Didžioji šeimos šventė: ar verta imti paskolą vestuvėms? | Kas vyksta Kaune

Didžioji šeimos šventė: ar verta imti paskolą vestuvėms?

Dovilė Bužauskaitė 2018/07/08 21:52
Organizatorių nuotr.

Vestuvės – svarbus įvykis ir šeimos susikūrimo šventė, bet ši diena kainuoja tikrai didelius pinigus. Dažnai poros ilgai taupo arba skolinasi iš giminaičių ar net banko. Atsiranda ir tokių, kuriems vestuves iškelia tėvai taip pat taupydami nuo sužadėtuvių, o kartais ir visą vaiko gyvenimą. Pinigai, kaip rodo pokalbiai su būsimomis šeimomis, vestuvėms ateina įvairiais keliais.

Prireikia taupyti

Merginos socialinio tinklo „Facebook“ grupėje „Nuotakų namučiai“ paklaustos apie tai, kas finansuoja jų vestuves, sako, kad stengiasi viską daryti savo lėšomis, tad taupo arba važiuoja užsidirbti vestuvėms į užsienį. Ne viena pora pasidalijo nuomone, kad susižadėti ryžosi tik tada, kai aiškiai žinojo, kokių vestuvių nori ir kad turės joms lėšų.

Merginos bei moterys pasakojo, ką teko paaukoti tam, jog užtektų lėšų, sukauptų vestuvių biudžete. Dažna būsimoji nuotaka teigia ir tai, kad labai daug norų subliuško peržvelgus, kiek gali skirti šventei.

Remiantis 2016 metų vasarą SEB banko užsakymu atliktos apklausos duomenimis, 18–25 metų jaunuoliai kaip vieną iš savo taupymo prioritetų nurodo vestuves. Visgi šventė didelė ir norisi ją suruošti ypatingai.

Gelbsti tėvų parama

Toje pačioje nuotakų grupėje merginos diskutavo apie tėvų prisidėjimą prie vestuvių. Kai kurios teigė, kad leidžia savo ir jaunojo tėvams prie šventės prisidėti lygiomis pinigų sumomis. Kitos pasakoja, kad vestuves kėlė iš lėšų, kurias suteikė vieno iš jaunavedžių tėvai.

Ne viena mergina teigia, kad griežtai atsisakė bet kokios tėvų paramos iki vestuvių dėl laisvės viską spręsti patiems. Žinoma, tėvų dovanų jos riboti nežada. Dažnai pasitaiko, kad priimta tėvų parama reiškia ir visokeriopą jų nuomonės paisymą. To išvengdami jaunieji kelia vestuves vien iš savo lėšų.

Prireikia ir paskolų

Pasidarė įdomu, ką kalba šios merginos apie paskolas. Dauguma merginų nusistačiusios prieš paskolas tokiam tikslui, bet yra ir tokių, kurios ėmė paskolą, kad jų diena būtų tokia, kokios troško. Pinigų suma didelė, jei nori ir torto, ir nepakartojamo grožio suknelės, o ir svečių kartais būna tikrai nemažas būrys. Pinigų iš banko gauti nėra labai sunku, bet su lėšomis ateina ir įsipareigojimai bei atsakomybė.

Į klausimą apie paskolas atsakyti paprašėme ir SEB banko atstovės Ievos Dauguvietytės-Daskevičienės. Remiantis banko duomenimis, pirmąjį 2016-tųjų metų ketvirtį SEB banko klientai vestuvėms skolinosi vidutiniškai 3000 eurų. Mažiausia paskolos suma siekė – 900 eurų, didžiausia – 5000 eurų.

Banko statistika rodo, kad dažniausiai buvo skolinamasi nuosavoms vestuvėms. Tačiau pasitaikė atvejų, kai norėdami prisidėti prie dukters ar sūnaus vestuvių į banką paskolos kreipėsi ir tėvai. Vidutinis terminas, kuriam vestuvėms skolinosi SEB banko klientai, buvo 2 metai ir 8 mėnesiai.

Tokią informaciją pateikti gali vos keli bankai, nes imant paskolą nereikia nurodyti jos paskirties. Tačiau iš šios informacijos jau galima suprasti, kad būdų iškelti prabangias vestuves yra net ir neturint šių lėšų dabar. Galbūt tai nėra dažnas pasirinkimas, nes įsipareigojimai dideli, bet jaunieji ieško išeičių, kad šią dieną galėtų ilgai prisiminti. Vestuvės yra brangiai atsieinanti diena, bet viena džiugiausių gyvenime. Taigi verta ir taupyti, ir prakaitą lieti, ir skolintis iš kitur, kad visi norai taptų realybe.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA