Nubaustas ilgai slapstęsis kaunietis: „užkrėsdavo“ kompiuterius ir įsibraudavo į sąskaitas | Kas vyksta Kaune

Nubaustas ilgai slapstęsis kaunietis: „užkrėsdavo“ kompiuterius ir įsibraudavo į sąskaitas

Kauno apylinkės teismo inf. 2018/08/02 11:31
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Kauno apylinkės teismas ketverių metų laisvės atėmimo bausme nuteisė ilgą laiką Australijoje besislapsčiusį 32-ejų kaunietį P. K., kuris buvo kaltinamas apgaule iš Lietuvoje veikiančių bankų klientų sąskaitų pasisavinęs pinigines lėšas. Pinigų netekusiems žmonėms bankai iškart atlygino turtinę žalą, todėl civilinis ieškinys byloje nebuvo pareikštas.

Byloje buvo nustatyta, kad Australijoje gyvenęs kaunietis P. K. su bičiuliu M. P. subūrė ir vadovavo organizuotai grupei. Šioje nusikalstamoje veikloje taip pat dalyvavo A. B., P. Ž., T. B., A. Ch., V. G., A. A. ir I. Č., kurių atžvilgiu baudžiamosios bylos atskirtos ir išnagrinėtos teisme, o V. G. atžvilgiu ikiteisminis tyrimas nutrauktas jam mirus.

2008 m. lapkričio 26 d. P. K. su M. P. išplatino kenkėjišką kompiuterinę programą, kurios pagalba neteisėtai rinko AB „SEB bankas“ elektroninės bankininkystės „ebankas.seb.lt“ ir „Swedbank“ AB elektroninės bankininkystės „ib.swedbank.lt“ sistemų klientų identifikavimo kodus ir slaptažodžius. Jie, pasinaudodami neteisėtai įgytais duomenimis, prisijungė prie minėtų bankų klientų sąskaitų ir pervedė šiose sąskaitose buvusias pinigines lėšas į iš anksto specialiai parinktų asmenų sąskaitas ir tokiu būdu jas išgrynino.

M. P. surado asmenis, kurių vardu atidarė banko sąskaitas ir išdavė mokėjimo korteles, kuriomis pasinaudojo neteisėtai išgrynindami bankų klientų pinigines lėšas.

Australijos teisėsaugos pareigūnams atlikus P. K. namuose kratą kompiuterių išklotinėse rasta per 250 minėtų bankų klientų prisijungimo prie elektrioninės bankininkystės slaptažodžių (vartotojo ID ir slaptažodžiai) bei kintamų atpažinimo kodų (tanų), sąskaitų bei banko mokėjimo kortelių numeriai, kitų banko klientų sąskaitų prisijungimo duomenys, duomenys apie savininkus, kreditinių kortelių numeriai ir kt.

Vidurinį išslavinimą teturinčio P. K. kompiuteriuose buvo rasta „BFBOT“ (BOT) programinė įranga, kuri yra virtualus kompiuterių tinklas, sudarytas iš virusinės programomis užkrėstų kompiuterių. Tokiame kompiuteryje veikianti programa prisijungia prie botnet’o kontrolerio, gauna ir vykdo jo siunčiamas komandas, paversdamas užkrėstą kompiuterį nuotoliniu būdu valdomu vadinamuoju interneto „zombiu“. Ši programinė įranga dažniausiai naudojama rengti DDoS atakas, SPAM platinimą ir slaptos informacijos perėmimą.

Kadangi P. K. nuo teisėsaugos pasislėpė ir jo atžvilgiu buvo paskelbta paieška, 2010 m. teismo nutartimi už akių jam skirta griežčiausia kardomoji priemonė – suėmimas. Netrukus buvo gauta informacija, kad P. K. Australijoje buvo suimtas dėl analogiškų nusikaltimų, todėl nedelsiant Australijai buvo išsiųstas teisinės pagalbos prašymas dėl P. K. ekstradicijos į Lietuvą, kurioje jis buvo sulaikytas 2014 m. rugpjūčio 2 d. ir iš jos pargabentas šių metų sausio 26 d.

Nuosprendyje pažymima, kad P. K. buvo laikomas suimtas ketverius metus. „Šis laikinajame sulaikyme išbūtas laikotarpis yra įskaitytinas į bausmės trukmę, todėl kaltinamasis yra visiškai atlikęs jam paskirtą laisvės atėmimo bausmę ir paskelbus nuosprendį turi būti paleistas teismo posėdžių salėje“, – teigė didelės apimties bylą išnagrinėjusi teisėja Sigita Meškauskienė.

Tarptautinę P. K. paiešką vykdžiusiam Policijos departamentui jis turės atlyginti 6 187 eurus siekiančias ekstradicijos išlaidas.

Šį nuosprendį per 20 dienų galima skųsti Kauno apygardos teismui.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA