Ant naujos skulptūros Kaune užlipęs jaunuolis tapo žinomu: susidomėjo televizija, policija | Kas vyksta Kaune

Ant naujos skulptūros Kaune užlipęs jaunuolis tapo žinomu: susidomėjo televizija, policija

Stopkadras

Naktį iš šeštadienio į sekmadienį portalo „Kas vyksta Kaune“ skaitytojų užfiksuotas ant „Laisvės kario“ skulptūros besiropščiančio ir įsiamžinti mėginančio, kaip įtarima, neblaivaus jaunuolio, žygdarbis neliko nepastebėtas. Pasirodžius filmuotai medžiagai, ja susidomėjo ne tik internautai, bet ir Lietuvos nacionalinės televizijos. Minėtas poelgis pro akis nepraslydo ne tik skulptūros bendraautoriui, bet ir Kauno policijos vadovybei. 

[susije_video kurie=””]

„Žmogus, matyt, labai nori pabendrauti. Jam norisi kuo arčiau. Man nei pavydas, nei ką – svarbu, kad jie nepaišytų, nedraskytų, nelaužytų“, – TV3 žinioms kalbėjo skulptūros „Laisvės karys“ bendraautorius Arūnas Sakalauskas.

Nors teritoriją prie Kauno pilies, kurioje stūkso dar naujumu kvepiantis plieninis žirgas ir ant jo jojantis raitelis, ketinama stebėti specialiai tam įrengtomis vaizdo kameromis, šios kol kas neveikia. Tad baiminamasi, jog drąsuolių, ketinsiančių pakartoti matytą sceną, gali atsirasti vėl.

Kaip sakė A. Sakalauskas, nors skulptūrą ir reikėtų pakelti mažiausiai tris metrus, to padaryti esą negalėta, nes tai – paveldo objektas, kurio reikiamas aukštis yra nustatytas ir jo nepaisyti nevalia.

Policija aiškinasi galimą chuliganizmą

Naktinis portale „Kas vyksta Kaune“ paviešintas žygdarbis neliko nepastebėtas ir tvarkos sergėtojų. Apie tai paskelbė ir naujienų agentūra BNS, kad internete sekmadienio naktį pasirodė vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip jaunuolis užlipa ant beveik septynių metrų aukščio Vyčio skulptūros.

BNS žiniomis, Kauno policija aiškinasi galimą chuliganizmą, kai buvo laipiojama ant neseniai atidengtos skulptūros „Laisvės karys“. Tyrimą atlieka Centro policijos komisariatas.

„Pradėta administracinė teisena dėl nedidelio viešosios tvarkos pažeidimo“, – LNK žinioms kalbėjo Kauno apskr. policijos viršininkas Darius Žukauskas. Jo teigimu, jaunuolis, sumanęs pozuoti ant „Laisvės kario“ skulptūros, kol kas dar nerastas. Ar jis pilnametis, taip pat nežinoma.

„Pagal pasirodžiusią informaciją yra pradėtas įvykio aplinkybių patikslinimas“, – sekmadienį BNS sakė Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė spaudai Justina Kazragytė.

Už tokio pobūdžio viešosios tvarkos pažeidimą gresia bauda nuo 30 iki 140 eurų.

Kauniečių vertinimai – dvi stovyklos

Portale „Kas vyksta Kaune“ pasirodžius televizijos ir policijos dabar jau dėmesio sulaukusiam straipsniui bei vaizdo įrašui, komentaruose skaitytojai pasiskirstė į dvi stovyklas. Didžioji dalis internautų, piktinosi tokiu jaunuolio poelgiu – vieni sakė, jog taip elgiantis „Laisvės kario“ skulptūra galėjo būti apgadinta, kiti teigė, jog pats vaikinas galėjo nukristi ir susižeisti, kas tokiu atveju būtų kaltas, diskutavo jie.

„Kažkas kažką pastato, iškart atsiras tas, kuriam reikia laipioti, dar ką nulaužti ar apgadinti“, – piktinosi kaunietis Osvaldas. „Reikia jį labai rimtai nubausti. Tebūnie pavyzdys kitiems, kad nebekiltų rankos. Pačia griežčiausia bausme ir paviešinti, ką gavo“, – pridūrė Artūras.

Kiti vietoje bausmės siūlė nusiųsti jaunuolį į kariuomenę, kur jis išmoktų kultūros bei pagarbos. Kaunietė Ernesta, sakė, jog už šį įžūlų poelgį vaikinas turėtų išdrįsti ir viešai atsiprašyti.

„Kaip visada, lietuvaitis būtinai turi kažkuo išsiskirti. Nejaugi reikės aptverti spygliuota viela? O jį už spygliuotos tvoros. Už tokius veiksmus būtina bausti ir nemenkai“, – kritikos negailėjo kaunietė Kristina. „Išsiaiškinti ir stipriai nubausti, kad kiti nenorėtų atkartoti. Nieko gražaus negalima turėti, tuoj sunaikina“, – kartėlio neslėpė skaitytoja Aistė.

Pasak kaunietės Vidos, jodinėti reikėtų ant tikrų žirgų, o ne plieninių. Geriausia bausmė, teigė ji, būtų nemenkas piniginės patuštinimas, tada ir miestui skulptūra bent šiek tiek mažiau kainuotų. „Tai – tikrai nenormalu! Tik įrodoma, kad skulptūrą reikia padaryti neprieinama tokiems pokštams“, – užtikrintai kalbėjo skaitytoja Lina.

Reikia bausti tokius baudomis, paromis areštinėje ir viešaisiais darbais. Pamirškime visas „žmogaus ir vaiko teises“. Už tokius išsišokimus sekmadienio rytais miesto rotušėje botagą reikėtu „išrašyti“. Labai greitai baigtųsi išsišokimai, pridūrė kiti.

Antroji internautų pusė stojo į priešingą barikadų pusę. „Pasistatė Kauno fariziejai aukso veršį. Dabar norės linčiuot kiekvieną, kuris prisilies prie arklio ir taip įžeis patriotiškus kaimiečių jausmus“, – sakė kaunietis Tomas. „O, kai Vyčio atvaizdą ant automobilių klijuoja, tai jau pagarba? Kaip visada, žmonės savo aky rąsto nemato, o kitą dėl krislo smerkia“, – pritarė Edita.

Skaitytoja Žibuoklė stebėjosi piktais komentarais ir priminė, jog ir kitose erdvėse yra paminklų, tarkime, stumbras „Ąžuolyne“ ar liūtai Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje, prie kurių kadaise dėl galimybės nusifotografuoti rikiuodavosi ištisos eilės žmonių. Kaunietė Elvyra nepritarė pastarąjai nuomonei ir sakė, jog laisvės simbolio vertė didesnė ir jis jokiu būdu negali būti prilyginamas liūtui, stūksančiam karo muziejaus sodelyje.

„Kokie baisūs pasipiktinimai, – raiteliui ar kumelei galvą nulupo? Tik asmenukę pasidarė… Pikti visi“, – šyptelėjo Irena. Jaunas dar, vis ne su kokiu grafičiu išpaišė. Nieko čia blogo, – dar ne tokių nesąmonių žmonės prikrečia“, – sušvelninti internautų požiūrį į vaikino poelgį bandė kaunietis Martin.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA