Tarpmiestiniuose autobusuose keičiasi tvarka dėl saugos diržų | Kas vyksta Kaune

Tarpmiestiniuose autobusuose keičiasi tvarka dėl saugos diržų

Lietuvos transporto saugos administracija 2018/08/20 19:20
Asociatyvi / Organizatorių nuotr.

Gerindami kelionių saugą ir didindami keleivių sąmoningumą, tolimojo susisiekimo autobusų vairuotojai ragins keleivius segtis saugos diržus vykstant iš vieno miesto į kitą. Šiuo metu saugos diržus autobusuose segasi tik 13,9 proc. keleivių, nors 62 proc. žino, kad diržą segėti privaloma.

Kasmet tolimojo susisiekimo autobusais šalyje keliauja apie 6 mln. keleivių ir tik labai maža dalis vykstančiųjų, autobusui pajudėjus iš vietos, būna prisisegę saugos diržus. Vertindama situacijos rimtumą, Lietuvos transporto saugos administracija šalies vežėjus ir autobusų stočių valdytojus pakvietė pasirašyti  Skatinimo segtis saugos diržus tolimojo susisiekimo autobusuose memorandumą.

„Analizuodami tyrimo rezultatus, pastebėjome, kad tuose autobusuose, kuriuose vairuotojas priminė, kad būtina prisisegti saugos diržą, tikrinimo metu 20 proc. keleivių saugos diržą buvo prisisegę. Ir tik 6,7 proc. keleivių saugos diržus segėjo tuose autobusuose, kuriuose vairuotojas nepriminė apie būtinybę juos segėti. Matydami, kad vairuotojo paraginimas veikia, pakvietėme šalies tolimojo susisiekimo vežėjus ir autobusų stočių valdytojus pasirašyti memorandumą, kuriuo vežėjas įsipareigotų, kad visuose tolimojo susisiekimo maršrutuose vairuotojai ragins keleivius užsisegti saugos diržą, o autobusų stotyse bus skelbiama diržų segėjimą skatinanti informacija“, – sako laikinai Lietuvos transporto saugos administracijos direktoriaus pareigas einantis Genius Lukošius.

Skatinimo segtis saugos diržus tolimojo susisiekimo autobusuose memorandumą pasirašę vežėjai įsipareigojo, kad prieš išvažiuojant autobusui iš autobusų stoties vairuotojai ragins keleivius užsisegti saugos diržus ir primins užsisegti saugos diržą tarpinėse stotelėse parduodami keleivio bilietą.

Autobusų stočių valdytojai savo ruožtu įsipareigojo pagal galimybę skelbti informacinius pranešimus keleiviams gerai matomose vietose, taip pat bilietų tarnybų darbuotojai ragins bilietus perkančius keleivius segtis saugos diržą autobuse.

„Nors iš 43 tolimojo susisiekimo vežėjų kol kas prisijungė 19, džiaugiamės, kad galvojama apie vežamų keleivių saugumą ir siekiama didinti jų sąmoningumą, ypač kai priemonė yra itin paprastai įgyvendinama ir nereikalauja nei iš vežėjo, nei iš valstybės didelių investicijų“, – prisijungusių vežėjų iniciatyvumu ir socialine atsakomybe džiaugiasi G. Lukošius.

Kalbant apie su diržų nesegėjimu susijusius eismo įvykius, 2017-aisiais vietinio susisiekimo maršrutiniame autobuse eismo įvykio metu buvo sužeisti saugos diržų nesegėję 6 žmonės. Diržai autobuse buvo įrengti, tačiau keleiviai jų nesisegė, nes niekas to nereikalavo. Tais pačiais metais kitas eismo įvykis įvyko dėl to, kad keleiviai, kalbindami autobuso vairuotoją, blaškė jo dėmesį. Per vėlai pastebėjęs priešais atsiradusią kliūtį, vairuotojas buvo priverstas staigiai stabdyti. Važiuojančiame autobuse šalia vairuotojo stovėjusi ir jį kalbinusi keleivė stabdymo metu krito ir buvo sužeista. Dar vieno eismo įvykio (įvykusio 2017 m.) metu autobuso keleivė važiuodama nesegėjo saugos diržo ir įvykus susidūrimui susižalojo veidą. 2018 m. tirtas eismo įvykis, kurio metu autobuso vairuotojas, važiuodamas žiedine sankryža, nesuvaldė keleivinės transporto priemonės ir nuvažiavo (nuslydo) nuo kelio į griovį. Eismo įvykio metu sužeisti saugos diržų neprisisegę 4 keleiviai.

Prie Skatinimo segtis saugos diržus tolimojo susisiekimo autobusuose memorandumo prisijungė: UAB „Kautra“, UAB Druskininkų autobusų parkas, UAB Tolimojo keleivinio transporto kompanija, UAB Marijampolės autobusų parkas, UAB Kretingos autobusų parkas, UAB „Jurbarko mažieji autobusai“, UAB Skuodo autobusų stotis, UAB Varėnos autobusų parkas, UAB „Busturas“, UAB Utenos autobusų parkas, UAB Panevėžio autobusų parkas, UAB Rokiškio autobusų parkas, UAB „Zarasų autobusai“, UAB Naujosios Akmenės autobusų parkas, UAB „Busotas“, KB „Raseinių prekyba“, UAB Lazdijų autobusų parkas, UAB „Autovelda“, UAB Molėtų autobusų parkas ir UAB Klaipėdos autobusų parkas.

Lietuvos transporto saugos administracija kviečia ir kitas keleivius autobusais vežančias įmones ir organizacijas prisijungti prie saugos diržų segėjimo autobusuose skatinimo iniciatyvos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA