Lietuvos verslo alėja: „Google“ įvertino Kaune pagamintą profesionalią virtuvinę įrangą | Kas vyksta Kaune

Lietuvos verslo alėja: „Google“ įvertino Kaune pagamintą profesionalią virtuvinę įrangą

R. Tenio nuotr.

Nedaug kas žino, kad tokios visame pasaulyje garsios kompanijos kaip „Google“, „Microsoft“, „Hilton“, „Samsung“, „Rolls Royce“ yra būtent Kaune pagamintos profesionalios virtuvinės įrangos užsakovai ir naudotojai. Bendrovė „Novameta“ yra viena didžiausių specializuotos virtuvės įrangos gamintojų Šiaurės šalių regione, o per metus čia įvykdoma iki 1500 naujų užsakymų. Įmonė yra Lietuvos valstybės 100-mečio proga Kaune atidarytos Lietuvos verslo alėjos ir Verslo skvero rėmėja.

UAB „Novameta“ ne tik gaminama šiuolaikiškus standartus atitinkanti produkcija, bet ir gimsta nauji inovatyvūs, tarptautinio pripažinimo sulaukiantys sprendimai. Įmonė Kaune veikia nuo 2002 metų ir kasmet beveik trečdaliu padidina savo apyvartą. Bendrovėje dirbantis beveik 200 žmonių kolektyvas yra pagrindinė varomoji jėga, vedanti bendrovę nuolatinio tobulėjimo ir tai lemiančios sėkmės keliu.

Paskatinimas už lojalumą – daugiau atostogų

„Pagrindinis mūsų dėmesys yra sutelktas į darbuotojus, nes gera atmosfera didina žmonių motyvaciją, kūrybiškumą, kuris svarbus siekiant aukštų rezultatų ir kokybės“, – sako įmonės „Novameta“ direktorius Mindaugas Jonuškis. – Todėl priimant naujus darbuotojus didžiulis dėmesys skiriamas jų pasirengimui įsilieti į jau esamą kolektyvą, suderinamumui.“

Dauguma „Novameta“ darbuotojų yra gana jauni, amžiaus vidurkis – apie 30 metų, todėl bendra atmosfera – itin draugiška ir veržli. Patys darbuotojai inicijuoja įvairius renginius bei projektus – organizuoja konferencijas, bendras keliones į Europos miestus, žygius Lietuvoje, taip pat kūrybiškai švenčiamos tiek valstybinės, tiek tarptautinės šventės, vyksta bendri grill pietūs įmonės kieme.

Kaip ir dauguma įmonių, „Novameta“ siekia skatinti darbuotojų lojalumą ir nori išlaikyti motyvuotą ir patyrusį personalą, todėl čia ilgiau nei dvejus metus išdirbę žmonės gauna itin motyvuojantį paskatinimą – teisę į papildomas atostogas. Išdirbusieji „Novametoje“ dvejus metus, gali rinktis atostogauti viena savaite ilgiau, o ketverius – net dvi savaites.

„Įmonės naujokai juokauja, kad susidaro įspūdis, jog senbuviai beveik niekada nedirba, nes vien tik keliauja ir atostogauja, kas, žinoma, nėra tiesa“, – juokiasi M. Jonuškis.

Prie darbuotojų motyvacijos prisideda ir vidinei komunikacijai skiriamas dėmesys: darbuotojai yra informuoti, kur nukeliauja jų pačių suprojektuota ar pagaminta įranga, kaip ji yra vertinama, kokius pelno apdovanojimus.

„Žmonėms tai tikrai svarbu, nes kelia pasididžiavimą savo darbu, didina darbuotojų įsitraukimą į organizacijos procesus. O pasitikėjimas ir tikėjimas įmone, darbas komandoje leidžia sukurti ir pagaminti per dieną 5–6 unikalius profesionalios virtuvės projektus, kurių gamyboje panaudojama net 180 skirtingų detalių“, – įsitikinęs vadovas.

Gaminiai pritaikyti konkretiems užsakovų poreikiams

Dauguma bendrovėje „Novameta“ pagamintų profesionalios virtuvės įrangos projektų yra unikalūs, pritaikyti konkretiems užsakovų poreikiams. „Gamybos proceso metu, bet kuriuo momentu, turime galimybę nuskenuoti bet kurią mūsų naudojamą detalę ir matyti ekrane jos savybes, taip pat sužinoti, iš kokio ji brėžinio bei kokiam gaminiui naudojama, – apie procesus pasakoja M. Jonuškis.

– Per mėnesį naudojame apie 65 tūkst. detalių, pagaminame 3000 gaminių. Gamybos proceso pabaigoje galime nuskenuoti gaminį ir žinoti tolesnę jo eigą: ar jis sėkmingai praėjęs kokybės tikrinimo etapus, galbūt atiduotas į sandėlį arba jau nuvežtas klientui. Sparčiai vykstanti gamybos kompiuterizacija labai palengvina efektyvų procesų valdymą.“

Funkcionali bei šiuolaikiška ir pačios „Novametos“ darbuotojams skirta virtuvė / R. Tenio nuotr.

„Didžiuojamės, kad galime savo klientams pasiūlyti unikalius, tik mūsų pačių sugalvotus ir įgyvendintus sprendimus, – sako įmonės vadovas. – Pavyzdžiui, vientisi iki 6 metrų ilgio stalviršiai su integruota šaldymo įranga leidžia produktus laikyti stalčiuose, o stalviršių aukštis reguliuojamas pagal virėjo ūgį vieno mygtuko paspaudimu – tai tik dalis mažų detalių, nustebinančių ne vieną mūsų klientą ir vartotoją.“

Šiemet atverta dar viena rinka – Saudo Arabija

Šiuo metu „Novameta“ produkcija pasiekia net 20 pasaulio rinkų, o šiemet atverta ir nauja itin perspektyvi šalis – pradėta eksportuoti į Saudo Arabiją. Įmonės veiklos tobulinimui pasitelkiamos ir akademinės žinios, ką byloja šiemet pradėtas bendradarbiavimas su Kalifornijos universiteto Los Andžele studentais, kurie kurs įmonei įėjimo į Jungtinių Amerikos Valstijų rinką strategiją.

Įmonės veikloje naudojama LEAN metodika, investuojama į aukštos kvalifikacijos darbuotojų pritraukimą bei moderniausią įrangą, šiemet planuojama, kad investicijos į įmonės plėtrą sieks net 2 mln. eurų.

Šis straipsnis yra iš ciklo „Lietuvos valstybės 100-mečiui – Lietuvos verslo alėja Kaune“, skirto supažindinti kauniečius su Lietuvos verslo ištakomis, pristatyti sėkmingai Kaune susikūrusias įmones, kurios seniai išaugo ne tik miesto, bet ir valstybės ribas, taip pat ir mažesnius verslus, be kurių miestas būtų tuščias ir neveiklus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA