Feisbuke kilo audra: plinta įrašas, kaip iš bekontakčių mokėjimo kortelių išviliojami pinigai | Kas vyksta Kaune

Feisbuke kilo audra: plinta įrašas, kaip iš bekontakčių mokėjimo kortelių išviliojami pinigai

delfi.lt 2018/07/27 18:59
Vaizdo įrašo stopkadras nuotr.

Feisbuke nenurimstamai sukasi vaizdo įrašas, kuriuose užfiksuota, kaip iš bekontakčių mokėjimo kortelių asmeniui nė nepastebėjus nuskaitomi pinigai.

„Tai pavojinga“, – perspėjama vaizdo įraše.

Jame užfiksuota kaip vyras su skaitytuvu prieina prie užsisukusio ir į žurnalus užsižiūrėjusio žmogaus, prideda skaitytuvą prie galinės vyro džinsų kišenės, kur yra piniginė, ir neva sėkmingai nuskaito pinigus iš jo bekontaktės mokėjimo kortelės.

Toks įrašas nėra pirmas, kuris sukasi socialiniuose tinkluose. Feisbuke galima atrasti ne tik daugiau tokių įrašų, bet ir nuotraukų, kur užfiksuota, kaip asmuo su skaitytuvu rankose autobuse tyko, kaip nuskaityti iš keleivių pinigus.

Apie šią situaciją jau rašėme ir portale „Kas vyksta Kaune“.

„Saugokitės! Įspėjimas apie didelę vagių veiklą, naudojant mobiliąją mokėjimo sistemą – artumo mokėjimo kortelių skaitytuvus. Ilgapirščiai pasisavina iki 30 eurų (tokie sandoriai nėra būtini patvirtinti pin kodu), būkite atsargūs autobusuose, minioje ar prekybos centruose!“, (aut. past. kalba taisyta) – skelbta socialinio tinklo įraše

Tokius ir panašius vaizdo įrašus, nuotraukas komentuoja daugelis susijaudinusių žmonių, jais dalinasi, norėdami įspėti kitus apie tykančias grėsmes.

Lengvai nepavogsi

Tačiau Lietuvos bankų asociacijos prezidentas Mantas Zalatorius ramina gyventojus, kad tokie vaizdo įrašai ir nuotraukos yra specialiai skleidžiamos melagingos naujienos, vadinamos fake news, ir jomis tikrai nereikia tikėti.

„Visų pirma, reikia suprasti, ką skaitytuvas daro. Skaitytuvas pinigų savaime nenuskaito ir pinigai nenueina į niekur. Skaitytuvas inicijuoja mokėjimo pavedimą, o mokėjimo pavedimas visą laiką nueina į sąskaitą banke.

Kitaip sakant, netgi jei neautorizuoto nuskaitymo galimybė egzistuotų, visų pirma, svarbu suprasti, kad bankas nedalina skaitytuvų į kairę, į dešinę, bankai skaitytuvus išduoda tik motyvuotiems paslaugų teikėjams.

Tokie teikėjai turi pildyti deklaracijas, aiškiai nurodyti, kokia veikla užsiims, už ką bus nuskaitomos lėšos, jie turi turėti įsteigtas įmones, veiklos registraciją, sąskaitą banke. Tik tada jiems išduodamas skaitytuvas“, – pasakojo jis.

M. Zalatorius teigia, kad net jei atsitiktų taip, jog piktavaliai norėtų nuskaityti pinigus iš bekontaktės kortelės, jis iškart būtų susektas, o pinigai grąžinti savininkui.

„Dabar įsivaizduokime, jeigu piktavalis vis dėlto praeina visus šiuos sudėtingus veiksmus, ir skaitytuvą vis tiek gauna, ir iš kažkieno bekontaktės kortelės, neva, nuskaito pinigus. Bet juk lėšos ateis į tą patį banką. Kitaip sakant, iškart jis bus pagautas, nes tai lengvai atsekama.

Todėl tokios situacijos yra absoliučiai nelogiškos. Joks žmogus, norintis pavogti pinigus, nesiims tokios rizikos, nes yra šimtaprocentinė tikimybė būti pagautam“, – ramina jis.

Be to, jis pažymi, kad Lietuvoje bekontakčiai atsiskaitymai veikia virš metų, bet per tą laikotarpį, Lietuvos bankų asociacijos žiniomis, nebuvo nei vieno neautorizuoto nuskaitymo.

„Mes matome labai daug netikrų naujienų, ypatingai susijusių su finansiniu sektoriumi. Tokių naujienų itin daug plinta socialiniuose tinkluose. Tai, ką turime dabar, kažkokią nuotrauką, klaidžiojančią po interneto platybes, vaizdo įrašą, tas pats buvo Lenkijoje, Nyderlanduose, Prancūzijoje, pradėjus veikti bekontakčiams mokėjimams.

Kam tai naudinga, manau, turėtume atsakyti ne mes, o kitos analitinės tarnybos“, – sako jis.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA