Nužudymu kaltinamam M. Mažeikai-Asilui sušvelninta kardomoji priemonė | Kas vyksta Kaune

Nužudymu kaltinamam M. Mažeikai-Asilui sušvelninta kardomoji priemonė

Asociatyvi / DELFI nuotr.

Antradienį Lietuvos apeliacinio teismo teisėjų kolegija išnagrinėjo kaltinamojo Mindaugo Mažeikos gynėjo skundą dėl Kauno apygardos teismo 2018 m. liepos 19 d. nutarties, kuria kaltinamajam buvo paskirta griežčiausia kardomoji priemonė – suėmimas trims mėnesiams. Apeliacinis teismas pagailėjo nužudymu kaltinamo vyro, gatvėse žinomo Asilo vardu.

Gynėjas, prašydamas suėmimą pakeisti į švelnesnes kardomąsias priemones, skunde nurodė, kad M. Mažeika dar nėra pripažintas kaltu, be to, turi itin sunkių sveikatos problemų, teigiama Lietuvos apeliacinio teismo pranešime spaudai.

Lietuvos apeliacinio teismo teisėjų kolegija, susipažinusi su baudžiamosios bylos medžiaga, nustatė, kad apygardos teismas, paskirdamas kaltinamajam suėmimą, padarė teisės taikymo klaidą. Baudžiamojo proceso kodekse nenumatyta galimybė tuo pat metu tam pačiam asmeniui taikyti ir griežčiausią kardomąją priemonę, ir švelnesnes kardomąsias priemones.

„M. Mažeikai buvo skirta ir griežčiausia kardomoji priemonė – suėmimas, ir palikta švelnesnė – užstatas, o toks taikymas pažeidžia Baudžiamojo proceso kodekso nuostatas“, – teigia teisėjų kolegija.

Lietuvos apeliacinis teismas suėmimą pakeitė į švelnesnę kardomąją priemonę – intensyvią priežiūrą, t. y. stebėjimą elektroniniais prietaisais (apykoje) bei kaltinamajam paskyrė įpareigojimus.

Priimdamas tokį sprendimą, Lietuvos apeliacinis teismas atsižvelgė ir į tai, kad M. Mažeika serga liga, įtraukta į sunkių ir nepagydomų ligų sąrašą, ir jos gydymas, kaip rašoma ekspertų išvadoje, laisvės atėmimo vietų ligoninėje negali būti teikiamas, todėl taikant suėmimą jam nebūtų tinkamai užtikrinta sveikatos priežiūra.

Baudžiamosios bylos duomenys apie naujus M. Mažeikos padarytus teisės pažeidimus – administracinės teisės pažeidimus ir baudžiamąjį nusižengimą – neigiamai charakterizuoja kaltinamąjį, tačiau, teisėjų kolegijos vertinimu, savo pavojingumu neprilygsta nusikaltimams. Ši Lietuvos apeliacinio teismo nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

M. Mažeikai yra pareikšti kaltinamai dėl to, kad jis 2016 m. kovo 29 d., būdamas apsvaigęs nuo psichotropinių, narkotinių medžiagų bei alkoholio, du kartus šaudamas iš tiksliai tyrimo metu nenustatyto savadarbio arba perdirbto šaunamojo ginklo į kito asmens galvos sritį, jį nužudė. Taip pat jis kaltinamas svetimo turto sunaikinimu – automobilio padegimu ir bandymu papirkti pareigūnus.

2016 m. kovo 31 d. M. Mažeika buvo laikinai sulaikytas. 2016 m. balandžio 1 d. Kauno apylinkės teismo nutartimi jam paskirta kardomoji priemonė – sėmimas 2 mėnesiams, kurios terminas vėliau buvo tęsiamas Kauno apylinkės teismo ir Kauno apygardos teismo nutartimis.

Lietuvos apeliacinio teismo 2016 m. lapkričio 23 d. nutartimi M. Mažeikai suėmimas pakeistas 20 tūkst. eurų užstatu ir dokumentų paėmimu. Kauno apygardos prokuratūros prokuroro 2016 m. gruodžio 8 d. nutarimu M. Mažeikai paskirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

Kauno apylinkės teismo 2017 m. rugpjūčio 21 d. nutartimi M. Mažeikai paskirta kardomoji priemonė – suėmimas 20 dienų, kurios terminas vėliau buvo pratęstas 2 mėnesiams, tačiau 2017 m. rugsėjo 27 d. Lietuvos apeliacinio teismo nutartimi kardomoji priemonė – suėmimas – panaikinta, o 2017 m. lapkričio 3 d. Kauno apygardos prokuratūros prokuroro nutarimu panaikinta kardomoji priemonė – dokumentų paėmimas.

Skundžiama Kauno apygardos teismo 2018 m. liepos 19 d. nutartimi kaltinamajam M. Mažeikai Kauno apygardos prokuratūros prokuroro 2016 m. gruodžio 8 d. nutarimu paskirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti – pakeista į suėmimą 3 mėnesiams.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA