Dėl Kauno farmacijos įmonės kaltės į vaistines apgaulingai pateko narkotinio preparato injekcijos | Kas vyksta Kaune

Dėl Kauno farmacijos įmonės kaltės į vaistines apgaulingai pateko narkotinio preparato injekcijos

BNS 2018/07/25 11:03
Asociatyvi / LR Sveikatos apsaugos ministerijos nuotr.

Gamintojui supainiojus išorines pakuotes Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba iš rinkos atšaukė Kauno farmacijos įmonės „Santonika“ pagamintus vaistus „Morphin Sanitas“ ir „Atropino sulfatas Sanitas“.

„Įvyko taip, kad dalyje serijos, kuri buvo išleista mūsų gamintojos „Santonika“, morfino ampulės buvo įdėtos į išorinę „Atropino“ pakuotę“, – trečiadienį BNS sakė Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos viršininkas Gintautas Barcys.

Pagal jo įsakymą, iš rinkos nedelsiant atšaukiami vaistiniai preparatai „Morphin Sanitas 10 mg/ml injekcinis tirpalas 1ml N10“ (seriją 1-110318) ir „Atropino sulfatas Sanitas 1 mg/ml injekcinis tirpalas 1 ml N 10“ (serija 1-110318).

Abu šie vaistai yra receptiniai, abu – injekcijos.

G. Barcio teigimu, šiuo metu rastos aštuonios klaidinančios pakuotės. Jis neatmetė, kad daugiau neteisingų pakuočių ir nebus aptikta.

„Vidinė pakuotė buvo tvarkoje, ant ampulės užrašyta teisingai, bet ampulių dėkliukas su ampulėmis įdėtas į popierinę išorinę pakuotę, kuri skirta buvo kitam vaistui“, – teigė G. Barcys.

Klaidą aptiko vienos ligoninės vaistinės darbuotojai.

„Morfinas, kuris įsigyjamas kaip narkotinis preparatas, yra griežtos apskaitos, jis laikomas atskirai, jam skirti atskiri receptai, atskiruose seifuose saugomas, todėl kai tik ta serija pateko į ligoninės vaistinę, priimant iš karto ir aptikta klaida. Pastebėta, kad priimame tai mes morfiną, o kodėl atropino pakuotė“, – BNS pasakojo Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos vadovas.

Jo manymu, maža tikimybė, kad yra žmonių, vaistinėje nusipirkusių vaistų su klaidinga išorine pakuote, bet jos atmesti išvis negalima, todėl atšaukiama visa serija.

Žmonės, nusipirkę morfino atropino pakuotėje, turėtų preparatą grąžinti vaistinei.

Pasak G. Barcio, Lietuvoje tokia klaida nustatyta pirmą kartą.

Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos duomenimis, per pastaruosius trejus metus Amerikoje ir Europos Sąjungoje fiksuoti keturi panašūs atvejai.

Atšauktą seriją iš viso sudaro 8800 pakuočių. Anot G. Barcio, tik dalis jos pateko į rinką, dalis dar yra sandėliuose.

Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos viršininko teigimu, nustatytas gamybos defektas laikomas rimtu – pirmos klasės.

Šiuo metu ir tarnyboje, ir vaistus gaminusioje farmacijos įmonėje „Santonika“ Kaune atliekami tyrimai, kodėl įvyko klaida.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA