Suirutė dėl vaistų Kauno vaistinėse: tai yra lietuviškas genocidas | Kas vyksta Kaune

Suirutė dėl vaistų Kauno vaistinėse: tai yra lietuviškas genocidas

delfi.lt 2018/08/03 20:02
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Edita iš Vilkaviškio į Kauno klinikas atlydėjo vėžiu sergančią mamą ketvirtai chemoterapijai. Iki šiol, moteris teigia, vaistai buvo 100 proc. kompensuojami, tačiau šįkart medikai įspėjo, kad norint gauti preparatą vaistinėje, reikės susimokėti 36 eurus.

„Pasakė, kad vaistai neįtraukti į kompensuojamųjų vaistų sąrašą, todėl dabar vaistai bus mokami. Ne tame esmė, kad reikėjo susimokėti 36 eurus, bet jei žmogus neturėtų, jis važiuotų atgal namo. Pati gydytoja sakė: mes niekuo negalime padėti, patys pacientai turi į viešumą kelti šią problemą“, – DELFI pasakojo Edita.

Vaistus moterys pirko vaistinėje šalia Kauno klinikų.

Moteris pasakojo, jog klausiusi, ar vaistai kainuos ir kitą kartą, nes reikės dar keturių chemoterapijos seansų, tačiau medikai gūžčiojo pečiais – nieko nežino.

„Tai yra lietuviškas genocidas. Pradeda nuo tų, kurie labiausiai pažeidžiami. Tai yra labai stipri chemija, ir, jei žmogus neturi pinigų, pasirašo sau mirties nuosprendį“, – apmaudą liejo vilkaviškietė.

Susisiekus su Kauno klinikų atstove spaudai, ši nurodė, jog medikai neturi ką komentuoti.

Kaip aiškino Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) atstovė, taip atsitiko dėl vaisto doksorubicino tiekimo sutrikimų Europoje. Kai kuriose vaistinėse kompensuojami preparatai galėjo baigtis, todėl žmonių buvo prašoma susimokėti, tačiau šiuo metu problema jau yra išspręsta ir kompensuojamuosius vaistus galima įsigyti vaistinėse.

Susisiekus su Santaros klinikomis, atstovė spaudai nurodė, kad šie tokios problemos neturi – netoli gydymo įstaigos esančioje vaistinėje – kompensuojamojo vaisto pakanka, todėl sergantiems už jį mokėti nereikia.

SAM perdavė, kad šiuo metu visoje Europos sąjungoje yra laikinai sutrikęs vaisto doksorubicino tiekimas, tačiau gydymo įstaigos šiuo vaistu yra apsirūpinusios ir jo netrūksta. Tad pacientai, kurie yra gydomi gydymo įstaigų stacionare, ir toliau gauna jiems reikiamą gydymą.

„Su laikiniais nepatogumais susidurti galėjo tie pacientai, kurie gydomi dienos stacionaro skyriuose ir kompensuojamą doksorubiciną turi įsigyti vaistinėse. Patikrinus šio vaisto likučius, paaiškėjo, kad laikinai šio vaisto nebuvo kai kuriose vaistinėse. Artimiausiu metu vaistines pasieks kito gamintojo vaistais, tad pacientai ir toliau galės jį įsigyti kaip kompensuojamąjį vaistą, – sakė SAM Ryšių su visuomene projektų vadovė Alina Žilinaitė.

Atkreipiame dėmesį, kad iškilusios problemos nėra susijusios su Kompensuojamųjų vaistų kainyno pakeitimais. Vaisto tiekimo problemos atsirado dėl jo gamybos sutrikimų. Sveikatos apsaugos ministerijos bei Valstybinės vaistų kontrolės specialistai nuolat stebi šių vaistų rinkos situaciją, bendrauja su gamintojais ir deda visas pastangas, kad šių itin svarbių vaistų rinkoje nepritrūktų.

Šiuo metu vyksta derybos su vaistų gamintojais, kurie iki šiol minimų vaistų į Lietuvą apskritai netiekdavo ir siekiama juos pritraukti.

Be to, siekiant išspręsti tokias problemas ir užkirsti joms kelią ateityje, neseniai buvo priimtos Farmacijos įstatymo pataisos, kurios įsigalios lapkričio 1 dieną. Tad jau visai greitai ligoninių vaistinės galės aprūpinti pacientus kompensuojamaisiais vaistais, kurie skirti dienos stacionare gydomiems žmonėms. Tad kompensuojamųjų vaistų prieinamumas pagerės ir pacientams nebereikės vaistų ieškoti skirtingose vaistinėse.“

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA