Kaune nuteista 167 tūkst. eurų pasisavinusi buhalterė | Kas vyksta Kaune

Kaune nuteista 167 tūkst. eurų pasisavinusi buhalterė

BNS 2018/08/02 14:19
Asociatyvi / Kauno apskr. VPK nuotr.

Kauno apygardos teismas ketvirtadienį dėl 167 tūkst. eurų pasisavinimo kalta pripažino Lietuvos gydytojų vadovų sąjungos buhalterę Aksiniją Grygelę. Ji kalės trejus metus pataisos namuose.

Kaip nurodoma teismo pranešime, turtinę žalą buhalterė padarė 2011–2017 metais, pranešė teismas. Moteris turės atlyginti visą žalą, kol kas ji sumokėjo tik 100 eurų.

A. Grygelė turėjo įgaliojimus sąjungos vardu atlikti mokėjimus. Savo žinioje turėdama banko sąskaitos elektroninės bankininkystės kodų generatorių ir būdama paskirta jo naudotoja, neteisėtai naudodama šią elektroninę mokėjimo priemonę inicijavo finansines operacijas, pinigus apskaitydavo avanso apyskaitose kaip atskaitingam asmeniui išduotas pinigines lėšas ir jas naudojo asmeninėms reikmėms, o į Lietuvos gydytojų vadovų sąjungos sąskaitą negrąžino.

Buhalterė savo kaltę visiškai pripažino ir nuoširdžiai gailėjosi, teigė pinigus persivesdavusi ne norėdama pasisavinti, o pasiskolindavusi artimo žmogaus skoloms padengti. Savo skolos Lietuvos gydytojų vadovų sąjungai ji neneigė.

Skirdamas bausmę A. Grygelei, teismas atsižvelgė į padarytų nusikalstamų veikų pobūdį, sunkumo laipsnį, kaltės formą ir rūšį, nusikalstamos veikos stadiją, konkrečiai atliktus veiksmus, pačios kaltinamosios asmenybę ir kitas aplinkybes.

Įvertinta ir tai, kad kaltinamoji savo nusikalstamą veiką tęsė ilgą laikotarpį, per visą šį laiką ji nedėjo jokių pastangų grąžinti nors dalį neteisėtai užvaldytų pinigų – tai rodo kaltinamosios visišką abejingumą sukeltoms pasekmėms, o tuo pačiu ir nenorą laikytis įstatymo reikalavimų.

Teismas taip pat nustatė, kad dėl apgaulingai tvarkytos buhalterinės apskaitos klaidų šalinimo ir tinkamo apskaitos sutvarkymo atsiradęs 8,624 tūkst. eurų nuostolis. Nuosprendis gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

BNS praneša, kad nusikalstama veikla paaiškėjo į pareigas pernai atėjus naujam Lietuvos gydytojų vadovų sąjungos prezidentui Kęstučiui Štarui.

„Ji nebedirba, ji atleista tą pačią dieną, kai buvo konstatuotas faktas. Manau, kad teismas objektyviai įvertino ir priėmė teisingą sprendimą. Kai nuosprendis įsiteisės, kreipsimės į antstolius dėl pinigų išieškojimo“, – BNS sakė K. Štaras.

Anksčiau jokio turto pas buvusią buhalterę aptikti nepavyko. K. Štaras tikimasi, bet bent dalimis pavyks susigrąžinti prarastas pinigų sumas. Sąjunga turi apie 140 narių. Skelbiama, kad asociacija siekia suvienyti narius bendrai veiklai pertvarkant ir tobulinant sveikatos priežiūros įstaigų darbą, keliant teikiamų sveikatos priežiūros paslaugų kokybę.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA