Rugsėjo 1-oji diena universitetuose: studentų (ne)šventimo ypatumai | Kas vyksta Kaune

Rugsėjo 1-oji diena universitetuose: studentų (ne)šventimo ypatumai

R. Tenio nuotr.

Jau rytoj moksleivių ir studentų šventė – Mokslo ir žinių diena. Tradiciškai Rugsėjo 1-ąją švenčia ne tik moksleiviai, bet ir studentai. Portalas „Kas vyksta Kaune“ pasidairė po pagrindines Kauno aukštąsias mokyklas, kaipgi mokslo metų pradžią minės į Kauną po vasaros sugužėję studentai?

Rugsėjo pirmosios šventės epicentras – pirmakursiai

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) akademiniai metai prasidėjo jau rugpjūčio pabaigoje. 27 dieną semestras startavo tiek pirmakursiams – jiems prasidėjo įvadinė studijų savaitė, tiek ir vyresnių kursų studentams – šiems jau dėstomos paskaitos.

Visgi, VDU Mokslo ir žinių dienos šventę rugsėjo 1-ąją minės: ji prasidės 11:30 val. Istorinės Lietuvos Respublikos Prezidentūros Kaune kiemelyje, kur įvyks pirmakursių priesaikos ceremonija. Vėliau universiteto bendruomenė pajudės iš Prezidentūros kiemelio link Rotušės aikštės, lydima pučiamųjų orkestro „Ąžuolynas“. Čia įvyks renginio  kulminacija – grupės „Baltasis Kiras“ nemokamas koncertas. Tačiau renginio dėmesio centras – pirmakursiai. O užklausti vyresni VDU studentai teigia, kad jie šią šventę mini kitaip – tiesiog draugų ir bendramokslių būryje vakare traukia į miestą.

„Tikriausiai nieko ypatingo mano šventime nėra. Metai po metų dalyvauju šventinėje eisenoje, vėliau susitinkame su grupiokėmis, kurios tapo ir draugėmis, pasisėdėti kokioje nors kavinukėje. Žinoma, gal šventė kiek praranda prasmę ir nesinori jos labai minėti, kai studijos prasideda dar prieš Rugsėjo 1-ąją“, – šventės ypatumais dalijosi VDU studentė Agnė.

Jai antrina ir studentė Greta: „Rugsėjo 1-oji dabar, kai jau studijuoju universitete, nėra tokia svarbi, kaip buvo mokykloje. Galbūt todėl, kad nėra tokios griežtos tvarkos kaip pastarojoje – į paskaitas galime grįžti tik prasidedant kolokviumams. Su grupiokėmis turime tradiciją prasidėjus mokslo metams išeiti pasisėdėti mieste, bet tai dažniausiai nesutampa su Mokslo ir žinių diena.“

Vieni organizuos pikniką, kiti žiūrės filmą

Kauno Kolegija (KK) šios šventės minėjimą nukėlė į rugsėjo 3-ąją. Oficialioje aukštosios mokyklos svetainėje nurodoma, kad Studentų atstovybė šiais metais žada naują ir išskirtinį šventės formatą – Studentišką pikniką.

13 val. prasidėsianti šventė nebus oficialus renginys – visų kursų studentai, dėstytojai ir administracijos darbuotojai kviečiami pasiimti užklotus, užkandžius ir patogiai apsirengti. KK žada, kad bus daug linksmybių – šokių ir dainų.

Visgi, šis renginys taip pat sukoncentruotas į pirmakursius: „Renginio dalyviai sužinos vertingą informaciją apie Kauno kolegiją, susipažins su fakultetų dekanais ir netgi galės užduoti jiems klausimus! Taip pat organizatoriai pristatys Studentų atstovybės veiklą, tarptautinių mainų galimybes ir Kauno kolegijos organizuojamus laisvalaikio užsiėmimus“, – rašoma Kauno kolegijos internetiniame puslapyje.

Studentiškas piknikas vyks pievelėje prie KK Technologijų fakulteto, adresu Pramonės pr. 22.

Pirmakursiams didžiausią dėmesį skiria ir Lietuvos sporto universitetas (LSU). Tiesa, čia šventė taip pat nukelta į rugsėjo 3-ąją.

10 val. LSU pirmakursius kviečia atvykti į Aktų salę, kurioje studentai susipažins su universiteto vadovais, dėstytojais bei bendrakursiais. Vėliau veiksmas persikels prie Centrinių rūmų, kur vyks masinis pirmakursių ir dėstytojų šokis. Pasilinksminę naujieji studentai galės susipažinti su studijų programų direktoriais.

Vienintelis minėjimas, pagal LSU oficialią internetinę svetainę, skirtas visai bendruomenei – filmo „Rūta“ peržiūra 14 val. ir diskusija.

Šio universiteto studentė prisipažįsta: „Aš švenčiu kavinukėje su draugais, tačiau dažniausiai švenčiu ne patį faktą, kad Rugsėjo 1-oji, bet tai, jog vėl susitinku su draugais.“

Studentų šventė kartu su gimnazistais

Lietuvos sveikatos mokslų universitetas (LSMU) šią iškilmingą dieną minės rugsėjo 3-ąją. Į ją kviečia ne tik LSMU studentus, darbuotojus ir dėstytojus, bet ir LSMU gimnazijos moksleivius.

Šventės programa prasidės Laisvės alėjos Ir Vilniaus gatvės sankirtoje – iš čia eisena judės link Kauno rotušės, kur visų lauks šventinis tortas ir rektoriaus sveikinamasis žodis.

„Tiesa sakant, nelabai švenčiu, jei kalbame apie šventimo prasmę. Vienais metais nueinu į studentų eiseną, kitais ne – čia jau kaip norisi arba kaip prikalbina kiti. Vis dėlto, dažniausiai tvarkaraštyje būna priskirtas susitikimas su kurso vadovu. Jo metu užsiplikome arbatos, pakalbame apie ateinančius metus ir išsiskirstome“, – pasakojo LSMU studentė Agnė.

Mokslo metų padžia it kino ekrane

Rugsėjo 1-ąją, 12 val., Kauno „Žalgirio“ arenoje prasidės Kauno Technologijos universiteto (KTU) bendruomenės minėjimas, kurį organizatoriai apibūdina kaip didžiųjų ekranų serialą, tai atskleidžia pavadinimas – „KTU s20e18“.

„Kaip ir kino ekranuose, joje (šventėje – aut. past.) netrūks nei įspūdingų epizodų, nei kvapą gniaužiančio veiksmo, nei komiškų situacijų“, – rašoma renginio „Facebook“ įvykyje.

Minėjimo scenarijų kūrė Vidas Bareikis, tad žadama, jog Mokslo ir žinių dieną netrūks teatralizuotų šokio ir muzikos pasirodymų, kurių metu šventinę nuotaiką kurs KTU meno kolektyvai ir žinomi Lietuvos atlikėjai.

„Per visus mokymosi metus Rugsėjo 1-oji diena man tapo kaip laikrodis, kuris primena, kad vėl teks vargti. Dėl šitos priežasties ir manymo, kad ši šventė daugiau skirta pirmakursiams, paprasčiausiai jos nešvenčiu“, – entuziazmu netryško KTU studentas Laurynas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA