Liepos 6-ąją iškilmingai atidaromi pabaigti Valdovų rūmai | Kas vyksta Kaune

Liepos 6-ąją iškilmingai atidaromi pabaigti Valdovų rūmai

BNS 2018/07/06 09:42
DELFI nuotr.

Penktadienio popietę Vilniuje vyks Valdovų rūmų atkūrimo pabaigtuvių iškilmės.

Maždaug 15 metų trukusių statybų finišas švenčiamas parodų atidarymu ir operos „Elenos pagrobimas“ koncertiniu atlikimu.

Iš Vokietijos ir Italijos atkeliavusiomis parodomis „Saksonijos kurfiurstai – Lietuvos didieji kunigaikščiai“ ir „Florencija Renesanso ir Baroko laikais“ Valdovų rūmai siekia pristatyti Lietuvos istorinius, kultūrinius ryšius su užsienio valstybėmis. Taip pat penktadienį atidaroma nauja nuotatinė ekspozicija.

Tuo metu opera „Elenos pagrobimas“ iškilmėms pasirinkta, nes tai – pirmoji Lietuvos istorijoje pastatyta opera. 1636 metais Vilniuje pirmą kartą skambėjusi opera buvo atkurta pagal išlikusi libretą.

Pirmoji Valdovų rūmų dalis lankytojams atverta 2013 metų liepą.

Pabaigta antroji Valdovų rūmų dalis kvies į viešą mokslinę biblioteką, pristatys Lietuvos valdovų lobyną, be kita ko, atkurtas prie rūmų, kaip manoma, veikęs karalienės Bonos Sforcos iniciatyva žaliavęs sodelis.

Iš viso Valdovų rūmų statyba kainavo per 100 mln. eurų.

Prieš 200 metų nugriauti Vilniaus žemutinės pilies Valdovų rūmai atkurti virš 1987 – 2001 metais atkastų rūmų liekanų. Tai Vilniaus pilių komplekso sudėtinė dalis – kunigaikščių rūmai, stovėję tarp Katedros ir Pilies kalno. Rūmai susideda iš keturių korpusų su uždaru kiemu.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA