Atsisakantiems auginti kiaules bus siūlomos išmokos | Kas vyksta Kaune

Atsisakantiems auginti kiaules bus siūlomos išmokos

BNS 2018/08/01 18:29
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Nuo rudens Lietuvos kiaulių augintojai gali tikėtis piniginių kompensacijų už tai, kad atsisakys auginti kiaules dėl šalyje siausiančio afrikinio kiaulių maro.

Taip pat kompensacijos bus mokamos ir tiems, kurie nuspręs šiuos naminius gyvūnus auginti, bet sutiks įsirengti griežtas apsaugos priemones. Išmokų galės tikėtis ir tie gyventojai, kurie vietoje kiaulių nuspręs auginti kitus naminius gyvūnus.

Iki 100 kiaulių turintys ūkininkai galės už papjautą kiaulę gauti po 100 eurų. Kitiems ūkiniams gyvūnams įsigyti bus skiriama 1,5 tūkst. eurų parama. Tokia pat parama bus suteikiama tiems kiaulių laikytojams, kurie nuspręs ir toliau jas auginti.

„Tačiau jeigu jis neatitiks reikalavimų arba veterinarijos tarnybos įvertins, kad tas žmogus, net ir pasinaudojęs parama, neturi galimybių tinkamai susitvarkyti apsaugą ir atitikti reikalavimų, būti saugus ir nekelti grėsmės greta esantiems, tada toks ūkininkas kiaulininkystės veiklą turės nutraukti“, – trečiadienį po tarpinstitucinės darbo grupės pasitarimo žurnalistams Vyriausybėje sakė žemės ūkio viceministrė Ausma Miškinienė.

Pasak viceministrės, tai yra pirminis pasiūlymas, kuris dar savaitę bus tobulinamas kiaulių augintojų naudai. Jeigu Vyriausybė tokioms priemonėms pritars, pirmąsias išmokas gyventojai, anot viceministrės, galėtų gauti jau rugsėjį.

Viceministrė žadėjo, kad per tą savaitę bus ieškoma galimybių už išpjautas kiaules gyventojams skirti ir didesnes išmokas. Tačiau ji dar negalėjo pasakyti, kiek tokioms kompensacijoms prireiks lėšų.

„Finansiniai kaštai dar skaičiuojami, konkrečios sumos įvardinti dar negalime“, – teigė ji.

Kol kas nėra aišku, kiek kiaulių augintojų gali nutarti jas išskersti, kiek investuos į griežtesnes saugos priemones, o kiek vietoje kiaulių augins kitus naminius gyvūnus.

„Lietuvoje kiaulininkystė yra ilgametes tradicijas turinti žemės ūkio šaka. Turi teisę išlikti ir verstis tiek stambūs, tiek smulkūs ūkiai, tačiau esant tokiai dideliai afrikinio kiaulių maro problemai ir tokią didelę ekonominę grėsmę keliančiai, tiek vieni, tiek kiti turi būti biologiškai saugūs“, – pridūrė A. Miškinienė.

Jos teigimu, rudenį Seimui bus teikiami naujų sankcijų, kurios bus taikomos reikalavimų nesilaikantiems kiaules auginantiems ūkininkams, pasiūlymai. Konkrečių baudų ji dar nenurodė.

Pasak viceministrės, dabar 12 tūkst. kiaulių laikytojų augina apie 40 tūkst. kiaulių, o iš jų apie 60 ūkininkų augina daugiau nei 100 kiaulių.

Nuo 1 iki 10 kiaulių augina 10 tūkst. gyventojų, nuo 10 iki 100 kiaulių – 263 gyventojai, virš 500 tūkst. kiaulių auga dideliuose kompleskuose.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA