Fiksuoja kauniečiai: į miestą užklydo žiauriu elgesiu garsėjantis vabzdys | Kas vyksta Kaune

Fiksuoja kauniečiai: į miestą užklydo žiauriu elgesiu garsėjantis vabzdys

Skaitytojo nuotr.

Kaune penktadienį pastebėtas mūsų krašte gana retai aptinkamas vabzdys maldininkas. Tarsi maldai sudėtomis priekinėmis kojomis, puikiais medžioklės įgūdžiais ir kanibalizmu tarp savo rūšies atstovų garsėjantis gyvis į Lietuvą, ko gero, atklydo čia plūstelėjus šiltesniam orui.

„Šiandien teko sutikti neįprastą Lietuvai gyvį – tai vabzdys maldininkas. Jie gyvena šiltuose kraštuose, bet ši vasara tiko ir pas mus. Dar su kolega pajuokavom, kad maldininkas atvyko į būsimą popiežiaus vizitą Lietuvoje“, – humoro jausmo nestojo vabzdį užfiksavęs Arūnas.

Maldininkas – gana didelis vabzdys, grobį čiumpantis medžioklei pritaikytomis priekinėmis kojomis / Skaitytojo nuotr.

Vytauto didžiojo universiteto Gamtos mokslų fakulteto Biologijos katedros vedėjas, prof. habil. dr. Algimantas Paulauskas „Kas vyksta Kaune“ sakė, kad Lietuvoje šis vabzdys aptinkamas ne itin dažnai, tačiau maldininkų yra rasta, stebėta ir anksčiau, tuo labiau Kaune.

„Kaip taip šilta, užklysta. Vienas kitas svetimšalis vietos ekosistemomos įtakos tikrai neturi, – juokėsi A. Paulauskas. – Tai tiesiog vienas požymių, kad klimatas šyla. Numatyta, jog Lietuvoje 2030-2040 m. bus karšta ir drėgna – tuomet entomofauna (vabzdžių visuma – aut. past.) tikrai gali pasikeisti.“

Kaip nurodoma portale insects.lt, į Lietuvą maldininkai užklysta nuo 2008 m., o Lietuvoje jie vabzdžiai fiksuojami rugpjūtį, dažniausiai – antroje mėnesio pusėje.

Išskirtinis šių dieninių plėšrūnų bruožas – didelės priekinė kojos su aštriais dantukais, kuriomis maldininkai gaudo grobį. Dažniausiai griobio tyko priekines kojas sudėję lyg melsdamiesi – iš to ir kilo būrio pavadinimas. Unikali ir vabzdžio galva, kurią jis gali sukioti į visas puses, pasižiūrėti sau už nugaros.

Maldininkų patelės garsėja kanibalizmu – po apvaisinimo jos stengiasi suėsti patiną, kartais doroti partnerį pradeda dar apvaisinimo metu, nuo galvos, teigiama insects.lt.

Rūšis natūraliai paplitusi šilto klimato zonose Europoje, Azijoje ir Afrikoje, o žmonių įvesta ir į Australiją bei Ameriką. Į Lietuvą maldininkai greičiausiai atklysta iš Pietryčių Lenkijos, bet šiltėjant klimatui, kaip minėjo A. Palauskas, išvysti šiuos vabzdžius pas mus gali tekti vis dažniau.

Žmogui maldininko įkandimas gali būti skausmingas, tačiau nepavojingas – jie nenuodingi ir neplatina ligų. Visgi puola retai ir tik didesni nei 5 cm vabzdžiai, netyčiomis palaikę pirštus grobiu arba pajautę pavojų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA