Festivalis „L6“: ekskursijos jau tapo kokybiško kauniečių laisvalaikio sinonimu | Kas vyksta Kaune

Festivalis „L6“: ekskursijos jau tapo kokybiško kauniečių laisvalaikio sinonimu

L. Baltkojytės nuotr.

Liepos 6-ąją į Kauną sugrįžta jau trečiasis nemokamų ekskursijų festivalis „L6“. Šventės iniciatorius „Ekskursas“ kviečia kauniečius pažinti unikalią miesto architektūrą, išgirsti intriguojančius gidų pasakojimus, tapti atidesniais savo aplinkai bei įdomiai praleisti laiką.

Šiemet festivalio paviljonas nuo pat ryto įsikurs pačioje Laisvės alėjos pabaigoje – sankryžoje su Savanorių prospektu ir Vilniaus gatvėmis. Būtent iš jo po miesto centrą ir senamiestį pasklis susidomėjusiųjų grupės, lydimos kruopščiai pasirengusių dešimties gidų.

Patyrę gidai ir netikėtos ekskursijų kryptys

Didžioji „L6“ gidų dalis – su profesionalių gidų pagalba pasiruošęs jaunimas. Lankytojus po objektus lydės ir kviestiniai svečiai bei spalvinga „Ekskurso“ komanda, kurioje idėjomis dalinasi architektūrologai, istorikai, menotyrininkai bei architektai. Vienas festivalio organizatorių, „Ekskurso“ koordinatorius Algimantas Grigas, džiaugiasi, jog įvairių sričių jauni profesionalai leidžia paruošti tikslias, kokybiškas bei malonias ekskursijas po netikėtus ar nematytus pastatus.

Švęsdami Valstybės dieną festivalio rengėjai siūlo išbandyti trumpąsias ekskursijas (45 min.) į populiarius Kauno modernizmo architektūros objektus: ugniagesių rūmus, Pacų šeimos rezidenciją, Muzikinio teatro pastatą ar J. Pero suprojektuotą gyvenamąjį namą Vytauto pr., papuoštą gausiomis Art Deco detalėmis. Atsigręžiama ir į žymiausias Kauno gimnazijas: Jono Jablonskio, „Saulės“ ir Juozo Naujalio muzikos gimnaziją. Jos visos susiformavo tarpukariu, modernizmo klestėjimo laikotarpiu Kaune.

Festivalio lankytojai galės sudalyvauti ir teminėse ekskursijose. Gidai kvies apsilankyti vietose, kur Pirmosios Respublikos laikų menininkai sukūrė istorinius Kauno peizažus, sužinoti apie Kauno roko muzikos sceną, klestėjusią prieš 30 metų, išgirsti apie senamiesčio pokyčius, įvykusius per dramatiškąjį XX amžių.

Dalyvauti gali kiekvienas

„L6“ ekskursijų dienos organizatoriai tikina, kad ekskursijas kauniečiai mėgsta ir vertina. Nepaisant to, kad išankstinė registracija į ekskursijas nėra vykdoma, pasivaikščioti norimu maršrutu galės kiekvienas suinteresuotas miestietis.

„Festivalį organizuojame trečius metus ir nuo pirmųjų metų sulaukėme apie 1000 ir daugiau ekskursijų dalyvių. Ekskursijos, mūsų nuomone, jau tapo kokybiško kauniečių laisvalaikio sinonimu. Kauno modernizmo architektūros ekskursuose niekada netrūksta lankytojų. Viename ekskurse, kuris trunka iki 45 min., dalyvauja 20–30 žmonių, priklausomai nuo pastato dydžio. Teminėse ekskursijose, trunkančiose apie 1,5 val. gali tilpti ir 35 žmonės. Ekskursijų festivalio metu ekskursijos vyksta praktiškai kas 15 min., o kai kada prasidės ir kelios vienu metu. Taigi svarbu ateiti švęsti Valstybės dienos!“ – ragina Algimantas Grigas.

Dėmesys jaunimui ir specialiųjų poreikių žmonėms

Organizatoriai tikina, jog kasmet festivalį aplanko daugybė šeimų ar vyresnio amžiaus žmonių, kuriems įvairūs komerciniai renginiai būna mažiau pasiekiami dėl bilietų kainų. Vis dėlto „L6“ tikslinė grupė, neatribojant kitų, yra jaunimas nuo 15 iki 30 metų.
 
„Juos stengiamės sudominti ir užkrėsti virusu, dėl kurio neįmanoma abejingai vaikščioti miesto gatvėmis. Aplink mus visada pilna pastatų, pilnų žmonių, istorijų ir vertingų paminklų. Apie juos ir kalbame, kadangi dabartinis jaunimas turi rūpintis paminklais už dešimties ar dvidešimties metų. Apibendrinus, labai simboliškai, kad tai darome švęsdami Valstybės dieną,“ – mintimis dalinasi Algimantas Grigas.
 
Festivalio naujiena – ekskursija gestų kalba. Viena iš „L6“ pagrindinių idėjų yra įtraukti daugiau žmonių, kurie paprastai nesilanko ekskursijose arba dėl kokių nors priežasčių negali to padaryti, todėl prie „Ekskurso“ komandos šiemet prisijungs kurčiasis gidas Paulius Jurjonas. Jis papasakos miestiečiams apie Kauno unikalumo simbolį – modernizmo architektūrą. Į šią ekskursiją galima rezervuoti vietas el. paštu ekskursas@gmail.com.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA