Užkarpatės sritis Ukrainoje su Kauno rajonu randa vis daugiau sąlyčio taškų | Kas vyksta Kaune

Užkarpatės sritis Ukrainoje su Kauno rajonu randa vis daugiau sąlyčio taškų

Kauno r. sav. nuotr.

Patirtis integruojantis į ES, kultūriniai mainai, švietimas, bendros vaikų vasaros stovyklos, verslo kontaktai – tai svarbiausios temos, kuriomis buvo kalbama Užkarpatės apskrities (Ukraina) ir Kauno rajono vadovų susitikime.

Domina žemės ūkis

Užkarpatės apskrities tarybos pirmininko pavaduotojo Petro Grytsyko vadovaujama delegacija atvyko pasveikinti savo partnerių su Lietuvos valstybės gimtadieniu ir sudalyvauti šventiniuose renginiuose Raudondvaryje. Kartu buvo aptarti klausimai, padėsiantys plėtoti 2015 metais prasidėjusį bendradarbiavimą.

Užkarpatėje išvystytas žemės ūkis, ypač sodininkystė, daržininkystė, gyvulininkystė ir su tuo susiję verslai. Svečiai buvo pakviesti į Taurakiemio seniūnijoje įsikūrusį Audriaus Banionio ūkį, kur galėjo pamatyti, kaip tai atrodo Lietuvoje.

Užkarpatės apskrities tarybos Žemės ūkio ir plėtros skyriaus vedėja Nina Kisch sakė, kad ukrainiečius domina, kaip mūsų šalyje veikia žemės ūkio produkcijos perdirbimo įmonės.

A. Banionio ūkyje, kuriame auginamos kiaulės, mėsiniai galvijai, avys, įrengta nedidelė kepykla, sūrinė, mėsos perdirbimo cechas. Šis ūkis yra labai svarbus vietos bendruomenei, jame dirba daugiau kaip 100 darbuotojų. Meras Valerijus Makūnas pabrėžė, kad A. Banionis yra socialiai atsakingo ūkininko pavyzdys.

„Audrius remia bendruomenės šventes, bažnyčią, kultūros renginius, padeda seniūnijai prižiūrėti viešąsias erdves, teikia labdarą“, – negailėjo gerų žodžių meras.

Svečiai galėjo ne tik apžiūrėti plėtojamą ūkį, bet ir paragauti skilandžių, sūrių, ėrienos, šakočio, duonos, lietuviškų šaltibarščių, giros. Ukrainiečius ypač nudžiugino A. Banionio neseniai užveistas sodas, kurio idėją lietuvis parsivežė iš Užkarpatės.

Lietuvoje ieško darbo

Ketvirtadienį Užkarpatės delegacija, lydima vicemero Jono Gursko, lankėsi Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmuose, taip pat susitiko su Darbo biržos atstovais.

Ukraina kol kas negali pasigirti dideliais atlyginimais, šalis sunkiai kovoja su korupcija ir nedarbu, todėl daug gyventojų ieško laimės svetur. Viena iš darbo paieškos vietų yra Lietuva.

Kauno rajone registruota logistikos įmonė „Hoptransa“ Ukrainoje jau įkūrė tris savo atstovybes ir įdarbino daugiau kaip 500 vairuotojų. Kompanijos vadovai džiaugiasi darbščiais ir pareigingais ukrainiečiais.

Deja, spaudoje paviešinta faktų apie tai, kad kai kurie lietuviai verslininkai, ypač statybų sektoriuje, išnaudoja ukrainiečius, nesumoka jiems žadėtų atlyginimų.

Kartu su Darbo biržos atstovais buvo kalbama apie didesnes Lietuvoje dirbančių ukrainiečių garantijas, aptarti teisiniai įdarbinimo aspektai.

Organizuoja vaikų stovyklas

Perechynsko gimnazijos direktorei Žanai Opalenik buvo įdomu, kaip pakaunėje organizuojamas švietimas. Svečiai apsilankė Garliavos meno mokykloje, Garliavos kultūros ir sporto centre, buvo tariamasi, ką būtų galima nuveikti kartu.

Praėjusią vasarą Kačerginėje stovyklavo Veliko Bičkivo muzikos mokyklos guculų ansamblio nariai, vėliau į analogišką stovyklą Volovecke vyko grupė Kauno rajono vaikų. Sutarta, kad panašios stovyklos galėtų veikti ir ateityje.

Vilioja mažomis kainomis

Daug diskutuota ir apie turizmo plėtrą. Ukrainiečiai pasakojo, kad Užkarpatėje pastebimai didėja lietuvių srautai, nes šis kraštas išsiskiria iš kitų regionų savita kultūra, mineralinio ir terminio vandens šaltiniais.

Užkarpatės žmonės ypač didžiuojasi išlikusiomis bukų sengirėmis, kurios plyti Senevirių ir Užansko nacionaliniuose parkuose. Čia galima pamatyti ir lokių. Vietos gyventojai kviečia ragauti vyno, sūrių, žolelių arbatos, pajodinėti. Patrauklu ir tai, kad šiame vaizdingame krašte gerokai mažesnės nei kitur kainos.

Užkarpatės apskritis įsikūrusi Ukrainos vakaruose. Ji ribojasi su Lvovo ir Ivano Frankivsko sritimis, pietuose – su Vengrija ir Rumunija, vakaruose – su Slovakija, o šiaurės vakaruose – su Lenkija. Administracinis Užkarpatės centras – Užhorodas. Apskrityje gyvena maždaug 1,2 mln. gyventojų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA