipo į tą kėdę. Mes renkame nesuvokdami, kad mūsų tas pasipiktinimas vienu kokiu profesionaliu veikėju, kuris nusprendė ne taip, viską blogina for fun (dėl smagumo – aut. past.)“, – mintis dėstė N. Oželytė.

Pasiteiravus, kodėl žmonės per rinkimus nori arba gelbėtojų, arba smaginasi, N. Oželytė atsakė, kad žmonėms liūdna gyventi – kodėl nepasismaginus?

„Tada apima azartas: parodysiu špygą V. Landsbergiui. Juk žmonės renka panašius į save. Pažiūrėkite į Ramūną Karbauskį, jis paprastas kaip trys kapeikos. Daugumai Lietuvos žmonių jis yra suprantamas, daugelis jaučiasi protingesni už jį. Ir tai jiems teikia komfortą. Jie supranta tą Gretą (Gretą Kildišienę – aut. past.)“, – tikino signatarė.

Anot jos, Naisiai yra mūsų žmonių veidas. „Jeigu tave nuperka už alaus bambalį, vadinasi, tu toks. Ir valdžia tavo tokia. Tai ko piktintis?“ – žmonių nepasitenkinimą vertino N. Oželytė.

Svajonė, kad prezidentas sutaikys kairę su dešine

Situacija pagerės, sako N. Oželytė, kai žmonės susies savo pasirinkimą su atsakingu darbu valstybei ir supras, kad atsakingas yra ne tas, kuris tokiu dedasi esąs.

„Mano svajonė – kad naujuose prezidento rinkimuose laimėtų toks žmogus, kuris sutaikytų kairę su dešiniąja, nes tai vienintelės dvi profesionalios partijos, kad ir kaip jas bekritikuotume. Aš turiu omeny L. Linkevičių. Mane dešinieji iškeiks, jis buvo komjaunuolis, toks anoks ir blogas, bet aš manau, kad reikia figūros, kuri sutaikytų tas abi profesionalias politikų puses, kad daugiau jokių šansų neturėtų įlįsti tokie vienadieniai tvarkos darytojai“, – samprotavo N. Oželytė.

Laidos vedėjui pasiteiravus, ar ji mieliau rinktų prezidentu matematiką-strategą, ar politiką, kuris sako, kad reikia gerinti santykius su didžiąja kaimyne, N. Oželytė atsakė, kad pirmiausia reikėtų perskaityti prezidento rinkimų įstatymą ir pamatyti, kokius įgaliojimus prezidentas turi.

„Tai yra užsienio reikalų politika, tai yra gynybos reikalai. Joks jisai ne ūkininkas. Aišku, jei asmenybė stipri kaip Dalia Grybauskaitė, ji išplečia savo poveikio lauką. O ką daryti, kai tokia padėtis valstybėje. Labai teisingai ji daro.

Bet aš rinkčiausi tą, kuris gali aiškiai ištransliuoti sotiems, nuo to apkurtusiems ir apakusiems Vakarams, kad kartojasi prieškarinė situacija. Ir ji lygiai tokia pati kaip ir buvo. Tik dabar ne Hitleris, dabar šitas fiureris. Tik dabar pas jį Emmanuelis Macronas su Angela Merkel važiuoja apsikabinti ir sakyti, koks jisai jų draugas“, – apie Rusijos prezidentą kalbėjo N. Oželytė.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA