Ramučių gyventojai nebeištvėrė: reikalauja griebtis veiksmų nedelsiant arba užsidaryti visai | Kas vyksta Kaune

Ramučių gyventojai nebeištvėrė: reikalauja griebtis veiksmų nedelsiant arba užsidaryti visai

R. Tenio nuotr.

Pirmadienio vakarą aktyvūs Ramučių bendruomenės nariai rinkosi į piketą prie Kauno mechaninio-biologinio atliekų apdorojimo gamyklos (MBA) Taikos prospekte. Pūstelėjus pietų vėjui troškia smarve kvėpuoti priversti gyventojai ieško būdų, kaip padėtį gerinti tuoj pat – fabriką valdančio Kauno regiono atliekų tvarkymo centro (RATC) atstovai teigia, kad laikomasi visų normų ir situacijai įvertinti kviečia ekspertus iš užsienio.

Aukščiausių atstovų nesulaukė

„Gana su mumis susirašinėti nieko nekeičiančiais popieriniais valdininkų atsakymais, kad padėtis kontroliuojama ir viskas yra gerai. Nėra gerai. Nėra gerai, kai per savaitę kelis kartus ryte tave pabudina ne žadintuvas, o smarvė. Nėra gerai, kai vakare savo namo kieme negali išeiti pakvėpuoti grynu oru. Nėra gerai, kai kas rytą ar vakarą įsitempęs lauki: ar šiandien vėjas mums bus palankus?“ – „Kas vyksta Kaune“ Ramučių gyventojų bėdas ir nuotaikas nusakė viena protesto iniciatorių Greta Varnaitė-Venskienė.

Susitikime taip pat dalyvavo bendrovę privalantys tikrinti Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento (RAAD) atstovai, atvyko Kauno rajono Aplinkos apsaugos skyriaus vedėjas Darius Šlapikas, gyventojus palaikė ir Karmėlavos seniūnė Violeta Armolaitienė.

G. Varnaitė-Venskienė apgailestavo, kad nesulaukta pagrindinių Kauno RATC akcininkų, valdančių įmonę ir lemiančių svarbiausius sprendimus – Kauno savivaldybės ar „Kauno švaros“ atstovų. Neatvyko ir Kauno RAAD valdžia – institucijai susitikime atstovavo du tikrintojai.

Laikinai Kauno RATC direktorės pareigas einanti Ingrida Valavičienė, supažindinusi su technologiniu atliekų apdorojimo procesu, anot 18 metų Ramučiuose gyvenančios moters, puikiai suvokia esamą situaciją ir sutinka, kad smarvė neturėtų sklisti taip toli bei taip intensyviai trikdyti kasdienio žmonių gyvenimo.

„Deja, pakeisti šiandien nieko negali ir nepažada. Ji paminėjo, kad įmonė jauna ir visko dar tik mokosi. Atrodo, dirba pagal numatytą technologiją, kaip įprasta girdėti – nieko nepažeidžia. Bet mums smirda. Faktas, kad gamykloje nėra viskas gerai, akivaizdus. Ramučiai – 2 km nuo fabriko nutolusi nuostabi gyvenvietė – esant pietų vėjui labai greitai pajaučia, kad kažkas negerai“, – nusivylimo nė nemanė slėpti G. Varnaitė-Venskienė.

Atkreipė dėmesį į vartus ir ventiliacijos grotas

Į šiukšlių priėmimo ir kompostavimo sandėlius įleisti piketuotojai, pasak Ramučių gyventojos, sunkiai galėjo pakelti ten tvyrantį dvoką. Kritiškai nusiteikę lankytojai greitai perprato, kodėl smarvė iš epicentro taip lengvai ištrūksta laukan ir skrieja Kauno rajono link. Taip esą nutinka todėl, kad nuo lauko sandėlius skiria viengubi vartai, kuriuos nuolat varstant nesudaromas pakankamas slėgis „kvapniam“ orui įtraukti į ventiliacijos sistemą, valyti ir išleisti pro kaminą.

„Klausėme Kauno RAAD atstovų, ar per tuos trejus metus tikrino, ar slėgis atitinka normas ir yra toks, koks turi būti. Atsakymas: „ne, netikrinome.“ Įdomu, kas tada turėtų tikrinti – gal mes patys?“ – ironizavo G. Varnaitė-Venskienė, su bendražygiais generavusi idėją sumontuoti dvigubus vartus, kad atvežant atliekas būtų suformuotas hermetiškas barjeras, kuris neleistų kvapui veržtis į aplinką, o pats vartų veikimas turėtų būti reguliuojamas kur kas griežčiau.

Sunkiai pakeliamą, per galvą žiebiantį dvoką gamyklos lankytojai bandė filtruoti dujokaukėmis / R. Tenio nuotr.

Viduje apdairiai apsitaisę dujokaukėmis ir žiūronais, Ramučių gyventojai, kaip pasakojo moteris, pamatė, kad ventiliacijos angos, pro kurias ištraukiamas oras, apsinešusios ir, jų manymu, vėdinimo įranga negali funkcionuoti pilnu pajėgumu.

„O ir kaip trauks, jei, akivaizdu, nėra pakankamo slėgio?.. Klausiame Kauno RATC gamybos vadovo Žilvino Stanaičio, kada valytos ventiliacijos angas. Atsakymas: „na, reikia pažiūrėti, neatsimenu dabar.“ Gyventojų pastebėjimas: tai turi būti daroma nuolatos, nes nuo tokio šiukšlių kiekio angos kaipmat užsineša – nereikia būti ekspertu, kad tai suprastum“, – įsitikinusi buvo G. Varnaitė-Venskienė.

Turi idėją, bet reikia sulaukti ekspertų

I. Valavičienė susirinkusiems pranešė, kad greitu metu į Kauno MBA atvyks Vokietijos įmonės ekspertai, kurie iš naujo vertins visą technologinę gamyklos veiklą ir pateiks savo sprendimus, kaip pagerinti situaciją. Laikinoji direktorė taip pat minėjo, kad jie patys galvoja apie ozono pritaikymą orui valyti – tokio tipo maži įrenginiai naudojami administracinėse patalpose, ir kvapus esą šalina tikrai efektyviai.

Keliasdešimt Ramučių gyventojų išklausė I. Valavičienės pristatyto artimiausių veiksmų plano / R. Tenio nuotr.

„Bet pati teikti tokio pasiūlymo Kauno RATC akcininkams nedrįsta – reikia sulaukti ekspertų patvirtinimo. Na, žinoma, visi dirba valdišką darbą ir bijo atsakomybės, investicijos didelės, o kas jei nesuveiks? Bet pinigai tai mūsų visų, mokesčių mokėtojų – ne savivaldybės ir ne direktorės. Gaila, kad pasinaudojus Europos Sąjungos (ES) parama Kauno MBA statyboms, objektai pastatomi bet kaip, o brokus taisyti jau tenka daug brangiau ir tai vyksta iš mūsų kišenės“, – kritikos negailėjo ilgus metus Ramučiuose gyvenanti moteris.

Ji nurodė, kad iš pat pradžių projekte numatytas kaminas jau stovi apie metus, bet problemos tai neišsprendė. Priemonių planas sudarytas ir įgyvendinamas, viskas vyksta „pagal raidę“, tik Ramučius gaubianti smarvė nuo to nemažėja.

Ankstesnės priemonės gelbėjo laikinai

D. Šlapikas, beje, pažadėjo, kad gyventojų nusiskundimai bei siūlomi sprendimai bus perduoti akcininkams ir bus daroma viskas, kad situacija gerėtų, tačiau 2016-uosius prisiminę Ramučių aktyvistai abejojo, ar priemonių bus imtasi operatyviai ir jos bus pakankamai efektyvios.

Tais metais smarvės neapsikentę gyventojai spaudė iš viso uždaryti Kauno MBA kol bus sutvarkyti smarvės reikalai. Tuomet, prisiminė G. Varnaitė-Venskienė, irgi samdyti ekspertai, kurie pasiūlė purkšti atliekas probiotikais (gerosiomis bakterijomis). Tai įgyvendinus, 2017-aisiais dvokas į Ramučius tikrai atklysdavo rečiau ir vasarą žmonės kiek atsipūtė.

„Deja, neilgam. 2018 m. rugpjūčiui atėjus, karščiams įsivažiavus, pietų vėjui pasisukus Ramučiai vėl pradėjo jausti itin aštrią, salstelėjusių atliekų smarvę. Kas nutiko? Klausiame Kauno MBA, Kauno RAAD – atsakymo nėra. Pas juos viskas gerai, popieriukai ir prietaisai rodo, kad normos neviršijamos, viskas leistina, traukinys važiuoja toliau. Rimtų pažeidimų nerasta, – biurokratinio aparato apatija piktinosi moteris.

– Bendrovė pati sau graži, nors tobulėti norėtų. Bet gaila ir pikta, kad jau treti metai mes su tuo kovojame, o jie vis tobulinasi, tik, deja, trejus metus tobulintis, manome, jau yra per daug. Ir atsakomybę galų gale turi kažkas prisiimti. Mes reikalaujame veikti nedelsiant arba užsidaryti visai. Nes taip tęstis tiesiog nebegali.“

Dėl žemos gyvenimo kokybės nirštančių Ramučių gyventojų iniciatyva prie „Iki“ parduotuvės pastatytas iškalbingas stendas, skatinantis nosį paglosčius tvaikui kreiptis į atsakingas institucijas / G. Varnaitės-Venskienės nuotr.

Išvadas tikimasi gauti rugsėjį

„Kas vyksta Kaune“ susisiekus su laikinai Kauno RATC vadovaujančia I. Valavičiene, ši teigė Ramučių gyventojus priėmusi tam, kad supažindintų, kas yra Kauno MBA, kuo čia užsiimama ir iš kur sklinda tas kvapas.

„Susitikimo tikslas buvo bendruomenei aiškiai susakyti, kokių priemonių imsis bendrovė, ir tikiuosi, kad gyventojai suprato, – kalbėjo pašnekovė. – Mes dirbame pagal technologiją – jokių nukrypimų prietaisai nefiksuoja, oro valymo sistemos veikia, kaip priklauso. Vis dėlto, gyventojams kenčiant nepatogumus, nuspręsta iš Vokietijos pasikviesti ekspertus, kurie atliks vidinį auditą. Jiems pateikus išvadas matysime, ar ko nors nepražiopsome, gal kažko nežinome, ir dėl to kvapai suintensyvėja.“

Kai kuriems „gyventojams“ dvokas, rodos, visai netrukdo – ir ekspertai iš Vokietijos jiems nė motais / R. Tenio nuotr.

Ekspertai, informavo I. Valavičienė, atvažiuoja rugpjūčio pabaigoje – rugsėjo pradžioje. Per rugsėjį tikimasi sulaukti išvadų – jeigu specialistai nustatys, kad kažkas gamykloje daroma ne taip, pateiks ir rekomendacijas.

Neblizga kaip naujos, bet ventiliavimui netrukdo

Pagal projektą antri vartai fabrike nenumatyti. „Žinoma, gamyklą galima iš viso izoliuoti, uždėti gaubtą, ir būtų visai idealu, bet problema glūdi ne vartuose. Ir kaip įvertintas ventiliacijos nepakankamumas? Ar žmonės turėjo tam skirtus prietaisus?“ – Ramučių gyventojų išvadomis abejojo I. Valavičienė.

Jos teigimu, gamykloje vieną dieną dirbo Ramučių gyventojas, dabar bendruomenę konsultuojantis atliekų apdorojimo klausimais. Tuo metu buvo sprendžiamas grotelių valymo klausimas – vyrui išėjus, grotelės buvo nuvalytos.

„Jos neblizga kaip naujos, tačiau apvalytos tiek, kiek įmanoma tai padaryti tokioje aplinkoje, kurioje visą laiką yra dulkėtumas. Žmonės groteles įvertino žvelgdami į jas žiūronais – nors neatrodo idealiai, ventiliavimo funkcijos tai netrikdo“, – tikino laikinoji Kauno RATC direktorė.

Laikosi nustatytų reikalavimų

I. Valavičienė dar kartą patikino, kad gamykloje laikomasi technologinių atliekų apdorojimo procesų. Atlikę matavimus, Kauno aplinkosaugininkai taršos padidėjimo nerado.

„Matuojant europiniais kvapo vienetais, jis juntamas nuo 2 kvapo vienetų. Riba, kurią peržengus fiksuojamas pažeidimas, yra 8 kvapo vienetai. Taip, nekvepia ir ore esant 2 ar 3 kvapo vienetų koncentracijai, tačiau ribinė vertė neperžengiama“, – „Kas vyksta Kaune“ aiškino pašnekovė, pridūrusi, kad įsiklausoma į bendruomenės skundus ir imamasi veiksmų nepasitenkinimui spręsti.

„Daryti užsakymo antriems vartams šiandien aklai nepuolame, tačiau samdome ekspertus, kad mums patiems būtų atsakyta į klausimą, ko dar galime imtis, kad tas kvapas iki Ramučių nenueitų ir jis liktų mūsų teritorijoje“, – kalbėjo I. Valavičienė.

Atsižvelgus į specialistų siūlymus, Kauno RATC atstovai prisižadėjo bendruomenei papildyti veiksmų planą ir jį vėl pateikti įvertinti Ramučių gyventojams.

Liūto dalį dengė ES fondai

Kauno MBA, stūksančios Taikos prospekto pabaigoje, šalia A1 magistralės, statybos baigtos 2015 m. pabaigoje. Gamyklos įrenginiai sùgaudė 2016-ųjų sausį – paskelbtas oficialus jos atidarymas.

Kaip nurodoma Kauno RATC portale, 220 tūkst. tonų šiukšlių per metus galinčiame apdoroti fabrike tvarkomos Kauno miesto, Jonavos, Kaišiadorių, Raseinių ir Kauno rajono savivaldybėse susidarančios komunalinės atliekos.

Mechaninio-biologinio apdorojimo įrenginiuose iš bendro atliekų srauto atskiriamos perdirbimui tinkamos antrinės žaliavos ir pakuotės, kurios pakartotinai naudojamos, nuo biologiškai skaidžių atliekų, kurios kompostuojamos.

Į atliekų mažinimą nukreiptam projektui 29,244 mln. eurų buvo skirta iš Europos Sąjungos Sanglaudos fondo, o visa jo vertė siekė 34,527 mln. eurų. – likusį skirtumą padengė Kauno RATC.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA