Mirtinas smūgis tarptautiniam nelegalaus alkoholio tinklui: prie Kauno – 40 tonų žaliavos ir įtariamųjų suėmimai | Kas vyksta Kaune

Mirtinas smūgis tarptautiniam nelegalaus alkoholio tinklui: prie Kauno – 40 tonų žaliavos ir įtariamųjų suėmimai

Policijos departamento nuotr.

Po kruopštaus ir slapto tyrimo nustatyta Lietuvoje bei tarptautiniu mastu veikusi organizuota grupė asmenų, galimai vykdžiusi alkoholio tiekimą į Lietuvą bei pagamintos produkcijos platinimą Europoje. Falsifikuotos degtinės fabrikas veikė Kauno regione, čia sulaikyta ir dauguma nusikaltimu įtariamų asmenų.

[galerija kiek=”4″]

Kaip nurodoma Policijos departamento pranešime, Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai, kartu su Lietuvos Respublikos Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento specializuotais prokurorais, talkinant Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Ekonominių nusikaltimų tyrimų valdybos pareigūnams, stambaus masto policijos operacijos metu smogė gaujai, bandžiusiai pasipelnyti iš neteisėto alkoholio tiekimo bei realizavimo.

„Kova su šešėliu yra vienas iš policijos prioritetų. Centrinė kriminalinė policija orientuota ne į pavienius tyrimus ir objektus, o į nelegalių šešėlinių tinklų nustatymą ir likvidavimą“, – pranešime sako policijos generalinio komisaro pavaduotojas Edvardas Šileris.

Didžiulis kiekis žaliavos ir 15 įtariamųjų

Policijos operacijos metu išimti įspūdingi alkoholio kiekiai – Kauno apskrityje rasta daugiau kaip 40 tonų nedenatūruoto etilo alkoholio ir jo skiedinių, taip pat gaminimo įranga. BNS praneša, kad ekspertai jau atliko nelegalaus alkoholio tyrimus – jame pavojingų medžiagų nerasta.

Gausios policijos pareigūnų pajėgos, vykdžiusios šią operaciją, sulaikė daugiau kaip 15 asmenų, galimai priklausančių organizuotai nusikalstamai grupuotei, kuri vertėsi minėto produkto kontrabanda ir nelegaliu garsių alkoholio gamintojų produktų klastočių gamyba bei realizavimu. Penkiems iš sulaikytų asmenų skirtos griežčiausios kardomosios priemonės – suėmimai.

Vykdant operaciją, pareigūnai išaiškino didelio masto garsių alkoholio gamintojų produktų klastočių tinklą ir atskleidė visą alkoholio ir jo skiedinių (mišinių) tiekimo kelią, kuris neapsiriboja vien Lietuvos teritorija, o driekiasi per kelias Europos Sąjungos valstybes ir Šiaurės Europos šalis. Policijos duomenimis, nelegali degtinė buvo realizuojama Švedijoje ir Norvegijoje.

Mėnesinis uždarbis – iki 3 mln. eurų

Kauno ir Vilniaus apskrityse atlikta apie 30 kratų, kurių metu paimti šeši prabangūs automobiliai ir vilkikas, 200 tūkst. eurų grynaisiais, suklastoti dokumentai ir kita tyrimui reikšminga medžiaga. Trims iš sulaikytų asmenų skirtos griežčiausios kardomosios priemonės – suėmimai. Visi operacijos metu sulaikyti asmenys yra žinomi policijai, dauguma jų – iš Kauno apskrities. Tikėtina, kad įtariamųjų ratas gali plėstis.

BNS žiniomis, nelegalaus alkoholio gamyba galėjo vykti nuo pernai lapkričio, o žaliavą gamintojai įsiveždavo iš kitos užsienio valstybės, kurios pareigūnai neįvardija. Manoma, kad per mėnesį iš įvežtos apie 30 tonų žaliavos (etilo alkoholio) būdavo pagaminama apie 60 tonų nelegalios degtinės.

Per mėnesį iš juodo verslo grupuotė galėjo uždirbti 1,5-3 mln. eurų. Vien sulaikytų prekių muitinė vertė su privalomais sumokėti mokesčiais (muitu, akcizo mokesčiu ir PVM) siekia daugiau kaip pusę milijono eurų.

Naudojo profesionalią įrangą

Atliekant tyrimą nustatyta, kad kauniečiai, galimai veikdami kartu su kitais organizuotos grupės nariais, sukūrė stambų tarptautinį nusikalstamą tinklą nelegaliai veiklai vykdyti.

Vienoje iš Europos Sąjungos valstybių alkoholio gamyklų buvo užsakomi ir naudojantis Lietuvos logistikos kompanijos paslaugomis, į Kauno miestą atgabenami labai dideli alkoholio kiekiai.

Nuomojamame sandėlyje, naudojant profesionalią įrangą, atgabentas etilo alkoholis būdavo išfiltruojamas bei išpilstomas į tam tikras talpas. Vėliau išpilstyta nelegali produkcija buvo įpakuojama į paruoštas popierines pakuotes su pasaulyje gerai žinomų alkoholio kompanijų („Finlandia“, „Smirnoff“) logotipais.

Nusikalstamą veiką vykdę asmenys naudojo įvairias konspiracines priemones, kurios buvo skirtos išvengti muitinės kontrolės bei policijos dėmesio.

Gresia ilgi metai belangės

Siekiant užkirsti kelią šiai neteisėtai veiklai ir tyrimui atlikti, Biure sudaryta speciali pareigūnų, turinčių didelę patirtį tiriant panašaus pobūdžio bylas, grupė. Pareigūnai nustatė, kad nelegalią produkciją organizuotos grupės nariai išvežiodavo į platinimo vietas, kur pastaroji buvo realizuojama. Taip pat nustatyta, kad kontrabandos būdu ši produkcija buvo tiekiama ir Šiaurės Europos šalių rinkoms, klastojant dokumentus.

Išaiškintos neteisėtu būdu iš nusikalstamos veikos gautos labai didelės pinigų sumos, neteisėtai praturtėję asmenys. Siekiant užtikrinti galimą civilinį ieškinį, taip pat nusikalstamos veikos rezultato konfiskavimą, įtariamiesiems prokurorai apribojo nuosavybės teisę į turtą. Įtariamiesiems, vykdžiusiems šią nusikalstamą veiką, gali grėsti laisvės atėmimo bausmė iki aštuonerių metų.

Tyrimą kontroliuoja ir jam vadovauja Lietuvos Respublikos Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento ir Vilniaus apygardos prokuratūros 2-ojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorų grupė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA