Pokyčiai piniginei: atpigo kompensuojamieji vaistai ir medicinos pagalbos priemonės | Kas vyksta Kaune

Pokyčiai piniginei: atpigo kompensuojamieji vaistai ir medicinos pagalbos priemonės

Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija 2018/08/15 15:18
Asociatyvi / Delfi nuotr.

Iki šių metų liepos įgyvendinti vaistų kainodaros politikos pakeitimai leido sutaupyti pacientų bei Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšų ir sumažinti kompensuojamųjų vaistų bei medicinos pagalbos priemonių kainas. Pacientų priemokos už vaistus ir medicinos pagalbos priemones sumažėjo 18 proc., o maždaug 7 mln. eurų sumažėjusios PSDF išlaidos leido pradėti kompensuoti naujus vaistus bei medicinos pagalbos priemones, informuoja Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija.

PSDF išlaidos vaistų kompensavimui bei pacientų priemokos už juos kasmet augdavo ir per metus padidėdavo vidutiniškai 6 proc. Todėl tarptautinės organizacijos Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija (EBPO) ir Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) atkreipė dėmesį, jog ankstesni kompensuojamųjų vaistų kainodaros reikalavimai neužtikrino gamintojų konkurencijos bei neskatino vaistų kainų ir paciento priemokų mažėjimo.

Pasak Sveikatos apsaugos viceministrės Kristinos Garuolienės, 2017 m. liepos mėnesį pakeitus vaistų bazinių kainų skaičiavimo tvarką, paciento priemokos sumažėjo apie 18 proc. ir papildomai padėjo išvengti kasmetinio vidutiniškai 6 proc. kainų augimo. O Kompensuojamųjų vaistinių preparatų kainyną pradėjus tvirtinti 4 kartus per metus, 2018 m. pirmą pusmetį vaistų kompensavimui išleista 7 mln. eurų mažiau nei per tą patį laikotarpį 2017 m.

„Siekiant įgyvendinti EBPO ir PSO rekomendacijas, atsisakyti pacientų diskriminavimo pagal ligas, ir užtikrinant socialinį teisingumą, racionaliau naudojant PSDF lėšas buvo padidinti vaistų kompensavimo lygiai iš 80 ir 90 procentų į 100 procentų lygį, o kardiologinėms ligos gydyti skirtų vaistų kompensavimo lygis padidintas iš 80 į 90 proc. lygį. Tuo tarpu autoimuninės kilmės ligų gydymui skirti vaistai, kurie anksčiau buvo perkami centralizuotai, įtraukti į kompensuojamųjų vaistų kainyną, todėl tapo paprasčiau pasiekiami visiems sergantiems pacientams. Visa tai leido sumažinti pacientų priemokas, užtikrinti geresnį vaistų prieinamumą, kas ypač aktualu socialiai jautrioms pacientų grupėms“, – teigia viceministrė K. Garuolienė.

Racionaliau naudojamos lėšos leido pradėti kompensuoti 35 naujas veikliąsias medžiagas, kurioms iki šiol nebuvo pakankamai lėšų. Į naujausią kainyną įtraukti nauji vaistai, skirti proveržiniam onkologinių susirgimų skausmui mažinti, lėtinei limfocinitei leukemijai, Hodžkino limfomai, astmai, melanomai, plaučių ir krūties vėžiui bei kitoms ligoms gydyti. Taip pat pradėti kompensuoti vaistai moterų ir vyrų nevaisingumo bei kitų ligų gydymui, kurie iki 2017 m. liepos niekuomet nebuvo kompensuojami.

Pirmą kartą per daugelį metų papildytas kompensuojamųjų medicinos pagalbos priemonių sąrašas, pradėtos kompensuoti itin reikalingos priemonės slaugai, skirtos pagerinti pacientų gyvenimo kokybę, mažinti jų socialinę atskirtį. Taip pat nuo liepos pacientams iki 24 metų, sergantiems I tipo cukriniu diabetu PSDF lėšomis apmokama insulino pompų nuoma., o visiems pacientams, kuriems nustatytas vidutinis ir sunkus šlapimo nelaikymas, padidintas kompensuojamų sauskelnių kiekis nuo 30 iki 45 vienetų.

Viena iš prioritetinių šios Vyriausybės programos krypčių yra gyventojų išlaidų vaistams mažinimas. Todėl skiriamas didelis dėmesys vaistų kainodaros reikalavimų tobulinimui, gamintojų konkurencijos skatinimui ir vaistų prieinamumo pacientams užtikrinimui.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA