Šventinės ekskursijos po Kauną: subūrė virš tūkstančio kauniečių | Kas vyksta Kaune

Šventinės ekskursijos po Kauną: subūrė virš tūkstančio kauniečių

Organizatorių inf. 2018/07/07 17:42
Organizatorių nuotr.

Liepos 6-ąją, penktadienį Kaune buvo aktyviai švenčiama Valstybės diena – atrandant ir pažįstant praeities architektūrinį paveldą, klausantis istorijų masiniame ekskursijų festivalyje „L6“.

[galerija kiek=”4″]

Nuo ryto Laisvės alėjos pabaigoje prie L6 paviljono rinkosi miestiečiai ir svečiai. Kas 15 minučių didžiulės grupės judėdavo visomis kryptimis – link ekskursijų objektų. Per dieną įvyko 11 temų, 30 ekskursijų, kuriose apsilankė apie 1100 lankytojų.

Vietų ekskursijose nepritrūko

Iš anksto į ekskursijas registruotis nereikėjo – liepos 6-osios dieną rengiamas festivalis vyko „gyvosios eilės“ principu. Atvykę lankytojai domėjosi lankomų pastatų ekskursais ir registravosi, rinkosi tarp teminių ekskursijų. Lankytojus paviljone priiminėjo entuziastinga festivalio komanda – moksleiviai ir studentai.

Visi norintys pakliuvo bent į vieną ekskursiją. Nemokamas renginys sutraukė ir tikrų Ekskurso entuziastų, kurie stengėsi pakliūti ir į dvi ar net tris ekskursijas. Tam prireikė gero laiko planavimo ir greitų kojų, nes vienu metu mieste vykdavo 2-4 ekskursijos. Ypatinga naujovė – bene pirmą kartą išbandytos ekskursijos gestų kalba, pristatant Kauno modernizmą.

Populiariausi – ugniagesių rūmai ir rokas

Daugiausia dėmesio festivalio metu sulaukė trumpų ekskursijų formatas – Ekskursas. Tai iki 45 minučių trunkanti ekskursija po vieno konkretaus pastato vidų, kur paprastai nėra galimybės pakliūti. Tarp populiariausiųjų ekskursų buvo ugniagesių rūmai – puikus tarpukario modernizmo architektūros pavyzdys. Ekskurso komandos nario Dovydo Januškos vedamo ekskurso metu buvo glaustai pristatyta ugniagesybos istorija ir funkciniai pastato planavimo ypatumai – abejingų nepaliko gaisrinės įrangos džiovinimo bokštas su atvira laiptine.

Tarp teminių ekskursijų – didžiausia apgultis įvyko Jono Oškinio ekskursijoje „Kaunas – roko miestas, prieš 30 metų“. Girdint įvairiausius prašymus ir paaiškinimus, kodėl turime užregistruoti vieną ar kitą lankytoją – ekskursija prasidėjo su kone dvigubai didesniu skaičiumi žmonių – 70 ar netgi daugiau. Lankytojai atėjo atitinkamai nusiteikę ir apsirengę su žymių roko grupių marškinėliais. Pasivaikščiojimo pobūdžio ekskursija keliavo miesto gatvėmis klausantis, kaip vyko pusiau gyvenimas slaptas roko muzikos mylėtojo gyvenimas prieš 30 metų Kaune.

Sugrįžo į savo mokyklas

Švenčiant Valstybės dieną šiemet buvo atsigręžta į Kauno mokyklas ir gimnazijas, kur mokėsi žymūs valstybės veikėjai ir visuomeninkai. Atrinkti trys charakteringiausi pavyzdžiai: J. Jablonskio gimnazija (buv. J.Jablonskio pradžios mokykla), Saulės gimnazija ir J. Naujalio muzikos gimnazija (buv. žydų realinė gimnazija).

Šios mokyklos įsikūrusios ryškiuose, Kauno identitetą formuojančiuose pastatuose iš tarpukario laikotarpio. Kai kuriems lankytojams tai buvo labai nostalgiški ekskursai, kadangi galėjo sugrįžti į savo mokyklos suolą. Ekskursuose buvo galima susipažinti ir atrasti, kaip svarbu fizinė aplinka, kur vyksta jaunų žmonių ugdymas.

Ekskursas – tai neformali iniciatyva, skatintanti per ekskursijas pažinti, atrasti ir įvertinti savo miesto paveldą. Projektą finansuoja Kauno miesto savivaldybės programa „Iniciatyvos Kaunui”.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA