Posūkis Islandijos plento rekonstrukcijoje: įtariama, kad aikštelė šalia „Megos“ įrengta neteisėtai | Kas vyksta Kaune

Posūkis Islandijos plento rekonstrukcijoje: įtariama, kad aikštelė šalia „Megos“ įrengta neteisėtai

BNS 2018/08/27 15:05
DELFI nuotr.

Pasak kelių direkcijos laikinojo vadovo, aikštelė šalia prekybos centro „Mega“  yra neteisėta, nes automobilių vietos įrengtos valstybinio kelio žemėje. „Senukų prekybos centro“ akcininkų Rakauskų šeimos netiesiogiai valdomam Kauno prekybos centrui „Mega“ per teismus bandant stabdyti Islandijos plento rekonstrukcijos projektą, Lietuvos automobilių kelių direkcija bando aiškintis, kas įrengė automobilių stovėjimo aikštelę šalia magistralinio kelio Vilnius-Kaunas-Klaipėda, greta „Megos“.

Vitalijus Andrejevas BNS patvirtino, kad direkcija dėl to kreipėsi į Valstybinę statybos inspekciją ir Nacionalinę žemės tarnybą. „Kadangi nustatyta, jog vyko aikštelės praplėtimas valstybinės žemės sąskaita, kreipėmės į institucijas, kad nustatytų aplinkybes ir kas tai padarė. Aikštelė yra valstybinės reikšmės kelio juostoje, o juo gali disponuoti tik Kelių direkcija, kiti jokios veiklos negali vykdyti“, – BNS sakė V. Andrejevas.

Pasak jo, planuojant kelio Vilnius–Klaipėda atkarpos – Islandijos plento – rekonstrukciją Kaune, projektuotojai rado statinių, įrengtų kelio juostoje.

„Toje vietoje planuojami darbai ir projektuotojai vykdo tyrinėjimus, fiksuoja esamą padėtį. Jie nustatė, kad toje vietoje yra nesudėtingų statinių apraiškų – tarp Šilainių viaduko ir Sargėnų sankryžos, „Megos“ pusėje. Yra automobilių, autobusų sustojimo aikštelės, įrengta danga“, – vardijo V. Andrejevas.

Anot jo, anksčiau kelią valdė valstybės įmonė „Automagistralė“, todėl po kelių įmonių pertvarkos pradėjus inventorizuoti turtą, pastebėta neatitikimų.

„Mes tik praėjusiais metais perėmėme turtą, jį inventorizuojame. Anksčiau viską valdė regioninės kelių įmonės, šiuo atveju – „Automagistralė“, – teigė jis.

Automobilių stovėjimo vietos įrengtos prekybos centro pusėje, tačiau V. Andrejevas teigė negalintis pasakyti, kad jos priklauso centro valdytojams.

„Mes nežinome, kas tai padarė, ar tai „Megos“ atstovai. Kreipėmės į institucijas, kad nustatytų. Tai galbūt visiškai ne šis vystytojas, o kas nors kitas. Kai bus nustatyta, tuomet mes pateiksime pretenzijas. Po objekto (prekybos centro plėtros – BNS) aktyvūs darbai buvo vykdomi toje kelio juostoje. Klausimas, kada, kokia dalis įrengta – dėl to kreipėmės“, – sakė jis.

Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT) dėl galimo pažeidimo planuoja pradėti patikrinimą, BNS sakė įstaigos Viešųjų ryšių skyriaus vedėjas Ruslanas Golubovas.

„Tarnyba šiandien gavo direkcijos raštą dėl galimai neteisėtai naudojamo sklypo. Siekdami išsiaiškinti visas rašte nurodytas aplinkybes, tarnybos specialistai atliks valstybinę žemės naudojimo kontrolę“, – BNS teigė jis.

Pasak R. Golubovo, 2011 metais tarnybos Kauno skyrius derino sklypo, kuriame yra prekybos centras, detalųjį planą. „Tačiau buvo derinami sprendiniai tik sklypo ribose, ir tai visiškai nesusiję su aikštelės įrengimu valstybinėje žemėje. Duomenų, kad tarnybos Kauno miesto skyrius būtų išdavęs sutikimą valstybinėje žemėje įrengti aikštelę archyviniuose dokumentuose nėra“, – teigė jis.

„Megos“ valdytojos „Baltic shopping centers“ vadovas Zenonas Meškauskas tvirtino nieko apie Kelių direkcijos pretenzijas nežinantis.

„Mes visus sprendinius derinome su savivaldybe ir valstybinėmis institucijomis. Nemačiau to kreipimosi ir nieko nežinau. Ir mūsų niekas nekaltina tuo, tai reiškia, suderinimai buvo. Nežinau, apie ką kalbate. Kai gausiu oficialius raštus, atsakysiu“, – po susitikimo su Seimo pirmininku Viktoru Pranckiečiu pirmadienį žurnalistams sakė jis. Susitikime aptartos Islandijos plento rekonstrukcijos problemos.

Z. Meškausko teigimu, bendrovė sutinka, kad visuomenės poreikiams – Islandijos plento rekonstrukcijai – būtų paimta dalis jos valdomos teritorijos.

„Dabar, jeigu reikia visuomenės poreikiams, tai mes tikrai nesipriešinsime. Ne kartą esame pasidalinę su valstybe dalimi savo turimų žemių“, – sakė jis.

„Baltic shopping centers“ neseniai kreipėsi į teismą dėl Kelių direkcijos planuojamo rekonstruoti Islandijos plento. Ji prašo pripažinti neteisėtais direkcijos parengtus rekonstrukcijos projektinius pasiūlymus. „Baltic shopping centers“ teigimu, projekte Vytėnų sankryžą numatoma pertvarkyti taip, kad patekimas į prekybos centrą taptų sudėtingas.

Anot Z. Meškausko, ginčą dar galima išspręsti taikiai. „Įmanoma. (…) Matote, direkcija nedalyvavo pačios organizuotame viešame svarstyme ir mes laiku nesugebėjome užduoti klausimų, kurie mums kyla. Žinau, kad mes galime susitarti“, – sakė Z. Meškauskas.

Kelių direkcija tvirtina, jog maždaug 100 mln. eurų vertės Islandijos plento rekonstrukcija Kaune eismo nepablogins.

Magistralinio kelio ruožą nuo Biruliškių iki „Megos“ sankryžos numatoma rekonstruoti į aštuonių eismo juostų kelią. Be to, bus pastatytas naujas 2 eismo juostų tiltas šalia šiaurinio Kleboniškio tilto.

Vietoj 1964 metais statyto Kleboniškio tilto bus statomas 4 eismo juostų tiltas tranzitiniam eismui, o 1981 metais statytas pietinis 2 eismo juostų tiltas, kuriuo dabar vyksta eismas iš Klaipėdos į Vilnių, bus remontuojamas. Preliminari 5 metų trukmės projekto vertė siekia 100 mln. eurų, iš jų beveik 60 mln. eurų būtų skiriama tiltų statybai.

2016 metų rudenį „Megos“ valdytoja atidarė naują 800 vietų daugiaaukštę automobilių stovėjimo aikštelę. Tuomet atnaujintos ir antžeminės automobilių stovėjimo aikštelės, o iš viso prie centro yra 2,2 tūkst. vietų automobiliams.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA