Viskio butelio kriminalas: Kauno prokurorai iš valstybės neprisiteisė nė cento | Kas vyksta Kaune

Viskio butelio kriminalas: Kauno prokurorai iš valstybės neprisiteisė nė cento

BNS 2018/08/19 13:59
(Iš kairės) Ričardas Lilas, Vida Viduolienė ir Juozas Bagdonavičius / DELFI nuotr.

Du viskio butelio istorijoje išteisinti Kauno prokurorai prašė priteisti 50 tūkst. eurų neturtinės žalos, tačiau šį ieškinį valstybei teismas atmetė.

Teismo verdikte paskelbta, jog prokurorai nesilaikė nepriekaištingo elgesio standartų ir galėjo kelti pagrįstą įtarimą, kad jie iš tikrųjų nusikalto.

Prokurorai Juozas Bagdonavičius ir Vida Viduolienė į teismą kreipėsi, kai buvo išteisinti byloje dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi ir kyšininkavimo.

Jie ir dar vienas advokatas Ričardas Lilas kaltinti 2012 metais prokurorei V. Viduolienei perdavę alkoholinio gėrimo butelį, kad ji leistų advokatui susipažinti su ikiteisminio tyrimo medžiaga ir pateikti prašymą reikalingai ekspertizei skirti. Byloje dėl viešosios tvarkos pažeidimo – jaunuolio sužalojimo pokerio klube – įtarimai byloje buvo pateikti R. Lilo žentui, liudytoju apklaustas ir sūnus.

Bylą dėl žalos atlyginimo nagrinėjęs Vilniaus miesto apylinkės teismas paskelbė, kad ikiteisminio tyrimo pareigūnų veiksmai pradėjus prokurorų ir advokatų baudžiamąjį persekiojimą buvo nulemti pagrįsto įtarimo, jog ieškovai galėjo vykdyti jiems inkriminuojamas nusikalstamas veikas, ir tokie veiksmai atitiko teisėtumo kriterijus, todėl nėra pagrindo laikyti juos neteisėtais.

„Darytina išvada, jog egzistavo faktinis ir teisinis ikiteisminio tyrimo pradėjimo pagrindas“, – rašoma teisėjos Dianos Butrimienės sprendime.

Teisėja pažymėjo, kad generalinis prokuroras pagal savo kompetenciją nėra saistomas kitų institucijų nuomone vertinant prokurorų veiksmus, todėl jo sprendimas pradėti ikiteisminį tyrimą ieškovų atžvilgiu negali būti laikomas neteisėtu.

Teismo sprendimas dar gali būti skundžiamas Vilniaus apygardos teismui.

Nagrinėjant baudžiamąją bylą teisme nustatyta, kad  V. Viduolienei perduotas alkoholinio gėrimo butelis buvo R. Lilo, kaip buvusio kolegos, atneštos vaišės po neseniai įvykusių jo dukters vestuvių.

„Nuo 2012 iki 2017 metų sausio, daugiau nei penkerius metus buvome tampomi po teismus, nors nieko nusikalstamo nepadarėme. Aš prašau maždaug metų atlyginimo – buvau tampoma penkerius metus. Čia yra daug ar mažai? Aš nekalbėsiu apie emocijas, kai į darbą buvo atneštas šaukimas, kad STT kviečia įtariamąja“, – BNS sakė 20 tūkst. eurų žalos atlyginimo prašiusi  V. Viduolienė.

Moteris nuo darbo buvo nušalinta dvi savaites. Prokurorė sakė patyrusi daug neigiamų emocinių išgyvenimų, sutriko artimųjų sveikata.

Prokurorai ir advokatas buvo išteisinti, slapto sekimo metu gautus įrodymus bylą nagrinėjusiam teismui pripažinus neteisėtai surinktais.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA