Iš lietuviško gintaro – musulmoniški rožiniai, tibetietiškos šventyklos ir garsių verslininkų USB laikmenos | Kas vyksta Kaune

Iš lietuviško gintaro – musulmoniški rožiniai, tibetietiškos šventyklos ir garsių verslininkų USB laikmenos

„Gintarinio suvenyro“ nuotr.

Kauno senamiestyje įsikūrusių kelių gintaro salonų valdytoja bendrovė „Gintarinis suvenyras“ kaskart siūlo naujai pažvelgti į lietuvišku auksu tituluojamą gintarą. Apsilankius suvenyrų ir papuošalų parduotuvėse galima išvysti ne vieną originalią idėją, parsivežtą iš tarptautinių parodų ar sukurtą vietinių kūrėjų iš gintaro.

„Esame taip pripratę prie gintaro, kad dažnai neįvertiname jo galių ir nebepastebime galimybių, ką iš jo galima sukurti, – sako gintaro oazės Kaune vadovė Regina Randienė. – Galimybės labai plačios ir jos kuo toliau, tuo labiau žavi visą pasaulį!“

Pristatyti naujausias gintaro meno tendencijas ji kviečia į Vilniaus gatvėje esančioje „Gintaro – sidabro” galeriją, kurioje parduodami Lietuvos dizainerių sukurti auksiniai auskarai, žiedai, pakabukai, taip pat gaminiai iš sidabro – žiedai, apyrankės, sidabriniai auskarai, yra platus gaminių su gintaru asortimentas. Visas prekes apžiūrėti ir įsigyti taip pat galima ir bendrovės valdomoje interneto svetainėje.

Gintaro gaminių tendencijos kasmet vis kitos

„Pavasario – vasaros mados tendencijos į mūsų garderobus atneša spalvą, kuri atkartojama ir juvelyrikoje. Kaip ne keista, bet tai paveikia ir kūrybą iš gintaro, kuris tampa įvairiausių spalvų! Štai buvo atėjusi mada gintarą dažyti raudonai, žaliai, mėlynai, net ir gan intensyvia spalva“, – pasakoja R. Randienė, gintaro madas, apdirbimo būdus, ypatybes sekanti daugiau, kaip 20 metų.

Nuolat kinta ir gintaro apdirbimo būdai. Vienais metais populiariausias matinis gintaras, kitais blizgus ar derintas su pusbrangiais bei brangiaisiais akmenimis. Vieną sezoną karaliauja kvadratėliai, geometrinės formos, kitą – akcentuojamas natūralaus gintaro grožis. Šį sezoną populiariausias – mažai apdirbtas, žemės spalvų matinis gintaras.

Keičiasi ir pačių gaminių mados. „Nustebau, kad kelis metus Lietuvoje karaliavusios juodų gintaro rutuliukų apyrankės buvo visiškai nepopuliarios gretimose šalyse, pavyzdžiui, Latvijoje, Estijoje. Tiesą sakant, ir mūsų galerijoje bei el. parduotuvėje jas pirko tik lietuviai – vietiniai bei emigrantai“, – pastebi gintaro žinovė.

Gelsvas skaidrus gintaras masina bene labiausiai / „Gintarinio suvenyro“ nuotr.

Tuo tarpu užsieniečiai tradiciškai ieško balto, geltono gintaro, ypač mėgstamas skaidrus gintaras su inkliuzais, kuris yra kolekcinis. „Tokio gintaro su inkliuzais kaina priklauso nuo gabalėlio dydžio, inkliuzo dydžio, retumo bei matomumo gintare“, – pasakoja R. Randienė, rodydama įdomiausius inkliuzus su skruzdėlėmis, vorais ir uodais.

Verslo dovanų sąraše – ir gaminiai iš gintaro

Pasitaiko, kad gaminiai gimsta ir pačių pardavėjų iniciatyva, kuriuos originalių idėjų ieškoti skatina klientai. „Vienas į verslo konferenciją keliavęs draugas norėjo savo verslo pasiūlymą potencialiems partneriams pateikti originaliai ir tautiškai, todėl kilo mintis pagaminti gintaru dekoruotas USB laikmenas. Meistrai ilgai suko galvas, kaip estetiškai ir gražiai įkomponuoti laikmenas į gintarą. Galų gale buvo priimtas sprendimas padengti paviršių plona gintaro mozaika. Šiandien tai vienos labiausiai dėl savo originalumo vertinamos lietuviškos verslo dovanos“, – prisimena R. Randienė.

Gintaru dekoruota USB laikmena – vienas populiariausių dirbinių / „Gintarinio suvenyro“ nuotr.

„Klientus visada raginu nebijoti panaudoti gintaro originaliai, ne stereotipiškai. Jūsų pasirinkimui jis visada suteiks magijos, išskirtinumo. Pasirinkę dovanoti gintarą, tikrai mažai rizikuojate prašauti pro šalį. Pavyzdžiui, esu rekomendavusi arabų šalių verslo partneriams dovanoti balto gintaro grynuolius ar musulmoniškus rožinius. Kiniečiai labiausiai vertina antikvarinį gintarą.

Keliaudama Tibete, nustebau, kad net ir atokiausiuose šventyklose, šalia turkio bei koralo visada garbingai karaliauja gintaras. Juo puoštos brangiųjų metalų skulptūros, gintaro gabaliuką nešiojasi ir dažnas budistų vienuolis“, – pasakoja R. Randienė.

Moteris šypsosi, kad gintaru gali būti puošiami ir gyvūnėliai. „Dažniausiai papuošalai kuriami katėms ir šunims, tačiau pasitaiko užsakymų kurti papuošalus paukščiams, vėžliams ar net iguanoms“, – apie netradicinius papuošalus iš gintaro pasakoja R. Randienė.

Gydomas visas žmogaus organizmas

„Gintaras, dar vadinamas saulės akmeniu, nuo neatmenamų laikų sukaupusiu saulės energiją. Taip pat jis yra ir vienas iš plačiausiai pritaikomų vaistinių preparatų. Svarbu, kad gintaru gydomas visas žmogaus organizmas, o ne tik konkreti problema ar liga. Ir toks gydymas neturi absoliučiai jokio šalutinio efekto ar alerginių reakcijų galimybės“, – pasakoja R. Randienė ir kviečia rasti savo gintarą – palydovą.

Pasisemti naujausių gintarinių idėjų galite „Gintarinis suvenyras“ galerijoje, adresu Vilniaus g. 14.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA