Po škvalo – kritinė situacija Kauno kapinėse: išvirtę medžiai ir išplauti kapai | Kas vyksta Kaune

Po škvalo – kritinė situacija Kauno kapinėse: išvirtę medžiai ir išplauti kapai

BERTA BANYTĖ 2018/08/16 12:13
R. Tenio nuotr.

Po antradienio vakarą Kaune praūžusio škvalo skaičiuojami milžiniški nuostoliai. Su portalo „Kas vyksta Kaune“ žurnalistais susisiekę skaitytojai praneša apie po liūties nusiaubtas Eigulių mikrorajone esančias kapines. Pasak kauniečių, škvalas čia išvartė medžius ir nugriovė daugybę antkapių.

„Vaizdas prilygsta 1999 metais Lietuvos pajūryje  siautusiam „Anatolijaus“ uraganui. Vandens kiekis – milžiniškas. Išplautos kapavietės, išvartyti šimtamečiai ąžuolai. Miesto valdžia skuba šalinti padarinius – medžiai Eigulių kapinėse yra seni, juos jau seniai reikėjo pjauti, bet niekas nieko nedarė“, – praneša kaunietis Zigmas.

Portalo „Kas vyksta Kaune“ žurnalistams susisiekus su Kauno miesto savivaldybės įmonės „Kapinių priežiūra“ vadovu Ričardu Čėsna faktas apie škvalo nusiaubtas kapines buvo patvirtintas.

Pasak jo, pirminiais duomenimis, Eigulių kapinėse išversti 47 medžiai. Tarp jų, ąžuolai, kurių diametras didesnis nei 1 metras.

„Tikriausiai nukentėjo ir paminklai. Šiuo metu yra tikslinami nuostoliai, fotografuojama, skubiai įsigyjama papildomos technikos. Bandysime sutvarkyti teritoriją savo jėgomis, tačiau, jei nepavyktų, pasitelksime į pagalbą įmonę. Norime kuo greičiau likviduoti padarinius“, – sakė R. Čėsna.

„Kapinių priežiūros“ vadovo teigimu, kai kuriose vietose po nuvirtusiais medžiais antkapiai sunkiai įžiūrimi. Šiuo metu Eigulių kapinėse aktyviai darbuojasi įmonės ūkio brigada.

Paklaustas apie tai, kas žmonėms kompensuos patirtus nuostolius, R. Čėsna sakė, jog atlyginti patirtą žalą galėtų tik draudimo kompanija, jei kapavietės būtų draustos.

„Jei tai būtų mūsų veiklos padarinys, mes prisiimtumėme atsakomybę ir atlygintumėme nuostolius. Tačiau škvalas – stichija, kurios „neužsakėme““, – komentavo pašnekovas.

Anot „Kapinių priežiūros“ vadovo, tikėtina, jog ateityje škvalų tik daugės, todėl verta pasirūpinti kapaviečių draudimu. Tačiau, nors iki šiol daug kartų kalbėta su žmonėmis apie pastarąją galimybę, šie nesiryžta drausti minėto turto, nes tai esą – nepigi paslauga.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA