Kauno pareigūnai atskleidė, kaip pasielgs su ant „Laisvės kario“ užsiropštusiu vaikinu | Kas vyksta Kaune

Kauno pareigūnai atskleidė, kaip pasielgs su ant „Laisvės kario“ užsiropštusiu vaikinu

R. Tenio nuotr.

Liepos pradžioje ant naujutėlės „Laisvės kario“ skulptūros užsiropštęs ir nufilmuotas jaunuolis, vis dar laukia verdikto iš Kauno apskrities policijos apie laukiančias pasekmes už savo poelgį. Žvelgiant į panašaus pobūdžio veikų atvejams taikomas nuostatas, tyrimas gali užsitęsti net iki dviejų metų.

„Nesakau, jog tokį laikotarpį užsitęs būtent šio atvejo aiškinimasis. Tačiau administracinių teisenų nuostatose toks terminas yra 2 metai. Šioje situacijoje laiko rėmai neaiškūs. Galbūt viskas išsispręs jau artimiausiomis dienomis“, – portalo „Kas vyksta Kaune“ žurnalistams kalbėjo Kauno apskrities Vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Komunikacijos poskyrio vyresnioji specialistė Justina Kazragytė.

Pasak jos, pirmiausiai pareigūnai prevenciškai kalbėsis su jaunuoliu, nes visuomet vadovaujamasi praktika: „ginti, saugoti, padėti“, t. y. iš karto nubausti nesiekiama.

„Policija, esant galimybei, pirmiausiai įspėja nusižengusius asmenis, siekdami užkardyti pažeidimus, kad šie nepasikartotų. O šiuo „Laisvės kario“ skulptūros atveju, pareigūnai taip pat pirmiausiai nori leisti jaunuoliui suvokti, kokios pasekmės galėjo nutikti jo paties sveikatai. Juk jis galėjo susižeisti. Pokalbio su pareigūnais metu, priklausomai nuo asmens geranoriškumo, būtų sprendžiamas klausimas, susijęs su konkrečia nuobauda – įspėjimu, ar pinigine bauda“, – sakė Kauno apskrities VPK Komunikacijos poskyrio vyresnioji specialistė.

Nuomonių dėl bausmės būta įvairių

Nuomonių, ar galima lipti ant neseniai Kaune atidengto liaudyje Vyčiu vadinamo paminklo, būta įvairių. Nuo labai stipriai pasipiktinusių, siūlančių jaunuolį bausti maksimalia bausme, arba dar blogiau – pamokyti kumščiu, iki mažiau smerkiančių ir teisinančių, kad jaunystėje visiems pasitaiko kokį nuotykį iškrėsti. Nemažai internautų teigė, kad dėl tokio poelgio galimai buvo kaltas ir alkoholis, kuris dažnai „pakiša“ žmonėms ne itin vykusių idėjų  – užfiksuotame vaizdo įraše galima įtarti, kad vaikinas nėra visiškai blaivus.

[susije_video kurie=””]

Po šio incidento savo nuomonę pareiškė ir vienas iš „Laisvės kario“ skulptūros autorių Arūnas Sakalauskas, kuris nesiekė itin sureikšminti incidento ir pateisino jaunuolį, sakydamas, kad gal jis labai iš arti norėjo pažvelgti į skulptūros veidą.

Tačiau šio paminklo įgyvendintojų Vyčio paramos fondo atstovas Vilius Kavaliauskas buvo kiek griežtesnis. Interviu portalui „Kas vyksta Kaune“ vyras teigė, kad vietomis iš plieno pagaminta skulptūra yra padengta itin plonu bronzos sluoksniu, taip pat joje panaudota nemažai smulkių, pavyzdžiui puošyboje, detalių, todėl laipiojimas jai tikrai galėjo pakenkti.

„Vaizdo įraše mačiau, kad vaikinas stovi visu svoriu ant gana plonos arklio pakinktų vietos, šalia kamanų, ta vieta tikrai galėjo įlinkti, būtų gerai apžiūrėti, ar kas nenutiko“, – baiminosi iškart po įvykio kalbintas V. Kavaliauskas.

V. Kavaliausko teigimu, skulptūrai Ukrainoje pagaminti prisireikė net 3,2 tonų plieno, o visą jos paviršių bronzos sluoksnis dengia apie 4 milimetrų storiu, tačiau vietomis danga ir plonesnė.

„Tai tikrai nėra storas sluoksnis, todėl ši skulptūra negali būti skirta lipimui ant jos, nes bronza labai greitai nusitrintų“, – kai kurių internautų komentarus, kad Kaune niekas nedraudžia lipti ant šalia Vytauto Didžiojo karo muziejaus esančių liūtų ar čiupinėti Ąžuolyno Stumbrą, atrėmė V. Kavaliauskas.

Už valstybės simbolio išniekinimą įspėjimu neatsipirktų

„Kas vyksta Kaune“ primena, kad Vyčio skulptūra vadinamą paminklą patys jo autoriai vadina „Laisvės kariu“, tačiau jei paminklas iš tiesų būtų Vytis – valstybės simbolis, įtvirtintas Lietuvos herbe, tokiu atveju bausmė už nepagarbų elgesį galėtų būti jau priskiriama nepagarbiam elgesiui su valstybės simboliu, o bausmė – ženkliai didesnė.

Lietuvos Respublikos Baudžiamojo kodekso 127 straipsnyje (Valstybės simbolių išniekinimas) numatyta, kad tas, kas viešai nuplėšė, sudraskė, sulaužė, sunaikino, subjaurojo ar kitaip išniekino Lietuvos valstybės vėliavą ar herbą arba viešai pasityčiojo iš Lietuvos valstybės himno, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA