Ruošiasi priimti dar daugiau alkoholio prekybos ribojimų | Kas vyksta Kaune

Ruošiasi priimti dar daugiau alkoholio prekybos ribojimų

BNS 2018/07/18 09:32
Asociatyvi / R. Tenio nuotr

Vyriausybė trečiadienį svarstys Seimo narių pasiūlymus uždrausti gaminti vaikams ir paaugliams skirtas prekes, imituojančias alkoholį, bei sugriežtinti prekybą alumi plastiko taroje.

Vyriausybė pasitarime svarstys Ūkio ministerijos išvadą dėl Seimo narių parengtų Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimų. Ministerija siūlomoms pataisoms prieštarauja.

Ministerija nepritaria Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkės „valstietės“ Astos Kubilienės siūlomiems Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimams – jais būtų uždrausta gaminti ir parduoti maisto produktus, žaislus ir kitas prekes, kurių dizainas imituotų alkoholinius gėrimus ar jų tarą. Ministerijos teigimu, šis siūlymas nepatenka į Alkoholio kontrolės įstatymo reguliavimo sritį.

Be to, ministerija nepritaria ir kito Sveikatos reikalų komiteto nario „tvarkiečio“ Remigijaus Žemaitaičio siūlymui sugriežtinti prekybą į alumi ar kitu alkoholiu plastiko taroje. Parlamentaras siūlo uždrausti prekiauti stipresnio nei 7,5 laipsnio alaus, fermentuotų gėrimų bei alkoholiniųkokteilių, išpilstytų į didesnę negu 0,2 litro tarą, nuo 7 iki 7,5 laipsnio – 0,25 litro, 6,5-7 laipsnio – 0,3 litro, 6-6,5 laipsnio – 0,35 litro, o iki 6 laipsnių – 0,5 litro.

Ministerija taip pat nepalaiko konservatorių Pauliaus Saudargo ir Vytauto Kernagio siūlymo uždrausti prekiauti į didesnę nei 0,2 litro talpos tarą išpilstytu stipresniu nei 6 laipsnių alumi, fermentuotais gėrimais ar alkoholiniais kokteiliais.

Anot Ūkio ministerijos, priėmus šias įstatymo pataisas būtų sudarytos kliūtys laisvam prekių judėjimui, nes Lietuvoje būtų draudžiama parduoti kitose ES šalyse teisėtai pagamintus ir parduodamus alkoholinius gėrimus.

Šiuo metu Lietuvoje draudžiama parduoti stipresniu nei 7,5 laipsnio alumi, fermentuotais gėrimais ar alkoholio kokteiliais, kurie yra išpilstyti į didesnę nei 0,5 litro tarą. Draudimai netaikomi į stiklinę, keraminę, medinę ar metalinę tarą išpilstytiems gėrimams.

Lietuvoje jau draudžiama parduoti žaislus, maisto produktus ir kitas prekes, kurios primena tabako gaminius ar jų pakuotes.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA