Prie šventinio vairo grįžusi J. Šmidtienė praskleidė Kauno kalėdinės eglės šydą | Kas vyksta Kaune

Prie šventinio vairo grįžusi J. Šmidtienė praskleidė Kauno kalėdinės eglės šydą

BERTA BANYTĖ 2018/07/27 17:50
„Kas vyksta Kaune“ montažas nuotr.

Šilumos stulpeliams kopiant į neregėtas aukštumas Kauną pasiekė naujiena apie pasiruošimus šaltajam, šventiniam sezonui. Miesto savivaldybė šiemet gerokai anksčiau nei įprastai surengė viešajį konkursą pretendentams, norintiems realizuoti turimas idėjas kuriant Kauno kalėdinę eglę. Varžytuves su keliais skirtingais konkurentais laimėjo kauniečiams gerai žinoma menininkė Jolanta Šmidtienė. Po metų pertraukos ji vėl sugrįžta ir žada laikinajai sostinei padovanoti tikrą žiemos pasaką.

„Džiaugiuosi gavusi šią atsakomybę. Džiaugiuosi, kad vėl galėsiu kurti Kaunui. Idėją, kokia bus miesto žaliaskarė šiemet, jau esu išgryninusi. Turiu viziją, kaip turėtų būti, ir iš kokių medžiagų. Tačiau kūrybinis procesas diktuoja tam tikrus dalykus, palikdamas laisvę saviraiškai kuriant kompozicinius sprendimus“, – portalo „Kas vyksta Kaune“ žurnalistams sakė J. Šmidtienė.

Paprašyta praskleisti paslapties šydą ir papasakoti, kaip atrodys Kauno šventinis simbolis, menininkė šyptelėjo ir teigė nenorinti erzinti žmonių, juk dar vasara – Kalėdos pakankamai toli. Tačiau prasitarė, kad eglutė įtiks ir tiems, kuriems patinka klasikinės žaliaskarės vaizdas, ir tiems, kurie tikisi pamatyti kažką išskirtinio, įspūdingo bei netikėto. „Padovanosime Kaunui tikrą žiemos pasaką“, – intrigavo pašnekovė.

Pasak jos, šiemet Kauno miesto savivaldybė viešąjį konkursą norintiems siūlyti idėjas ir kurti miesto eglę, paskelbė gerokai anksčiau nei įprastai, kai laimėtojas paaiškėdavo vėlyvą rudenį. Toks žingsnis, anot J. Šmidtienės, itin džiuginantis, nes platesnė laiko, skirto pasiruošimui, amplitudė padeda tinkamai susidėlioti planus.

„Mes nesame tie, kurie atveža ir parduoda, viską gaminame patys. Anksčiau, kai sprendimas būdavo priimamas vėlyvą rudenį, tekdavo kone verstis per galvą, dėl to išaukdavo kainos, nes nelikdavo laiko platesnėms tiekėjų paieškoms. Šiemet turėsime daugiau laiko įgyvendinti sumanymus dar kokybiškiau ir be didelio streso“, – atvirauja kūrėja.

Menininkė sako, jog į kūrybinį miesto eglės realizavimo procesą norėtų įtraukti kiek įmanoma daugiau kauniečių, dėl to mintyse kirba vizija suorganizuoti įvairias nemokamas kūrybines dirbtuves.

Paraiškas Kauno miesto savivaldybės organizuotame viešajame konkurse pateikė keletas skirtingų pretendentų. Jie vertinti pagal daugelį kriterijų: reikėjo pasiūlyti ne tik pirminę būsimos laikinosios sostinės žaliaskarės idėją, bet ir pasakyti pradinę kainą. Taip pat atitikti standartines kategorijas, tokias kaip: profesionalumas, saugumas ir pan.

Paklausta apie tai, ar po to, kai pernai atsakomybė už miesto eglės puošybą buvo skirta ne J. Šmidtienei, ši nesijaučia nusivylusi, kūrėja tikino nuoskaudų nejaučianti.

„Šiemet sudalyvavusi viešajame konkurse tarsi pasitikrinau, ar savo siūlomomis idėjomis nesu nusibodusi kauniečiams. Menininkams kartais pravartu atsitraukti ir padaryti pertrauką vienoje ar kitoje veikloje. Kai kuriuos iš jų pamiršta, bet daugelis sutiktų žmonių man sakė: „Tik neleiskite šiemet niekam kitam daryti miesto eglutės, kurkite jūs“. Tačiau tai, juk priklauso ne vien nuo manęs, – pasakojo jau devintąjį kartą Kaunui žaliaskarę kursianti menininkė.

J. Šmidtienės teigimu, didelis kauniečių palaikymas, neleido nesustoti. „Kaunas yra Kaunas. Šiam miestui svarbu turėti kažką išskirtinio. Džiaugiuosi, kad galiu prie to prisidėti realizuodama savo ir komandos kūrybines užmačias, padarydama šventę ne tik savo artimiesiems, bet ir miestui“, – kalbėjo ji.

Pasak menininkės, praėjusiais metais šventiniu laikotarpiu Kauno rotušės aikštėje stūksojusi kalėdinė eglė nebuvo itin bloga. „Aš puikiai suprantu floristus, kurie realizavo eglutės viziją – mintis buvo graži. Tik galbūt nepavyko susitvarkyti su visuma, nes kartelė Kaune buvo užkelta labai aukštai. Kasmet žmonės tikisi dar geresnio rezultato nei buvęs. Tikriausiai gyventojams ir svečiams praėjusių metų žaliaskarės variantas nepatiko. Daugelį metų besisukdama šioje erdvinių objektų sferoje, žinau jos „virtuvę“ – kartais per dideli norai ir per didelės pastangos duoda atvirkštinį rezultatą. Kitaip tariant, kai per daug visko prikraunama, gaunasi negerai“, – mintimis dalijosi J. Šmidtienė.

Menininkės teigimu, šiemet prie Kauno kalėdinės eglutės vizijos įgyvendinimo prisidės ypatingai didelė komanda – apie 3o žmonių, nes kūrinio dekoracijų kūrimas pareikalaus itin daug rankų darbo.

„Kviesiu ir skatinsiu prie kūrybinio proceso prisidėti ir visus norinčius kauniečius, kad kiekvienas atėjęs galėtų pasakyti: „čia yra ir mano indėlis“. Juk ypatinga meilė eglutei gimsta tuomet, kai ji nėra tik nupirkta ir pastatyta, bet tuomet, kai prie jos vaizdinio realizavimo prisideda daugybė žmonių. Tam, žinoma, reikės apmokymų, juos suorganizuosiu, nepaisant to, kad teks skirti savo laiką ir išteklius. Tai atsiperka matomomis džiugiomis emocijomis. O, kai emocijos – geros, ir rezultatas bus geras“, – šypteli pašnekovė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA