Artėja amžiaus vizitas: spontaniškumu garsėjantis popiežius Pranciškus gali nustebinti lietuvius | Kas vyksta Kaune

Artėja amžiaus vizitas: spontaniškumu garsėjantis popiežius Pranciškus gali nustebinti lietuvius

„Popiežiaus vizitas“ „Facebook“ paskyros nuotr.

Savo kelią jis pasirinko vos sulaukęs 17-os, per penkerius darbo metus jau aplankė 23 šalis, kur sutraukė minias žmonių, papuošė „Time“, „National Geographic“, „Rolling Stone“, „Vanity Fair“, „Fortune“, „Esquire“, „People“ ir kitų žinomų leidinių viršelius, sakė kalbą „TED2017″ konferencijoje. Populiarumo šiam charizmatiškam ir spontaniškam asmeniui gali pavydėti net didžiausios žvaigždės – jo veidą atpažįsta bet kuriame pasaulio kampelyje. Tai Chorchė Marijus Bergoljas (gruodį sueis 82 m.) iš Argentinos, o nuo 2013 metų – tiesiog popiežius Pranciškus. Rugsėjo 22-23 d. jis lankysis Lietuvoje, detalėmis apie vizitą pasidalino Vatikano ekspertas Jack Valero.

Katalikų bažnyčios organizacijos „Opus Dei“ padalinio Didžiojoje Britanijoje komunikacijos direktorius, tarptautinės pasauliečių iniciatyvos, siekiančios pristatyti bažnyčios poziciją įvairiais klausimais „Catholic Voices” (kataliko balsas) vienas steigėjų, dažnas BBC, CNN, Sky News svečias Jack Valero Lietuvoje apsilankė šią savaitę, kad pasidalintų įdomia informacija apie popiežių.

Popiežius jaunystėje./Organizatorių nuotr.

Gali pasielgti spontaniškai

J. Valero teigimu, popiežius Pranciškus vizito metu gali pasielgti netikėtai, nes yra spontaniškas. „Tai didžiausias apsaugos košmaras, Šventasis Tėvas gali sustoti pakeliui spontaniškai, pakalbinti žmones, pasivaišinti arbata ir pan.“, – šypsodamasis komentavo J. Valero ir pridūrė, kad nors Pranciškus yra daugiausiai interviu dalijantis popiežius, tačiau vizito Lietuvoje metu jis neduos nei vieno interviu – visą dėmesį skirs tikintiesiems. Tikėtina, kad žvilgsnį minioje jis taikys į ligonius su vežimėliais, vaikus, tuos, kuriems labiausiai reikia užtarimo ir žmogiškosios šilumos.

„Pakvietus vardu, popiežius gali minioje ekspromtu prieiti ir palaiminti vaiką, kartais net į papamobilį įsikelti parodyti. Taip pat įmanoma, kad iš anksto paruoštos kalbos metu, jis pasakys kažką ne pagal planą. Nenuspėjami dalykai“, – pasakojo J. Valero.

Popiežius rugsėjo 22-23 d. lankysis Lietuvoje./Organizatorių nuotr.

Daug keliaujantis popiežius

Vatikano ekspertas J. Valero skaičiuoja, kad popiežius Pranciškus yra daugiausiai per pastaruosius 50 metų keliaujantis popiežius, palyginimui: Paulius VI per 15 metų iš Vatikano išvyko tik 9 kartus, Jonas Paulius II per 27 metus – 104 kartus, Benediktas XVI per 8 metus – 25 kartus, o Pranciškus per 5 metus jau turėjo 23 vizitus užsienyje.

„Jis sąmoningai lanko ne galingas šalis ar kur tikimasi, kad būtinai atvyks, o mažesnes. Jam svarbu tokių šalių identitetas ir vaidmuo. (…) Popiežius nori pakeisti požiūrį, kad bažnyčia skirta bažnyčiai, jo įsitikinimu – bažnyčia skirta pasauliui“, – sakė J. Valero.

Popiežius Pranciškus sveikina minią./popieziausvizitas.lt nuotr.

Svarbu Lietuvos 100-metis, okupacijos patirtis

Pasiteiravus, kodėl popiežius atvyksta būtent į Lietuvą, J. Valero teigė, kad Šventasis Tėvas mėgsta šalis, kurias atvykimu gali paremti. „Minite savo šalies Nepriklausomybės 100-metį, jūs susidūrėte su daugybe problemų, su didelėmis šalimis, esančiomis šalia. (…) Jam labai įdomūs žmonės, gyvenantys savo gyvenimą. Išties, aš nežinau ar jis kalbės apie tai politiniu aspektu, tačiau manau, kad jam rūpi dalykas, kad jums, lietuviams – turi būti leista būti lietuviais“, – pažymėjo J. Valero.

Primenama, kad dar 2015 m. Vatikane susitikusi su popiežiumi Pranciškumi, prezidentė Dalia Grybauskaitė pakvietė jį aplankyti Lietuvą.

Popiežius Pranciškus Lietuvoje melsis už okupacijos ir laisvės kovų aukas, tarp jų ir už 2017 m. Palaimintuoju paskelbtą T. Matulionį./popieziausvizitas.lt nuotr.

Kaip žinia, po vizito Lietuvoje, popiežius lankysis Latvijoje bei Estijoje. Lietuva, Latvija ir Estija šįmet pažymi svarbias sukaktis: Lietuva švenčia valstybės atkūrimo, o Latvija ir Estija – valstybingumo 100-mečius, Baltijos sesės beveik 50 m. buvo okupuotos Sovietų Sąjungos. Programoje popiežius skirs dėmesio akcentuoti šį faktą: rugsėjo 23 d. Vilniuje aplankys Okupacijos ir laisvės kovų muziejų, kur buvo kalinamas 2017 m. Palaimintuoju paskelbtas Teofilius Matulionis, ten melsis. Po to dės gėles prie okupacijos aukų paminklo prie Lukiškių aikštės.

„Pabuvojęs 11-oje kalėjimų ir praleidęs juose 16 metų, 4 kartus teistas, naktimis tardytas, muštas, nuodytas, badavęs, sunkiai dirbęs, sėdėjęs karceryje, 4 metus gyvenęs tremtyje, atlaikęs kratas ir šmeižtus, netekęs sveikatos T. Matulionis niekada nejautė neapykantos savo kankintojams“, – rašoma vizito organizatorių Lietuvoje portale.

Popiežius T. Matulionį pavadino: „Ganytoju pagal Kristaus Širdį, herojišku Evangelijos liudytoju, drąsiu Bažnyčios ir žmogaus orumo gynėju“.

Popiežius puošė ne vieno žinomo leidinio viršelį, 2013 m. jis tapo žurnalo „Time“ metų žmogumi.

Mėgsta tango ir futbolą

Chorchė Marijus Bergoljas (Jorge Mario Bergoglio) gimė 1936 m. gruodžio 17 d. Buenos Airėse, Argentinoje,  imigrantų iš Šiaurės Italijos šeimoje. Žinoma, kad jis mėgdavo šokti tango su savo mergina, taip pat iki šiol yra futbolo gerbėjas, jo palaikoma komanda – „San Lorenzo“ (Argentina), tačiau rungtynių per televizorių nežiūri – 1990 m. davė pažadą Švč. Mergelei Marijai – kad nežiūrės televizoriaus. Dar vienas jo pomėgis – maisto gaminimas, kalbama, kad jis puikiai gamina paelją.

Būdamas 17-os jis nusprendė tapti kunigu. 21 m. susirgus plaučių uždegimu Chorchė Marijus Bergoljas vos išgyvena, jam pašalinama dalis dešinio plaučio, tad užsiimti aktyvia fizine veikla jam nepatartina.

Ch. M. Bergoljas turi filosofijos daktaro laipsnį. 1969 metais įšventinamas kunigu, 1998 m. paskirtas Buenos Airių arkivyskupu, 2001 m. – kardinolu. 2013 m. kovo 13 d. jis buvo išrinktas popiežiumi, įdomu, kad jis nusprendė negyventi oficialioje popiežiaus rezidencijoje Apaštalų rūmuose, o liko nedideliuose Vatikano svečių namuose. Jo skiriamuoju ženklu tapo kuklumas, tą sako ir pasirinktas popiežiaus vardas, nes Šv. Pranciškus buvo neturtėlis.

Iki tol jis dirbo Buenos Airių arkivyskupu. Jo evangelizacijos pagrindas – gailestingumas.

Popiežius pasižymi geru humoro jausmu, kai buvo išrinktas popiežiumi, kitiems kardinolams pasakė: „Tegul Dievas jums atleidžia, už tai, ką padarėte.“

Dar būdamas Buenos Airių arkivyskupu, 2001 m., jis nuplovė ir pabučiavo dvylikos AIDS sergančių ir Argentinos hospise besigydančių pacientų kojas.

Popiežius – garsenybė

Pasak Vatikano eksperto, Pranciškus yra daugiausiai interviu dalijantis popiežius istorijoje. Jis puošė žinomų leidinių viršelius: „Time“ (2013 m. tapo metų žmogumi), „National Geographic“, „Rolling Stone“, „Fortune“, „Vanity Fair“, „Esquire“, „People“, „The City“, „Fortune“, „The New Yorker“ (piešinys), taip pat homoseksualų žurnalo „The Advocate“ (leidinys paskelbė popiežių 2013 metų žmogumi). „Popiežius nediskriminuoja, neatskiria gender ideologijos ar LGBT bendruomenės atstovų, jis  myli visus žmones“, – pažymėjo J. Valero. Popiežius yra sakęs: „Jei kas nors yra gėjus, tačiau ieško Dievo ir yra geros valios žmogus, – kas aš toks, kad galėčiau jį teisti“? Visgi, Šventasis Tėvas pritaria griežtai Bažnyčios pozicijai homoseksualų santuokų klausimu.

Popiežius skaitė pranešimą „TED2017“ konferencijoje./Video stop kadras.

Popiežius Pranciškus laikomas puikiu oratoriumi, pernai tuo galėjo įsitikinti konferencijos „TED2017“ dalyviai, šioje konferencijoje buvo pateiktas beveik 18 min. trukmės popiežiaus pranešimas iš Vatikano. Konferencijoje popiežius Pranciškus sakė: „Užtenka tik vieno žmogaus, kad egzistuotų viltis. Ir tas žmogus gali būti tu!“

Pranešimą originalo kalba galite perklausyti čia. 

Lietuviškai įgarsinta kalba pateikiama žemiau:

Pranciškus – modernus popiežius, jo paskyrą tviteryje seka apie 18 mln. žmonių čia.

Dovanas galima palikti nunciatūroje

Ar priims popiežius dovanas iš minios? Vatikano ekspertas J. Valero teigė, kad keliaujant minioje, popiežius jas perduos savo palydovams. Dovanų jis sulaukia nuolat, kaip rodo pagarsėję atvejai, dovanos yra parduodamos, o už tai gauti pinigai yra skiriami nelaimių prislėgtiems krikščionims, nes popiežius propaguoja neturtą ir asketišką gyvenimo būdą.

Kartą Šv. Petro aikštėje jis palaimino šimtus motociklininkų ir dovanų gavo „Harley Davidson“ motociklą, tačiau jį pardavė aukcione ir pinigus skyrė benamiams žmonėms.

2017 m. lapkritį popiežiui Pranciškui buvo padovanotas „Lamborghini“ automobilis, tą pačią dieną pranešta, kad jis bus parduotas aukcione, o gauti pinigai bus perduoti Irako krikščionims./vaticannews.va nuotr.

Gegužės 12 d. Sotheby’s aukcione Monako kunigaikštystėje buvo parduotas popiežiui 2017 m. padovanotas „Lamborghini“ automobilis. Gauti 715 tūkst. eurų skirti Irako krikščionims. Kaip skelbė „Vatican News“, prabangius sportinius automobilius gaminanti italų bendrovė „Lamborghini“ padovanojo specialiai popiežiui Pranciškui pagamintą šios markės „Huracan“ modelio egzempliorių. Tą pačią dieną pranešta, kad jis bus parduotas aukcione.

Kaip dideliam futbolo fanui, popiežiui Pranciškui nuolat dovanojami futbolo marškinėliai (dovanoja prezidentai, aukšti pareigūnai, įžymybės ar eiliniai piligrimai), surinktos kolekcijos galėtų pavydėti net didžiausi futbolo fanai.

Vizito Lietuvoje organizatoriai informuoja, kad visi, norintieji Šventajam Tėvui perduoti dovanų, kviečiami jas pristatyti į Šventojo Sosto apaštališkąją nunciatūrą Lietuvoje (T. Kosciuškos g. 28, Vilnius) darbo dienomis iki popiežiaus vizito. Šioje nunciatūroje popiežius nakvos.

Šventojo Tėvo saugumą Lietuvoje užtikrins Vadovybės apsaugos departamentas, kurio atstovai dar gegužę vyko į Vatikaną domėtis, kaip reikia užtikrinti deramą popiežiaus apsaugą.

Vos atskridus į Lietuvą, popiežių Pranciškų pasitiks LR Prezidentė D. Grybauskaitė./LRP nuotr.

Vizito programa

Vilniuje. Rugsėjo 22 d. (šeštadienį) 7:30 val. iš Romos Fjumičino oro uosto lėktuvu išskris į Vilnių. 11:30 val. atvyks į Vilniaus tarptautinį oro uostą. Garbų svečią pasitiks Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Vyks pasisveikinimo ceremonija, vėliau – mandagumo vizitas Prezidento rūmuose. Toliau Šventasis Tėvas keliaus į S. Daukanto aikštę ir susitiks su valdžios ir pilietinės visuomenės atstovais, diplomatais, vieša kalba.

16:30 val. popiežius aplankys Aušros Vartų Švč. Mergelės Marijos, Gailestingumo Motinos, koplyčią. Po to susitiks su jaunimu Katedros aikštėje. Šeštadienį užbaigs apsilankydamas Vilniaus Švč. vysk. Stanislovo ir šv. Vladislovo arkikatedroje bazilikoje.

Jau rugsėjo 23 d. Kauno santaka bus perpildyta piligrimų ne tik iš visos šalies, bet ir iš aplinkinių šalių. 1993 m. toje pačioje vietoje lankėsi popiežius Jonas Paulius II, kurio skulptūra laimina visus Santakos praeivius./R. Tenio nuotr.

Kaune. Rugsėjo 23 d. (sekmadienį), 8:15 val. popiežius išvyks į Kauną, kur ves Šv. Mišias. Galima nuspėti, kad Kaune jis bus ilgiau, nei po valandos, tad mišios turėtų prasidėti apie 9:30 val. – 10 val.

Įdomu, kad jis sekmadieniais Šv. Petro aikštėje Vatikane kalba maldą „Viešpaties angelo malda“ su visais tikinčiaisiais, kadangi viešės Lietuvoje – melsis Kaune. Maldą rasite čia.

Po apeigų jis pietaus su vyskupais Kauno kurijos rūmuose. Kauno Šv. apaštalų Petro ir Povilo arkikatedroje bazilikoje susitiks su kunigais, vienuoliais ir vienuolėmis, pašvęstaisiais, seminaristais. Tai vizito Kaune pabaiga.

Vizito pabaiga – Vilniuje. Sekmadienio antroje dienos pusėje popiežius Pranciškus išvyks į Vilniuje esantį Okupacijos ir laisvės kovų muziejų (kur buvo kalinamas 2017 m. palaimintuoju paskelbtas Teofilius Matulionis), ten melsis. Po to dės gėles prie okupacijų aukų paminklo prie Lukiškių aikštės.

Tiksli programa paaiškės rugpjūčio pradžioje.

Popiežius lankysis Šv. apaštalų Petro ir Povilo arkikatedroje bazilikoje Kaune. Spėjama, kad piligrimai bus nukloję aplinkines gatves./Archyvo nuotr.

Būtina registruotis tik į 2 renginius

Organizatoriai praneša, kad būtina registruotis į du renginius: jaunimo susitikimą Vilniaus katedros aikštėje (rugsėjo 22 d.) ir Šv. Mišias Kaune (rugsėjo 23 d.). Vienam susitikimų taikomas amžiaus apribojimas.

Į popiežiaus susitikimą su jaunimu Katedros aikštėje Vilniuje registruojami 14–35 m. amžiaus asmenys. Jau turintys vaikų ir norintys drauge su mažaisiais dalyvauti susitikime su popiežiumi, taip pat turės pasirūpinti jų registracija.

Į šv. Mišias Kauno santakoje registruojami visi, net kūdikiai.

Registracija į šiuos renginius reikalinga tam, kad organizatoriai, numatydami dalyvių skaičių, galėtų tinkamai paruošti erdvę, parengti tinkamą šv. Mišių knygelių kiekį, parūpinti vandens ir pan.

Numatoma, kad elektroninė registracija internetu bus pradėta rugpjūčio 1 d., o dabar registracija vyksta bažnyčiose, parapijose, rektoratuose.

Beje, jau netrukus, liepos 13 d., 12 val. popiežiaus vizito savanorių registracija stabdoma. Tuos, kurie dar norėtų užsiregistruoti savanoriauti, kviečiama suskubti.

Visi renginiai nemokami

Visi renginiai su popiežiumi Lietuvoje – nemokami, jei išgirsite apie prekybą bilietais/leidimais – prašoma nedelsiant pranešti policijai telefonu 112.

Organizacijos, mokyklos, universitetai kviečiami atvykti į susitikimus su popiežiumi nešini ar pasipuošę savo atributika.

Vilniuje rugsėjo 22 d., o Kaune rugsėjo 23 d. viešasis transportas bus nemokamas./R. Tenio nuotr.

Nemokamai veš viešasis transportas

Vilniaus ir Kauno miestų savivaldybės nutarė, kad Popiežiui Pranciškui rugsėjo 22–23 d. lankantis Lietuvoje – miesto viešasis transportas miestiečius ir svečius veš nemokamai. Vilniuje į susitikimus su popiežiumi nemokamai bus galima vykti rugsėjo 22 d. (šeštadienį), o Kaune – rugsėjo 23 d. (sekmadienį).

Rugsėjo 24 d. popiežius lankysis Latvijoje (grįš nakvoti į Vilnių), o 25 d. – Estijoje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA