Palygino kainas Kauno turguose: brangiausia ūkininkų turguje prie Pilies | Kas vyksta Kaune

Palygino kainas Kauno turguose: brangiausia ūkininkų turguje prie Pilies

R. Tenio nuotr.

Kad Kaune pats atostogų metas, byloja ir gerokai sulėtėjęs judesys Kauno turguose. Nors prekeivių nestinga, tačiau pirkėjų ženkliai mažiau nei vasaros pradžioje. Portalo „Kas vyksta Kaune“ reporteriai apsilankė pasiturinčių kauniečių pamėgtame šeimos ūkininkų turguje prie Kauno pilies ir tarpukario prekybą menančioje centrinėje Kauno prekyvietėje Žaliakalnyje.

Jei ankstesniais šeštadieniais apie 11 val. šeimos ūkininkų turguje prie Kauno pilies būdavo pats prekybos „pikas“, tai vakar tokiu metu vaikštinėjo vos vienas kitas pirkėjas, o ūkininkai jau ėmė ruoštis į namus. Panaši situacija buvo ir Žaliakalnio turguje – mažiau buvo ne tik pirkėjų, bet ir pardavėjų, o sekmadienio rytą turgus visai ištuštėjo.

Ūkininkavimas suteikia laisvę

Turguje prie Pilies laukuose auginamomis daržovėmis prekiaujantis ūkininkas iš Jonavos rajono teigė, kad šiemet oro sąlygos jo derliui nėra palankios – per sausa ir per karšta. Bulves, morkas, kalafijorus, brokolius, kopūstus auginantis vyras sakė, kad sudėtingiausia jam taip suplanuoti auginimo ciklą, kad turguje galėtų nuolat pasiūlyti kuo platesnį spektrą šviežiai užaugintų daržovių.

„Vienus brokolius ir kalafijorus nuimam, jau auga kiti. Bet šiemet tai kur kas sudėtingiau, va, teko kokius mažus brokolius šįryt siūlyti pardavimui“, – apie darbo specifiką kalbėjo finansų specialybę įgijęs ūkininkas. Drauge su juo prekiauti padedantis kolega – taip pat su aukštuoju išsilavinimu, baigęs fizikos mokslus. Kaip nutiko, kad abu atsidūrė žemės ūkyje? „Kartais noriu viską užbaigti, nebeauginti, nebeprekiauti, bet, iš kitos pusės, jau negalėčiau dirbti samdomo darbo ir priklausyti nuo kito žmogaus valios. Gal jau geriau liksiu priklausomas nuo gamtos“, – šypsosi ūkininkas iš Jonavos.

Šiuolaikinio pirkėjo poreikius išmanantis jonaviškis neapsiriboja tik tradicinių daržovių auginimu, jo pasiūloje ir populiarūs glotnučių gamyboje kalė kopūstų lapai, vietoje įprastų tradicinių kopūstų auga garbanotos savojos kopūstų galvos. Už kilograma kalafijorų ūkininkas prašo 1,2 euro, brokolių – 1,8 euro, savojos kopūstų 0,9 euro. Palyginimui: Žaliakalnio turgavietėje šeštadienį lietuviški kalafijorai kainavo apie 1 eurą už kilogramą.

Geriausi cepelinai iš „vineta“ veislės bulvių 

Prienų rajone bulves auginantis vyras teigė, kad iš šviežiai užderėjusių bulvių jau laikas gamintis cepelinus ir patarė jų gamyboje naudoti jo auginamas „vineta“ veislės bulves. Šeštadienį kilogramas mažų bulvių pas jį kainavo 0,2 euro už kilogramą, didelių – 0,4 euro. Žiemai ūkininkas bulves ketina kasti apie rugsėjo vidurį, nes per anksti nukastos šios gėrybės blogai laikosi, o ir dar turi paaugti gerokai per tuos pusantro mėnesio. Palyginimui: Žaliakalnio turgavietėje bulvės buvo šiek tiek brangesnės – 0,5 euro už kilogramą.

Tačiau kitos ūkininkų siūlomos gerybės turguje prie Pilies visgi buvo net gerokai brangesnės nei Žaliaklanio tugavietėje. Lietuvos daržuose užaugintus kvapnius pomidorus šeimos ūkininkai turguje pardavinėjo po 2 eurus už kilogramą, o Žaliakalnyje daržo pomidorų kilogramas tekainavo 1 eurą. Ženkliai pigesnės čia buvo ir jau nokastančios pirmosios sodo avietės – Žaliakalnyje šių uogų kilogramas kainavo 3 eurus, turguje prie Pilies – 4,5 euro.

Traukia sūrininkai ir kitos ūkių gėrybės

Nors daugelis kauniečių žino, kad turguje prie Pilies kainos yra dažnai gerokai didesnės, nei kitose Kauno turgavietėse, tradicija apsipirkti šeštadienio rytais vykstančiame turguje daugeliui žmonių tapo savotiška ne tik pirkimo, bet ir bendravimo tradicija.

Čia sutikti pažįstami žmonės teigė, kad šiame turguje jiems patinka tai, kad dauguma produkcijos iš tiesų yra užauginta ūkiuose, o perpardavėjų tėra vienas kitas ir pastovūs klinetai prie jų net nesiartina. „Šiame vieninteliame Kauno turguje galima nusipirkti Lietuvos ūkininkų gaminamų brandintų sūrių, jogurtų. Taip pat yra itin kokybiškos, brandintos mėsos, šviežios žuvies“, – teigė beveik kiekvieną šeštadienį šiame turguje pamėgtų produktų ateinanti nusipirkti senamiesčio gyventoja.

Dar viena šio turgaus teigiama ypatybė, kad jame prekiauja ne tik smulkieji ūkininkai, bet ir iš ūkiuose užaugintos produkcijos gamybą vystantys gamintojai. Šeštadienį turguje maistinių kanapių produkcija prekiaujanti moteris džiaugėsi, kad prekyba šiame turguje turi ir informacinę naudą, nes tai gera vieta šviesti vartotojus, supažindinti su naujovėmis.

Moteris siūlė įsigyti kanapių aliejaus, pačių kanapių grūdelių arba jų miltų, sumaišytų su jūros druska, taip pat kanapių arbatos, kuri, pasak jos, turi raminamųjų ir atpalaiduojamųjų savybių. Kanapių aliejus taip pat ne mažiau vertingas – sveika širdžiai, kraujagyslėms, mažina blogąjį cholesterolį, gerina odos būklę, pasižymi antioksidacinėmis savybėmis, tinka nusilpusiam organizmui atstatyti.

Pusė litro kanapių aliejaus kainavo 12 eurų, 200 ml – 5,5 euro, 0,5 kg. kanapių grūdelių – 2,5 euro.

Juodalksnio dūmais prakvipęs turgus

Dažną atsitiktinį prekeivį, o ypač turistus, į prie Kauno pilies šeštadieniais vykstanį turgų dažnai atvilioja skanaus dūmo kvapas. Netoliese esančios kavinės sumanymas – pastatyti čia nedidelę kilnojamą rūkyklą, kurioje juodalksnio dūmuose šviežiai rūkoma ir pardavinėjami sūriai bei mėsos gaminiai. Dūmo kvapas turgų apgaubia jau apie 7 val. ryto, kai pradeda rinktis pirmieji prekeviai, o po valandos pirkėjai jau gali įsigyti šiltų gaminių – šoninės (vnt. 7 eurai), karkučių (vnt. kaina 6-7 eurai), kiaulės galvos (vnt. – 5 eurai) ar kvapnių rūkytų lietuviškų varškės sūrių (5-6 eurai).

Priešais rūkyklą įsikūręs putpelių augintojas iš Prienų rajono taip pat neleis išeiti iš turgaus be jo auginamų paukštukų padėtų kiaušinių (12 vnt. – 1,20 euro). Jei būsite be pusryčių, jis mielai papasakos paprastą šių kiaušinių pagaminimo būdą – tiesiog sumušti į keptuvę ir pakepti.

„Saknu ir virti, jei žmona nulupa“, – pajuokaus ūkininkas ir palinkės ne tik geros dienos, bet ir duos savaitgalio nuotaikos vertą patarimą. Pask jo, du žali putpelių kiaušiniai per dieną – geriausia priemonė ne tik nuo senėjimo, bet ir – potencijos šaltinis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA