Mirė kaunietis kino ir televizijos operatorius S. Dargis | Kas vyksta Kaune

Mirė kaunietis kino ir televizijos operatorius S. Dargis

Kaunozurnalistai.lt inf. 2018/07/16 14:52
Kauno žurnalistų sąjungos nuotr.

Vėlyvą liepos keturioliktosios vakarą po ilgos ir sunkios ligos Kauno Raudonojo kryžiaus ligoninėje mirė žinomas kaunietis kino ir televizijos operatorius Lietuvos žurnalistų sąjungos narys Stasys Dargis, rašoma Kauno žurnalistų sąjungos puslapyje.

Stasys buvo toks vienintelis, nepakartojamas Kauno kultūros gyvenimo kino ir video metraštininkas, sugebėjęs įamžinti bene visas dailininkų parodas, sukūręs apybraižas apie iškilius meno kūrėjus. Atrinkti, sugrupuoti ir skaitmenoje palikti savo kūrybą, reikėjo dar ne vienerių metų.

Išdidus, žemaitiškai užsispyręs, bet kuklus operatorius ir režisierius Stasys Dargis buvo ir puikus žodžio meistras, lygiai prieš dešimt metų atsiskleidęs knygoje ,,Žurnalistai apie laiką ir save“ (,,Dėduk, aš noriu būti žmogus su kino kamera,“- sako Nojus, mano anūkas). Rietavo, kur prasidėjo Stasio gyvenimas, bažnyčios šventoriuje Jo pirmąkart pamatytas kino filmas, taip įstrigo sielon, kad S.Dargis tapo tuo, kuo norėjo būti. Pėsčias ir alkanas penkiolikametis atvyko į Kauną, kad taptų Meno mokyklos auklėtiniu. Paskui neakivaizdžiai studijavo Dailės institute, Maskvon važiavo mokytis operatoriaus meno. Dailininko apipavidalintojo profesija buvo duonai, o filmavimas – dvasiai.

Prieš penkiasdešimt metų Lietuvos televizijos ,,Dienos panoramai“ S.Dargio sukurti savarankiški reportažai Jam atvėrė duris į LTV Kauno redakciją, kurioje praleido kelis dešimtmečius. Puikus savo profesijos meistras savo prisiminimuose rašė: ,,Tik kino kameros dėka aš galėjau geriau suprasti pasaulį, galėjau sutikti daugybę nuostabių žmonių. Didžiuojuosi savo sukauptu kino-video archyvu, kuriame išlikę unikaliausi kadrai…“

Urna su velionio Stasio Dargio palaikais šv. Antano bažnyčios (Radvilėnų pl. 11) šarvojimo salėje bus pastatyta antradienį 15 val. Po atsisveikinimo – trečiadienį 14 val. išvežama į Romainių kapines. Šv. Mišios už velionį bus aukojamos Kauno Arkikatedroje bazilikoje trečiadienį 18 val.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA