Garliava skęsta fekalijose: „Gyvename kaip Venecijoje, tik, kad labai dvokia“ (papildyta) | Kas vyksta Kaune

Garliava skęsta fekalijose: „Gyvename kaip Venecijoje, tik, kad labai dvokia“ (papildyta)

Šeštadienį į portalo „Kas vyksta Kaune“ redakciją kreipėsi Garliavos gyventojai. Pasak jų, po pastarosiomis dienomis siaučiančios smarkios liūties, jie, kaip teigiama, dėl netinkamai atliktų kai kurių darbų priversti skęsti fekalijose ir kęsti smarvę. 

[galerija kiek=”4″]

„Garliavoje, Darbininkų gatvėje, netoli naujai statomo parko ir upės, kaip manome, bendrovės „Kauno vandenys“ darbininkai užkišo nuotekų sistemą kanalizacijoje, neįmanoma išpompuoti vandens. Po praėjusią naktį prasiautusios liūties, ant kaimynės namo slenksčio plaukiojo fekalijos. Skęsta visas jos namas, mano rūsys taip pat apsemtas, aplinkiniai irgi patyrė nuostolių. Gatvė – pilna nešvarumų, o jie suteka į upę. Iškeltas net šulinio dangtis, po apačia yra betonas, – viską išplovė į paviršių, bet mūsų problemos niekam neįdomios. Seniūnė tik atvažiavo pasižiūrėti, nufotografavo ir pasakė; „Žiūrėsim““, – pasakoja garliaviškis.

Problema, sako gyventojai, tęsiasi daugybę metų, tačiau, kai prasidėjo darbai minėtame naujame parke, nuotekų latakas esą buvo užmūrytas, paliekant vos 15 centimetrų plotį nuotekoms išbėgti.

„Kai lyja lietus, vanduo dideliu tempu pradeda veržtis ir iš kanalizacijos, tokio pločio latako nepakanka, vargu, ar užtektų ir metrinio jo diametro. Po vakarykštės liūties aplink plaukioja ne tik fekalijos, bet ir prezervatyvai“, – skundžiasi apsemto namo Garliavoje gyventoja Danutė.

Pasak jos, apie nelaimę pranešus avarinėms tarnyboms, žadama, jog atvejis bus užregistruotas, tačiau esą niekas nesiteikia atvykti apžiūrėti ir spręsti problemos. „Pernai buvo atvykę vandens avarinės tarnybos atstovai, pasakė, kad aš gyvenu žemiausioje vietoje, todėl automatiniai vandens valymo įrengimai nepajėgūs išpompuoti vandens. Nepasiūlo jokios išeities. Gyvename kaip Venecijoje, tik, kad labai dvokia. Savo namą apmainyčiau net su čigonu“, – atvirauja moteris.

Garliaviškės teigimu, dvi dienas pliaupus lietui, kaip minėta, fekalijos su gausiu vandens kiekiu „lipo“ kone per viršų. Esą kol pavasarį nuotekų latakas nebuvo užmūrytas, smarkaus lietaus nebūdavo. „Tuomet dar buvo įmanoma pakęsti – jei iškrisdavo nedaug kritulių, per 15 centimetrų pločio lataką vanduo išbėgdavo. O dabar – nebe“, – teigia Danutė.

Darbininkų gatvės gyventojai įsitikinę, kad nuotekų latakai susiaurinti dėl bendro gražaus vaizdo aplinkoje, nes įrengiant naują parką, sėjama žolė, o „skylės“ joje atrodytų neestetiškai. Tačiau priėmus tokius nepraktiškus sprendimus, visi nešvarumai esą suteka į Jiesios upę, o ši, juk įteka į Nemuną. Kvapas sklinda jau nuo plento.

„Norėčiau, kad būtų rastas sprendimas geresniam vandens nubėgimui ir perteklius nesiveržtų iš kanalizacijos per viršų į mano kiemą. Savivaldybės atstovai gūžčioja pečiais, nežino, ką daryti, o aš žinau. Mano amžiną atilsį vyras buvo prakalęs bloką į upelį, kad nubėgtų lietaus vanduo, o darbininkai užmūrijo ertmę, nors ir prašiau, jog to nedarytų, tepasakė: „Netrukdykite dirbti“, – kalbėjo pašnekovė Danutė.

Portalo „Kas vyksta Kaune“ žurnalistai apie situaciją šiandien, šeštadienį, informavo bendrovės „Kauno vandenys“ Lauko vandentiekio tinklų avarinės tarnybos atstovus. Šie pažadėjo imtis veiksmų.

Papildyta: Kauno vandentiekio dispečerinės atstovų teigimu, nuvykus į įvykio vietą paaiškėjo, kad siurblinė nespėja traukti nuotekų dėl didelio jų kiekio. „Minėtoje vietoje dėl intensyvaus iškritusio lietaus buvo patvinimas ir apsėmė žmogaus namą. Dabar nuotekos nusipompuoja“, – sakė tinklų inžinierius.

Netrukus po pastarojo skambučio su portalo „Kas vyksta Kaune“ redakcija susisiekė ir garliaviškė Danutė. Pasak moters, pasklidus žiniai, prie jos namo atvažiavo ne tik avarinės tarnybos darbuotojai, bet ir seniūnė. „Uždengė kanalizacijos šulinį ir pažadėjo pirmadienį išplauti mano namo kiemą ir tvarkys kanalizaciją. Dėkoju, kad padėjote“, – džiaugėsi ji.

Dėkojame skaitytojams, kad dalijatės miesto ir jo apskrities aktualijomis bei problemomis. Jei norite pranešti naujieną, rašykite mums el. paštu: kaunas@kasvyksta.lt.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA