Dramatiškas posūkis Birželio 23-iosios g. įvykyje: vaikai kieme rado dar vieną lavoną | Kas vyksta Kaune

Dramatiškas posūkis Birželio 23-iosios g. įvykyje: vaikai kieme rado dar vieną lavoną

R. Tenio nuotr.

Trečiadienio vakarą tarp ukrainiečių kilus konfliktui, pasibaigusiam žiauriu nužudymu ir padegimu, Kauno teisėsauga ketvirtadienio popietę surengė spaudos konferenciją, tačiau iškart po jos sužinota apie naują tragediją. Portalo „Kas vyksta Kaune“ skaitytojai pranešė, kad kieme, kur vystėsi kraupūs nakties įvykiai, rastas antras lavonas – įtariama, vieno iš vyrų, kurio paieška paskelbta šį rytą.

Apie šiurpų radinį smėlio dėžėje portalui „Kas vyksta Kaune“ pranešė skaitytojai. Pasak jų, netoli vietos, kur stūkso Birželio 23-iosios g. 6-tas namas, vaikai smėlio dėžėje rado dar vieną negyvėlį.

Susisiekus su pareigūnais paaiškėjo, kad šiandien, apie 13.40 val., V. Krėvės prospekto daugiabučių kiemuose esančioje uždengtoje smėlio dėžėje rastas vyro (gim. 1985 m.) kūnas. Manoma, kad tai vienas iš ieškotų asmenų, įtariamų vakar Kaune, Birželio 23-osios g., įvykdytu nužudymu.

Pirminiais duomenimis, ant vyro kūno pastebėta smurto žymių. Pareigūnai tiria įvykio aplinkybes ir toliau ieško ukrainiečio, gimusio 1976 m. Policija dirba įvykio vietoje.

Tuo tarpu prieš pat žiniasklaidą pasiekiant žiniai apie išaugusį aukų skaičių spaudos konferencijoje pareigūnai atskleidė daugiau detalių apie tragediją Birželio 23-iosios gatvėje. Visi Ukrainos piliečiai dirbo statybose, o lemtingą vakarą du įtariamieji gerokai padaugino alkoholio.

Kaip ketvirtadienio popietę pasakojo Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) viršininkas Darius Žukauskas, vakar vakare Bendrasis pagalbos centras (BPC) gavo kelis skambučius, kad Birželio 23-iosios gatvėje reikalinga pagalba Ukrainos piliečiams.

Kartu dirbo statybose

„Atvykus pareigūnas, iškart įtariamojo sulaikyti nepavyko – konstatuota, kad bute rastas nužudytas vyras, kitiems dviem reikalinga medikų pagalba“, – kalbėjo D. Žukauskas. Policijos žiniomis, žuvusįjį su vienu sužalotų ukrainiečių sieja giminystės ryšiai – jie broliai.

Pareigūnai nedelsiant organizavo paiešką asmeniui nustatyti – apklausti tiek liudininkai, namo gyventojai, tiek nukentėjusieji. Gauta informacija, kad nusikaltimą įvykdė ukrainietis, kuris šiuo metu slapstosi. Visgi policija paskelbusi dviejų įtariamųjų paiešką.

Kauno apskrities VPK vadovo teigimu, visi asmenys pažįstami, atvykę į Lietuvą rugpjūčio 1 d. Kartu jie darbavosi statybose, toje pačioje teritorijoje. Policijos duomenimis, asmenys turėjo leidimą Lietuvoje dirbti ir gyventi.

Penktadienį turėjo išvykti

„Jų darbai vakar buvo baigti, žmonės ruošėsi išvykti į Ukrainą. Vienas bute gyvenusių asmenų Lietuvą vakar jau paliko. Šiuo metu renkama informacija, teisėsaugininkų iš Ukrainos užklausta apie vyrų kriminalinę praeitį“, – sakė D. Žukauskas.

Situacija, anot jo, susidarė piktnaudžiaujant alkoholiu. Nukentėjusieji buvo blaivūs, o du ieškomi asmenys vartojo alkoholį. Jie vienas kitą pažinojo, pagal turimą informaciją, tarp vyrų buvo tam tikrų įtampų.

„Vienas dirba daugiau, kitas mažiau – tarp vyrų dėl to galėjo būti konfliktuojama, padauginus alkoholio, viskas peraugo į žiaurius veiksmus“, – aiškino D. Žukauskas, pabrėžęs, kad geriantys žmonės tampa neadekvatūs.

Ieškoma visoje Lietuvoje

Sužalotųjų gyvybei pavojus negresia, vienas bute buvusių vaikinų sužeidimų išvengė pasišalinęs pro balkoną. „Dėkojame jį įsileidusiam gyventojui, su BPC operatoriumi kalbėjusiam lietuviškai, padėjusiam nustatyti nelaimės vietą, mat pats skambinęs ukrainietis negalėjo nurodyti tikslaus adreso, kur įvyko nelaimė“, – sunkumus, galėjusius turėti įtakos specialiųjų tarnybų reakcijos laikui, įvardijo Kauno apskrities VPK viršininkas.

1976 m. ir 1985 m. gimusių įtariamųjų paieška paskelbta nedelsiant, informuoti Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnai, paieška vykdoma ne tik Kaune, bet visoje Lietuvoje. Gyventojams susidūrus su šiais žmonėmis, pareigūnai prašo susisiekti 112 ir pateikti informaciją apie jų buvimo vietą.

Leido suimti už akių

„Nors įtariamųjų vieta kol kas nežinoma, priimtas prokuroro nutarimas dėl asmenų pripažinimo įtariamaisiais“, – teisėsaugos veiksmus nurodė Kauno apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Darius Valkavičius, pridūręs, kad įstatymai leidžia į teismą kreiptis dėl suėmimo už akių fiziškai ir nesant įtariamojo.

Ieškomi asmenys įtariami tyčiniu gyvybės atėmimu visuotinai pavojingu būdu ir pasikėsinimu atimti gyvybę. Kaip nurodyta ankstesniame pranešime, už tai gresia laisvės atėmimas nuo 8 iki 20 metų arba iki gyvos galvos.

Glaudžiai bendradarbiauja su Ukrainos teisėsauga

„Yra prielaidos teigti, kad stengtasi paslėpti nusikaltimo pėdsakus – dėl to sukeltas gaisras. Vykdoma intensyvi asmenų paieška, kreipiamasi į teismą dėl kardomosios priemonės – suėmimo už akių“, – teigė D. Valkavičius.

Jis patikino, kad kreiptasi dėl abiejų asmenų suėmimo – pirminė informacija leidžia teigti, kad nusikalto abu užsieniečiai. Renkama informacija – priklausomai nuo to, kokius duomenis gaus prokuroras, situacija gali keistis.

„Turime gerus santykius su Ukrainos prokurorais, manome, nebus trukdžių tiek gaunant informaciją, tiek atliekant procesinius veiksmus. Iš praeityje atliktų tyrimų galiu pasakyti, kad su šios šalies teisėsauga efektyviai keičiamės informacija ir dažniausiai gauname visokeriopą pagalbą“, – optimistiškai nusiteikęs buvo vyriausiasis prokuroras.

Daugiau apie trečiadienio nakties įvykius Birželio 23-iosios gatvėje skaitykite čia, policijos pranešimas dėl ukrainiečių paieškos ir kreipimasis į kauniečius – čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA