Darbdavio Kauno regione šantažuotas statybininkas: jei to neviešinsime, visi emigruosime | Kas vyksta Kaune

Darbdavio Kauno regione šantažuotas statybininkas: jei to neviešinsime, visi emigruosime

delfi.lt 2018/07/24 19:02
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Netinkamomis darbo sąlygomis pasipiktinęs „Ariogalos statybos“ darbuotojas tvirtina, kad buvo spaudžiamas iš darbo išeiti „savo noru“, o kai nesutiko, sulaukė viešo pažeminimo ir net šantažo. Įmonės direktorius Arvydas Bulzgys atsako, kad vyras blogai dirbo, o po jo atsikalbinėjimų jam trūko kantrybė.

Liepos 13 dieną Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) Kauno skyriuje buvo gautas „Ariogalos statybos“ darbuotojo Dariaus (vardas pakeistas, tikrasis redakcijai žinomas – DELFI) pranešimas. Prieš tai jis savo istoriją papasakojo žurnalistams.

Ariogališkis dėstė, kad su žmona augina tris mažamečius vaikus. „Neemigruojame, nes be galo mylime savo kraštą ir Lietuvą, tad bandome visomis išgalėmis kibtis į gyvenimą“, – pradėjo jis.

Trejus metus „Ariogalos statyboje“ dirbantis vyras teigė, kad konfliktas su darbdaviu prasidėjo dėl šalmo. „Nesutikau dirbti jį užsidėjęs, nes pasibaigęs jo galiojimas, be to, prastos būklės“, – pasakojo Darius.

Anot Dariaus, jam teko dėvėti saugos įrangą pasibaigusiu galiojimu / „Ariogalos statybos“ darbuotojo nuotr.

Jis tvirtino, kad po to direktorius jam liepė eiti iš darbo ir jis sutiko, tačiau ne „savo noru“, o kaip numatyta Darbo kodekse – išmokant jam priklausančią išeitinę išmoką.

„Tada ir prasidėjo – iškoneveikė visokiausiais žodžiais, nemaloniais epitetais, ėmė grasinti teisėsauga ir kitokiais įtakingais asmenimis, – pasakojo Darius. – Kitą dieną dar išvadino įžūliu terliumi, š*džiumi ir panašiai, ir dar viso kolektyvo akivaizdoje.“

Vyras pridūrė, kad direktorius jam pagrasino atlyginimą sumažinti iki minimalaus, kol jis pats neapsikentęs išeis iš darbo. „Pasakiau, kad kažin, ar gali be mano raštiško sutikimo, atsakė, jog aš dar pamatysiu, kiek jis visko gali“, – dėstė jis.

Galiausiai, pavargęs nuo psichologinio spaudimo, vyrasiš pradžių pasiėmė kelis tėvadienius, o po to pas gydytoją dar gavo biuletenį. „Pastaruoju metu pradėjau blogai jaustis, atsirado nemiga, nervingumas ir nerimas, gerai nepailsiu, o tai gali atsiliepti darbo produktyvumui, ir tokiu būdu galiu būti sukompromituotas dėl blogai atliekamų pareigų“, – aiškino jis.

Po kreipimosi į VDI Darius DELFI sakė, kad į žiniasklaidą kreiptis nusprendė, nes su tokia darbdavių savivale esą susiduria ir daugiau statybos sektoriuje dirbančių žmonių. „Mes visi emigruosime, jei to neviešinsime“, – sakė jis.

„Trejus metus pradirbau sąžiningai, o dabar kaip nereikalingą šiukšlę, vien savo nervams numalšinti sako: „Lauk iš darbo, tu išeik“. Jis net nepamąsto, kad pas mane namie trys mažos burnos, kad juos man reikės kurį laiką išmaitinti“, – pridūrė vyras.

Tikėjosi, kad puls ant kelių?

Liepos 18 dieną susisiekus su „Ariogalos statybos“ direktoriumi A. Bulzgiu, jis patvirtino, kad jau buvo sulaukęs VDI vizito. Tačiau iš pradžių papasakojo apie kilusį konfliktą iš savo perspektyvos.

„Paskiriu aš juos du dirbti prie ekskavatoriaus, atvažiuoju vieną sykį į objektą – nėra. Kadangi rūkyti ceche negalima, jie eina kilometrą abu parūkyti. Nurijau tą piliulę, atvažiavau antrą kartą – randu be šalmų, nors ryte sakiau, kad būtų su jais, tvarkingai, kad nepagalvotų, jog čia kažkokie…

Po pietų atvažiuoju apie 14 val. – vieną matau, o kito nėra. Pasirodo, jis (Darius – DELFI) užlindęs už palečių, atsisėdęs ant žemės, ant kelių padėjęs rankas ir snaudžia. Trūko kantrybė, aš ji apstumdžiau gerokai. Jis pašokęs šalmą mostelėjo, tai galvojau mes man į glėbį, bet jis nemetė – taukšt pakabino šalmą ant tvorelės. Sako: „Einu aš iš to durnyno, durnių laivo“.

Sakau, nuvalai šalmą, padedi, kur priklauso ir eini į buhalteriją. Jis išėjo, grįžtu iš įmonės, sakau, eik, jei jau žadėjai eiti, bet jis tada matyt atvėso. Sako: „Niekur neisiu, jūs manęs iš darbo neatleisit“, – pasakojo įmonės vadovas.

A. Bulzgys tvirtino tą dieną Darių nušalinęs nuo darbo, tačiau ir kitą dieną jis esą nesutikęs dirbti skirtingų jam paskirtų darbų. „Dar prie staklių jam sunkiai sekėsi, bet dabar uždraudė jas man naudoti, turime uždėti ženkliukus, kad būtų europietiškos“, – pasakojo jis.

Naudoti šias stakles bendrovei uždrausta / „Ariogalos statybos“ darbuotojo nuotr.

„Ariogalos statybos“ direktoriaus manymu, Darius jį norėjo pagąsdinti. „Gal galvojo, kad pulsiu, kad neišeitų. Dabar trys ar keturi jau išėjo, į Norvegiją išvažiavo, dar kažkur. Jeigu žmogus nesugeba atsiprašyti, ant rytojaus atsičiuchinęs neatsiprašo, tai nežinau“, – svarstė pašnekovas.

A. Bulzgys sakė, kad su savo darbuotoju norėjo susitarti draugiškai. „Kodėl aš turiu atleisti? Jei nepatinka, tai prašom išeiti. Vakar buvo Darbo inspekcija ir gausiu aš nuobaudą. Sumokėsiu ją valstybei, bet ne už įžūlų elgesį. Už tai, kad neturiu teisės atleisti, nes jis turi mažamečių vaikų. Taip, galbūt. Aš irgi ne viską žinau, bet tikrai neiššaukiau konflikto“, – teigė jis.

„Sodros“ duomenimis, gegužę „Ariogalos statyba“ turėjo 35 darbuotojus, jų vidutinis darbo užmokestis sudarė 809,26 Eur „ant popieriaus“ arba maždaug 640 Eur „į rankas“.

Galima kreiptis konsultacijos

VDI komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Nerita Šot nurodė, kad dėl Dariaus kreipimosi kol kas vyksta tyrimas, todėl jo atvejo komentuoti negali.

VDI pasiruošusi padėti į bėdą pakliuvusiems darbuotojams / DELFI nuotr.

„O dėl situacijos, kai darbuotojas yra verčiamas eiti savo noru, VDI specialistų patarimas yra nepasirašyti jokių prašymų atleisti iš darbo. Jei patiriamas spaudimas, visada galima kreiptis į Darbo inspekciją konsultacijos arba su skundu. Jei darbuotojas buvo atleistas prieš jo valią, galima kreiptis į Darbo ginčų komisiją prie VDI“, – sakė ji.

N. Šot priminė, kad VDI konsultuoja raštu, užpildžius elektroninę paklausimo formą jų internetinėje svetainė. Taip pat – VDI socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje, telefonu arba atvykus į VDI skyrių žodžiu.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA